Publicerad den Lämna en kommentar

Behöver hjärnan animaliskt fett?

Efter dokumentären ”Game changer” släpptes går diskussionerna på sociala medier på högvarv, för och emot kött. Målet med mitt hälsointresse är att inspirera människor till att må bra, slippa ta läkemedel och slippa besöka sjukvården. Så länge som möjligt. Mitt mål är alltså inte att få människor att i första hand äta kött 🙂 Men eftersom det diskuteras så mycket så tänkte jag ändå skriva lite om att vår kropp, och inte minst vår hjärna, mår bra av kost från djurriket. Det går att leva utan kött också, men det krävs mycket kunskap. Och riskerna för näringsbrister är större. Om jag har förstått det hela rätt. Jag har träffat läkare som haft många unga människor på sina mottagningar och varit nära kollaps pga okunskap vad gäller vegetarisk kost. Och jo, det går att få näringsbrister om man äter kött också 🙂

Lyssnade på en otroligt spännande intervju med Sveriges kanske bäste funktionsmedicinläkare, Peter Martin nyligen. Väl investerade två timmar om du vill veta mer om hans tankar kring funktionsmedicin, kost och hälsa. Han håller för närvarande på att tillsammans med Jonas Bergqvist bygga upp ett nätverk av funktionsmedicinmottagningar i Sverige. Jag brukar kalla det för framtidens sjukvård. Fast den redan är här 🙂 Livsstilsmedicin är ett fint ord också 🙂 Han sa bland annat att 75% av hans patienter är veganer/vegetarianer. Och han trodde inte det berodde på att de är lite mer framåt i sitt hälsotänk och därför söker upp just honom. Utan att det beror på att många hoppar på det tåget med för lite kunskap. Han berättade också att 80% av veganer/vegetarianer slutar efter ett år på grund av att de blir sjuka. Om han inte blåljuger så är det intressant.

Följande artikel är fritt översatt från en artikel av duktiga läkaren Georgia Ede.

Mycket nöje!

Varför människor har svårt att utvecklas på bara växter

Vad tänker du på när du hör ordet djurfett? Fettremsor som ska skäras bort från kotletten och slängas? Eller ett sofistikerat ämne som innehåller hemligheten till mänsklig intelligens?

Roliga fakta om fett

Vi tänker på fett som dåligt – desto mindre av det vi äter, och desto mindre av det vi har på våra kroppar, desto bättre. Men detta är inte rätt sätt att tänka på. Fett är inte bara för isolering och energilagring, det är också för näringsupptag, cellsignalering, immunfunktion och många andra kritiska processer. Många tror att den största skillnaden mellan växt- och djurfetter är att animaliska livsmedel innehåller mer mättat fett, men här är några roliga, feta fakta som kan överraska dig:

* Alla vegetabiliska och animaliska livsmedel innehåller en blandning av mättat och omättat fett.
* Viss växtmat är högre i mättat fett än animaliska livsmedel, med kokosnötsolja som toppar listorna med 90 procent mättat fett. Det är mer än två gånger det mättade fettet som finns i nötfett (talg).
* Den primära typen av fett som finns i fläsk är en enkelomättad fettsyra, samma fett som finns i olivolja.

I decennier har vi fått höra att vi ska undvika mättat fett – särskilt sådant från animaliska livsmedel – och att konsumera ”hjärtsunt” kolesterolfritt fett från växtfoder som frön, nötter och oliver. Ofta hör vi att dessa växtfetter är viktiga eftersom de innehåller två viktiga fleromättade fettsyror som människokroppen inte kan tillverka:

* Den viktiga omega 3-fettsran som kallas alfa-linolensyra (ALA)
* Den viktiga omega 6-fettsyran som kallas linolsyra (LA)

Det som ofta sägs är att både ALA och LA finns i en mängd olika vegetabiliska och animaliska livsmedel, så det är ganska lätt att få båda dessa fettsyror oavsett dina dietpreferenser, så länge du inkluderar tillräckligt med fett i din kost.

Men här är grejen: Våra kroppar letar verkligen inte efter ALA och LA; de letar efter något bättre. ALA och LA betraktas som ”omega-föräldrar”, eftersom de används för att tillverka de omegor som vi faktiskt behöver: EPA, DHA och AA – ingen av dem finns i växtmat.

EPA (eikosapentaensyra) är en omega 3-fettsyra som främst tjänar antiinflammatoriska och läkande funktioner.

AA (arakidonsyra) är en omega 6 som ofta betraktas som en ”dålig” fettsyra, eftersom den främjar inflammation och endast finns i animaliska livsmedel (och alger). Ändå axlar ARA många andra ansvarsområden och främjar till och med läkning. 

Men hur är det med DHA? Så glad att du frågade …

Introduktion av DHA

Våra hjärnor är extremt rika på fett. Cirka två tredjedelar av den mänskliga hjärnan är fett, och hela 20% av detta fett är en mycket speciell omega 3-fettsyra som kallas DHA.

DHA är en gammal molekyl som är så användbar för oss och alla varelser med ryggrad, att den har varit oförändrad i mer än 500 miljoner år. Vad gör denna speciella PUFA så oföränderlig?

DHAs arbetsbeskrivning är lång. Bland många andra funktioner deltar DHA i bildandet av myelin, den vita substansen som isolerar våra hjärnkretsar. Det hjälper också till att upprätthålla integriteten av blod-hjärnbarriären, vilket håller hjärnan säker från oönskad påverkan utanför.

Kanske viktigast är att DHA är avgörande för utvecklingen av cortex – den del av hjärnan som är ansvarig för högre ordningstänkande. Utan DHA bildas de mycket sofistikerade anslutningarna som krävs för långvarig uppmärksamhet, beslutsfattande och komplexa problemlösningar inte korrekt. Det har antagits att utan DHA skulle medvetande och symboliskt tänkande – kännetecken för mänskligheten – vara omöjliga.

DHA spelar en ”unik och oumbärlig roll” i den ”neurala signalering som är nödvändig för högre intelligens.” – Simon Dyall PhD, Lipidforskningsforskare Bournemouth University, Storbritannien.

Detta kan förklara varför vi hittar det på platser i hela hjärnan och kroppen där elektricitet är viktigt: synapser där signalering av hjärnceller sker; mitokondrier, där elektrontransportkedjan är upptagen med att förvandla mat till lagrad energi; och ögats näthinna, där fotoner av solljus förvandlas till elektrisk information.

Detta är en verkligt mirakulös molekyl. Växter har det inte, eftersom växter inte behöver det.

Baby, har vi en molekyl till dig …

Den snabbaste utvecklingsfasen av spädbarnsbarken sker mellan 6:e graviditetsmånaden och två års ålder. Om tillräckligt med DHA inte är tillgängligt för barnet under detta kritiska 27-månadersfönster, är det oklart om konsekvenserna kan vara helt reverserbara. I själva verket ser vi lägre nivåer av DHA hos personer som diagnostiseras med psykiatriska störningar, inklusive sådana som dyker upp tidigt i livet, såsom autistiska spektrumsjukdomar och ADHD.

(Egen not: jag träffade en kvinna nyligen som hade kollat omega-nivån på sin för tidigt födde 9 månaders son. Han hade en kvot på 42:1. WHO rekommenderar 4:1 eller lägre. Snittet för mina kunder ligger på 10:1 innan de börjar ta omega 3-olja.)

”I likhet med barn och ungdomar födda för tidigt uppvisar patienter med ADHD, humörstörningar och psykotiska störningar också minskad frontal vitmaterialkanalintegritet och minskad funktionell anslutning i kortikala nätverk. Tillsammans stöder dessa fynd hypotesen att perinatala underskott i DHA-periodisering kan bidra till minskad utveckling av kortikalkretsen som observerats vid stora psykiatriska störningar.” 

Växtmat innehåller absolut inget DHA

För dem som väljer att bli veganer är det viktigt att veta att växtmat inte innehåller DHA. Omega-3 fettsyran som finns i växtmat såsom lin, valnöt och chia är alfa-linolensyra (ALA). Tyvärr verkar det vara ganska svårt för den vuxna människokroppen att göra DHA ur ALA, där de flesta studier visar en omvandlingsgrad på mindre än 0-9 %.

Huruvida denna väg kan generera tillräckliga mängder DHA hos alla vuxna under alla omständigheter fortsätter att diskuteras. Vissa forskare har förespråkat att DHA, snarare än ALA, officiellt bör betraktas som den viktiga omega-3-fettsyran.

Många förespråkare för växtbaserad kost, som författarna till den senaste EAT-Lancet-rapporten, erkänner att det är oklart hur mycket ALA man behöver konsumera för att uppfylla DHA-kraven.

Det verkar som att ju färre animaliska livsmedel vi äter, desto lägre är våra DHA-nivåer.

Men när det gäller barn som är yngre än två år är vetenskapen tydlig med att denna konverteringsväg inte kan och inte bör litas på för att hålla jämna steg med DHA-kraven från den snabbt växande kroppen och hjärnan. Därför är de flesta experter överens om att vi bör ge spädbarn och mycket små barn kost eller kompletterande källor till DHA, eftersom enbart ALA inte är tillräckligt för att stödja en sund spädbarnsutveckling.

DHA-status och intagande rekommendationer är baserade på blodnivåer, inte hjärnnivåer. Tyvärr finns det inget sätt att mäta hjärnans DHA-nivåer hos levande människor, och det är oklart om blodnivåerna återspeglar hjärnnivåerna. Med tanke på detta har det uppskattats att så många som 80% av amerikanerna har suboptimala blodnivåer av DHA. Inkludera animaliska livsmedel i din diet om du kan.

Minimera konsumtionen av vegetabiliska oljor

Nästan alla bearbetade livsmedel, förpackade snacks och snabbmat tillverkas med raffinerade vegetabiliska oljor, såsom sojabönor eller solrosolja. De flesta vegetabiliska oljor är extremt, onaturligt höga i LA (linolsyra), en omega-6 fettsyra som minskar produktionen och effektiviteten av DHA i din kropp. Överskott av linolsyra kan påverka ditt immunsystem mot inflammation och bort från läkning, så det finns många skäl att minimera din konsumtion av vegetabiliska oljor. Dina bästa val av växtolja är olivolja, avokadoolja eller kokosnötolja. Att sänka ditt vegetabiliska oljeintag kan öka tillgängligheten till DHA i din kropp. Närvaron av stora mängder linolsyra i den typiska moderna dieten kan hjälpa till att förklara varför så många människor verkar ha låga DHA-nivåer trots att de flesta redan inkluderar animaliska livsmedel i sin diet redan.

Om du väljer en växtbaserad kost, komplettera ordentligt

Tack och lov finns vegetariska och veganvänliga DHA-tillskott från alger. Dessa kosttillskott är dyrare och innehåller lägre koncentrationer DHA än fisk- eller krilloljetillskott, men kan vara viktiga för att upprätthålla en sund DHA-nivå, särskilt hos mödrar och barn under graviditet och under amning. Direkt konsumtion av tång och andra former av ätliga alger istället för att ta algeoljextrakt är opålitligt, eftersom det är oklart om DHA i dessa fibrösa livsmedel kan släppas och absorberas av människokroppen; med andra ord kanske DHA i ätliga alger inte är biotillgängligt.

Till sist

Minimera raffinerade vegetabiliska oljor och andra bearbetade livsmedel, och inkludera antingen vissa animaliska livsmedel i kosten eller komplettera med tillskott, verkar vara rimliga alternativ som troligen minimerar vår risk.

En sak är klar. DHA är en underbar fettsyra som människokroppen inte kan fungera utan, och den förtjänar vår beundran och respekt.

Så långt Georgia Ede. 


Mät dina nivåer av omega 6 & 3 – och justera på 120 dagar.

Jag jobbar med ett koncept där du startar med en test av din balans mellan omega 6 & 3. Därefter tar du en omega 3-olja av hög kvalitet (finns i veganvariant) i fyra månader. Därefter tas test nummer två. Då har samtliga av mina kunder hittills kommit ner under WHOs mål på 4:1. Dvs max fyra gånger så mycket omega 6 som omega 3 i kroppen.

Tankar om det?.


INSTRUKTIONSBOK FÖR BÄTTRE HÄLSA

Nu är den här! Min bok ”FRISK. LUGN. UTVILAD. STARK. Hela livet.” Du får 20 enkla tips för bättre hälsa, ett friskare liv och mer energi.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Mockup-COVER-ORG-20-TIPS-1024x521.png

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

BOKA MIG!
» Boka mig som föreläsare på ditt företag
» Boka mig som mindfulnessinstruktör för mindre stressad personal
» Boka mig som din hälsocoach

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.