Publicerad den Lämna en kommentar

Depression, SSRI, mindfulness och inflammation

Diagnosen depression ökar kraftigt visar siffror från Socialstyrelsen. Den största ökningen hittar man bland unga flickor och pojkar. Även antidepressiv medicin används mer. Och depression är enligt WHO den ledande orsaken till sjukskrivningar. Cirka 350 miljoner människor tros lida av depression. Enligt WHO kommer depression i år (2020) att gå om hjärt/kärlsjukdom i fråga om sjukvårdskostnader. I Sverige visar Folkhälsomyndighetens siffror att var femte svensk får diagnosen under sin livstid. I Stockholm till exempel är cirka 100 000 personer så deprimerade att de behöver någon form av vård. Många blir hjälpta, men ungefär en tredjedel blir inte bättre av läkemedel och psykoterapi. Och inte så mycket har hänt sedan SSRI-preparaten kom ut på marknaden under 80-talet. SSRI bör vara en korttidslösning. Men många anser idag att det finns en betydande överförskrivning, så till och med vid utmattning.

Depression är komplext och det påverkar och involverar många system i kroppen som till exempel immunförsvaret, sömnen och aptiten. Forskare tror idag att kost, näring och mag/tarmhälsa också spelar en viktig roll vid depression. Och såklart sinnesstämning och tankar.

Hur effektiva är SSRI?
En ganska ny studie från Lancet Psychiatry på University College London (UCL) på Sertralin, som är ett av de vanligaste preparaten, visar ingen större effektivitet mot depression. Över en miljon svenskar tar antidepressiva läkemedel, varav cirka 600 000 tar SSRI. Som står för Selective Serotonin Reuptake Inhibitor. Alltså serotoninåterupptagshämmare. SSRI gör så att serotoninet är aktivt under en längre period. UCLs studie är en av de största på detta ämne, och den visar att Sertralin har liten eller ingen effekt på symtomen för depression. TRAPPA INTE NER PÅ, ELLER SLUTA MED DINA ANTIDEPRESSIVA LÄKEMEDEL, UTAN ATT RÅDFRÅGA EN LÄKARE.

Fysisk aktivitet vid depression
Att fysisk aktivitet är positivt för att behandla depression har flera studier visat. Men motion kan även minska risken för framtida depressioner visar ny forskning. Motion är också ett av de mest effektiva sätten att starta neuroplasticitet – utgångspunkten för depression. Många studier visar att en så enkel aktivitet som att gå, omedelbart stimulerar tillväxten av nya nervcellförbindelser, grunden för neuroplasticitet. Träning verkar särskilt öka neuroplasticiteten i hippocampus, ett centrum för inlärning och minne och ett område i hjärnan som är särskilt utsatt för de störande effekterna av stress. Dessutom har styrketräning visat sig öka nervcellernas signalstyrka. BDNF som bidrar till nybildningen av hjärnceller finns i lägre utsträckning hos patienter med depression och oro. Det fina är att motion ökar nivåerna av BDNF.

Är inflammation inblandat i depression?
Många forskare tror idag det. Bland annat hjärnforskaren David Perlmuter som bland annat skrivit den intressanta boken ”Skydda din hjärna”. Forskare har hittat ett samband mellan ett aktiverat immunförsvar och depression. En tänkbar anledning kan vara att patienten just har ett aktiverat immunförsvar och därmed ökad inflammation på grund av till exempel långvarig stress. Detta har tidigare visat sig ha betydelse för risken att drabbas av en depression. Då är det ju också intressant att titta på orsaken till inflammationen. Beror den på en inflammationsframkallande kost med mycket spannmål, socker och andra superprocessade och snabba kolhydrater? Läs mer om vad det kan leda till längre ner. Ett högt intag av processade oljor fulla av inflammatoriskt omega-6? En autoimmun sjukdom? Dålig tarmflora? 

Omega-3
Omega-3 är antiinflammatoriskt och omega-6 är inflammatoriskt. Så en bra balans mellan omega-3 och 6 är oerhört viktigt för kroppen. Dels på grund av kopplingen till inflammation, men också dess dess viktiga roll för en frisk hjärna. Omega-3 finns i feta kallvattenfiskar som lax och makrill, och består av fleromättade fettsyror som bidrar till allmänhälsa och hjärnhälsa på olika sätt. De upprätthåller kardiovaskulär funktion och motverkar som sagt inflammation. De spelar också en enorm roll i hjärnans funktion och finns normalt i hjärnan i höga koncentrationer; de utgör nervcellernas membran och isolerar de långa armarna så att nervceller effektivt kan vidarebefordra signaler.

Omega-3 är också neuroskyddande och vänder nervcellers degeneration som är en effekt av depression. Studier visar att omega-3-fetter som innehåller minst 60% EPA är särskilt effektiva för att lindra depressionssymptom, troligtvis för att EPA har betydande antiinflammatorisk aktivitet.

» Idag kan du enkelt testa din viktiga balans mellan omega-3 och omega-6, med ett enkelt blodtest som du kan göra hemma.

Mindfulness vid depression
Mindfulness, en populär form av meditation som lär människor att fokusera på andningen medan de låter tankarna komma och gå. Målet är att frigöra människor från sina tankar så att de kan välja vad de ska vara uppmärksamma på, snarare än att styras automatiskt av negativa tankar. Mindfulnessbaserad kognitiv terapi är mycket intressant, där fokus går ut på att sluta kriga mot negativa tankar och tankemönster. Att kriga och med tvång försöka ändra sina tankemönster är sällan en framgångsrik metod. Istället går metoden ut på att med nyfikenhet bekanta sig med negativa tankar och känslor, och på sikt smyga in mer positiva tankemönster. Helt enkelt bygga nya positivare tankemönster i hjärnan.

Ett superintressant podavsnitt om depression
Anna Sparre som driver sajten och podden 4health intervjuar i detta avsnitt den duktiga funktionsmedicinska läkaren Cecilia Fürst i avsnitt 146. Om du vill fördjupa dig i ämnet depression föreslår jag att du satsar en timma på den. Mer om Cecilia hittar du här. Cecilia pratar bland annat om kosten, livsstilen, SSRI, nedtrappning av SSRI (som bör göras i samarbete med läkare), gentester, inflammation, antiinflammatorisk kost, D-vitamin, B-vitamin, magnesium, zink, vikten av att testa för dessa eventuella brister, vikten av omega-3 och mycket annat. En spännande sak som hon tar upp är att personer med ADHD och även personer med depression många gånger har stora problem med snabba och kraftiga blodsockersvängningar. Ju snabbare kolhydrater man äter, desto snabbare höjs blodsockret och då sprutar kroppen in insulin i ren panik för att dämpa blodsockret. Det gör att blodsockersvängningarna blir desto större. Och inte sällan då så äter man ännu mer snabba kolhydrater som svar på blodsockerdippen och det blir en ond cirkel.

Källor: 4health.se, David Perlmutters bok ”Skydda din hjärna” samt boken ”Mindfulnessbaserad kognitiv terapi vid depression”.


Hälsosamma julklappar (till dig eller någon du bryr dig om)


» Min bok ”FRISK. LUGN. UTVILAD. STARK. Hela livet” Nedsatt pris!
» Test av omega 3 och 6 (lugnande kosttillskott på köpet) Nedsatt pris!
» Omega3-olja av hög kvalitet med D-vitamin och polyfenoler 
» Paket med 2 tester och omega 3-olja för 8 månader (min bok ingår)
» Protect – kosttillskott med både C- och D-vitamin
» Min nya e-bok ”Fysiskt & mentalt STARK” INSTRUKTIONSBOK FÖR BÄTTRE HÄLSA OCH ETT STARKARE IMMUNFÖRSVAR

Min bok ”FRISK. LUGN. UTVILAD. STARK. Hela livet.” med 20 enkla tips för bättre hälsa, ett friskare liv och mer energi.

JULRABATT! Varför inte ge bort boken i julklapp. Julpris 175 kr.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Mockup-COVER-ORG-20-TIPS-1024x521.png

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

BOKA MIG!
» Boka mig som föreläsare på ditt företag
» Boka mig som mindfulnessinstruktör för mindre stressad personal
» Boka mig som din hälsocoach

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.