Publicerad den Lämna en kommentar

Kalorier och dieter – ett kommentarssvar

Det är inte ofta jag svarar på kommentarer som jag fått på sociala medier här på bloggen. Men nu tänkte jag göra det. Jag fick en del tankar från @stenvallphoto kring kalorier och olika kosthållningar. Jag tänkte att det kanske finns fler som skulle tycka dessa ämnen är intressanta. Så här är mina egna reflektioner. Tanke för tanke. Tack för dina tankar @stenvallphoto. Här är inlägget som egentligen handlade om fasta.

Tanke 1: Hur mycket kalorier du har att ta av står i direkt relation till kroppsmassa utgjord av fett, protein och lagrat glykogen.

Det jag var ute efter var att vi har ca 40 000 kcal fett i kroppen men bara 2 000 kcal glykogen.

Tanke2: Det finns belägg för att du mår bättre psykiskt om du äter kolhydrater. Vem vill inte må bra? Livet är för kort för något annat.

Det finns belägg för allt 🙂 Men om det generellt skulle varit så att alla som äter lågkolhydratkost över världen (lchf, keto, carnivore) skulle må psykiskt dåligt skulle det nog inte vara så populärt… Jag såg att keto var det mest sökta kostbegreppet på Google 2018 och hade 2 av top 5-placingarna under rubriken mat.

Att inte äta kolhydrater alls är ju lite extremt. Men många som i dag äter mat bara från kostriket (carnivore) säger att de aldrig mått så bra. Och det har ju blivit en världsomfattande rörelse. I Ungern finns till och med en klinik (Paleo Medicina i Budapest) som tycks bota de flesta kroniska sjukdomar med hjälp av just en i grunden animalisk föda. Deras patienter har nog inget emot att vara utan kolhydrater. I alla fall ett tag. Carnivore är ju en elimineringsdiet som i princip bara innehåller sådant som (i princip) ingen brukar reagera på. Det bör självklart vara ekologiskt kött utan tillsatser och gifter.

Det går självklart att ha elimineringskost på vegetariskt kost också. Men det är svårare. Läkaren Steven Gundry som skrivit boken Växtparadoxen hjälper människor på löpande band att bli friska med hjälp av vegetarisk kost. Men då måste de först välja bort en rad frukt & grönt som många reagerar mot pga av de så kallade lektinerna, växternas försvarsgifter. Men visst går det.

Tanke 3: Det enda som spelar roll för viktnedgång är kalori in vs kalori ut. Inte kolhydrat eller inte kolhydrat.

Den har jag inte hört sedan Stephan Rössner härjade som värst 🙂 Jag trodde den var död. Avokado har ca 3 ggr så mycket kalorier som Cola. Om två enäggstvillingar skulle levt på lika mängd kalorier av dessa två varor, har jag svårt att tro att deras kroppar skulle utvecklas lika. Det har stor betydelse var kalorierna kommer ifrån. Våra kroppar reagerar olika beroende på det. Här är en bra artikel om det.

För några år sedan intervjuade jag My Westerdahl. Hon halverade sin vikt genom lågkolhydratkost och i princip utan att röra sig. Så där stämmer ju inte kalorier in kalorier ut heller…

Tanke 4: Det är betydligt svårare att äta i sig nyttiga ämnen som endast återfinns i frukter, bär osv om man ska köra keto vilket är dåligt för hälsan.

Vad jag förstår så är det större risk för näringsbrister om du är vegan än om du är carnivore. Dessutom verkar animalisk föda ha dubbel så stor biotillgänglighet, alltså vi tar dubbelt så lätt upp näring från animalisk föda som från vegetarisk föda.

I min bok tar jag inte ställning för något speciellt sätt att äta på. Jag tror man kan må väldigt bra på både vegansk kost och på carnivore. Men det viktigaste är nog att äta varierat, men ÄTA BRA MAT. Välja bort det som anses onyttigt, processat, med en massa konstiga tillsatser och många mår bättre utan gluten och mejeriprodukter. Mycket av det som införts i vår kost de senaste 10 000 åren är våra kroppar inte helt anpassade för att bearbeta.

Tanke 5: Alla matvanor som handlar om att utesluta en stor mängd bra livsmedel är dåliga. Trevlig helg!

Att generellt säga att t ex endast mat från växtriket eller enbart animalisk kost är dåligt, tycker jag är att göra det lite för enkelt för sig. Särskilt med tanke på hur många som mår bra av det och framförallt så många som blivit friska med lite extremare kost. Så till exempel hjälper ketogen kost barn med epilepsi (det har varit känt i snart 100 år), människor med cancer, människor med alzheimer, det finns t o m nämnt på vårdguiden 1177 under barnepilepsi och kliniken i Ungern som jag nämnde.

I slutändan tror jag kanske vi är ganska överens @stenvallphoto 🙂

Tankar om detta?

FÖRELÄSNING I TANUMSHEDE

Undertecknad ger dig 1,5 timmas underhållande information om kopplingen mellan omega 6 & 3, inflammation och de flesta kroniska sjukdomar. Du får höra om kopplingen till ADHD, Alzheimer, cancer och hjärnhälsa. Hugo Olsen från Zinzino berättar om hur du enkelt testar och justerar din balans mellan omega 6 och 3. Fri entré.

Tisdag 29 okt kl 19.00 på Kulturhuset Futura, Tanumshede.

Anmäl dig via knappen…

INSTRUKTIONSBOK FÖR BÄTTRE HÄLSA

Nu är den här! Min bok ”FRISK. LUGN. UTVILAD. STARK. Hela livet.” Du får 20 enkla tips för bättre hälsa, ett friskare liv och mer energi. Jag tar också upp cancer och Sven Eriks historia i min bok.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Mockup-COVER-ORG-20-TIPS-1024x521.png

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

BOKA MIG!
» Boka mig som föreläsare på ditt företag
» Boka mig som mindfulnessinstruktör för mindre stressad personal
» Boka mig som din hälsocoach

Köplänkarna ger samma pris för dig men lite provision till mig 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.