Publicerad den Lämna en kommentar

Covid-19 satte fingret på det verkliga problemet med folkhälsan

I en artikel jag skrev för hälsotidningen KURERA drömde jag lite ironiskt om att Folkhälsomyndigheten alltid skulle ha regelbundna presskonferenser med information till svenska folket. Precis som nu i Coronatider. Fast det då skulle handla om råd för att förbättra folkhälsan generellt. Ju mer jag tänker på det där ju intressantare blir det. För nu under Coronakrisen blir det allt tydligare vad ohälsa och metabola problem kan ställa till med. För det har väl inte undgått någon att de som löper störst risk att råka riktigt illa ut av Covid-19 är de med underliggande sjukdomar.

Dr Eric Berg presenterade en intressant studie från Santa Clara i Kalifornien. Den visar på chansen att överleva om du blir smittad, beroende på om du är till synes frisk eller diagnostiserad med underliggande sjukdom. Underliggande sjukdomar är till exempel:

• Högt blodtryck
• Hjärt/kärlsjukdom
• Diabetes
• Övervikt
• Insulinresistens

Så här ser siffrorna ut: Till synes friska personer:

Ålder 0-17 — Har 99.9995% chans till överlevnad
Ålder 18-44 — Har 99.9784% chans till överlevnad
Ålder 45-64 — Har 99.9029% chans till överlevnad
Ålder 65-74 — Har 99.8295% chans till överlevnad
Ålder 75+ — Har 99.6226% chans till överlevnad

Personer med underliggande sjukdom:

Ålder 0-17 — Har 99.9988% chans till överlevnad
Ålder 18-44 — Har 99.9051% chans till överlevnad
Ålder 45-64 — Har 99.4325% chans till överlevnad
Ålder 65-74 — Har 99.4425% chans till överlevnad
Ålder 75+ — Har 98.9697% chans till överlevnad

VI kan till exempel se att en frisk 75-åring har större chans till överlevnad än en 45-åring med underliggande sjukdom. Så man kan ju fråga sig om viruset är det verkliga problemet. Och de 70 plussare som känner sig friska men begränsade i Corona-tider, kanske har rätt när de hänvisar till just detta. Att det inte är åldern i första hand som är viktigt utan hälsan och eventuella metabola underliggande sjukdomar. Så att fixa den metabola hälsan verkar vara oerhört viktigt. Men det kanske tar flera år. Nej, menar den kände engelske hjärtspecialisten Aseem Malhotra. Du kan nå stora förbättringar på bara en månad. Och han har fått med sig den brittiske ministern för hälso-och sjukvård Matt Hancock, som nu väntas ta tag i folkhälsan i Storbritannien.

Nästa fråga är ju då varför också till synes friska personer råkar illa ut av Covid-19. Dr Cate Shanahan säger att vad de flesta inte vet är att samma faktorer som orsakar fetma och diabetes-epidemier, också påverkar dem bland oss med normal vikt och utan andra kroniska sjukdomar. Med andra ord, bara för att du inte är överviktig, diabetiker eller inte tar några mediciner betyder det inte att du är metaboliskt friskt nog för att bekämpa viruset effektivt.

Dr Cate Shanahan fortsätter med att i princip alla som tas in på IVA har ett underliggande metaboliskt tillstånd, men tillståndet är kanske inte diagnostiserat. De tillstånd som hon menar inte är diagnostiserade är till exempel prediabetes (9 av 10 ej diagnostiserade), sömnapné (9 av 10 ej diagnostiserade), fettlever (9 av 10 ej diagnostiserade) och insulinresistens (nästan 100% ej diagnostiserade).

Dr Cate anser att två av de värsta bovarna för metabola ohälsa, är socker och fleromättat fett (så kallat PUFA – polyunsaturated fatty acid). PUFA står alltså för fleromättade fettsyror. Fröoljor med hög PUFA finns i alla sorters skräpmat, snabbmat och bearbetade högprocessade livsmedel. Under de senaste 110 åren har vårt intag av PUFA ökat med en faktor på 20, det vill säga 2000%.

För mycket PUFA i kroppsfettet ger dig också högre risk för andningsproblem vid COVID-19, menar Dr Cate. När du får en lunginflammation sjunker din aptit och du äter väldigt lite. När du inte äter släpper din kropp fett in i blodomloppet i form av fria fettsyror, även kallade NEFA. Om du har ätit tillräckligt med fröoljor för att utveckla en av de underliggande tillstånden som nämndes ovan, så är en farligt hög andel av fettsyrorna i ditt blodomlopp PUFA. PUFA är farliga eftersom de reagerar med syre som leder till enorma mängder inflammation, säger Dr Cate. Inflammation är skillnaden mellan lunginflammation som du kan återhämta dig själv från och ARDS som oftast leder till inläggning på IVA.

En annan person som ofta pratar om just fröoljor med mycket inflammationsskapande omega 6 är författaren och debattören Lars Bern, som skrivit den omfattande boken ”Den metabola pandemin”.

Jag funderar på varför våra myndigheter aldrig nämner dessa saker. Det enda vi hör nu är att tvätta händerna och hålla avstånd. Inte ett ljud om vad vi kan göra för att stärka immunförsvaret och minska risken för metabola ohälsa. Det verkar som strategin som gäller nu är att ”hålla ut” tills det undergörande vaccinet kommer. Så vitaminer och mineraler pratar de inte om, utan det som gäller är läkemedel och vaccin. Läkemedel som dessutom är vår tredje vanligaste dödsorsak. Läkemedel som är så giftiga att de vi slänger ska behandlas som riskavfall. Så läkemedel känns ju inte direkt ofarligt. Vad myndigheter och experter däremot gärna varnar för är till exempel vitaminer som kosttillskott. Var finns rim och reson? Ibland undrar jag hur mycket prestige och ekonomiska intressen det finns bakom till synes märkliga råd och prioriteringar från våra myndigheter och beslutsfattare.

Hur agerar våra stora medier i det här? Vad jag kan se så framförs bara den officiella informationen. Det grävs sällan för att ifrågasätta råden och prioriteringarna som görs. Och de som vågar träda fram och ifrågasätta bedöms som foliehattar och motarbetas på alla sätt. Läkare riskerar till och med att bli av med sin läkarlegitimation. Och på sociala medier censureras nu i princip allt som inte WHO står bakom. Och vem står bakom WHO? Jo, stora bidragsgivare inom läkemedels- och vaccinindustrin med Bill Gates i spetsen.

Flexnerrapporten från 1910 spökar fortfarande. Den som såg till att endast läkemedel fick användas för att bota sjukdomar. Enkla och naturliga sätt bedömdes som kvacksalveri. Och gör så fortfarande. Det klart att läkemedelsbranschen vill att vi ska vara lite lagom sjuka livet ut. Så att de kan få sälja läkemedel till oss under många år. Det är ju det dessa företag lever av. Och det är ju inte mycket att säga om det.

Nämnde Lars Bern skriver på sin blogg att vi måste fråga oss varför skolmedicinen/FHM så hårt betonar enbart ålder som den främsta riskfaktorn. Berns slutsats är att man skyr de metabola diagnoserna och till exempel vitaminbristen som förklaring, därför att om man erkände detta bevisade faktum, så tvingas man svara på frågan, vad människor kan göra för att minska risken för att bli allvarligt sjuka.

Så du och jag får helt enkelt ta saken i egna händer och göra vad vi kan för att behålla vår metabola hälsa.

Lycka till med det!

Källor:
https://drcate.com/metabolic-disorders-are-overlookedand-making-coronavirus-deadly/
https://anthropocene.live/2020/05/21/den-misslyckade-coronastrategin-del-2/
https://anthropocene.live/2020/05/27/den-misslyckade-coronastrategin-del-3/
http://www.svaradoktorn.se/427029039/6915803/posting/en-medicinsk-revolution
https://youtu.be/DwEmwcMFE9Y


INSTRUKTIONSBOK FÖR BÄTTRE HÄLSA OCH ETT STARKARE IMMUNFÖRSVAR

Min bok ”FRISK. LUGN. UTVILAD. STARK. Hela livet.” med 20 enkla tips för bättre hälsa, ett friskare liv och mer energi.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Mockup-COVER-ORG-20-TIPS-1024x521.png

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

BOKA MIG!
» Boka mig som föreläsare på ditt företag
» Boka mig som mindfulnessinstruktör för mindre stressad personal
» Boka mig som din hälsocoach

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.