Publicerad den Lämna en kommentar

Inflammation och klinisk depression

Klinisk depression är den vanligaste typen av de psykiska sjukdomarna. Med klinisk menas det sjukvården anser vara ”riktig” depression, till skillnad från t ex nedstämdhet. Ca 20% drabbas någon gång av detta. Depression är en störning i både immunförsvaret och i inflammatoriska processer och kan komma när din stressaxel (HPA-axeln) varit igång för länge. Immunförsvaret reagerar på stress genom att utsöndra pro-inflammatoriska ämnen som kallas cytokiner.

Vid klinisk depression spelar omega 6 & 3 en viktig roll. Här är omega 3-fettsyran EPA särskilt intressant. Den är antiinflammatorisk och arbetar emot omega 6-fettsyran (AA) som är inflammatorisk. Därför är kroppens balans mellan omega 6 & 3 viktig. EPAs antidepressiva och antiinflammatoriska egenskaper är väl dokumenterade och kan därför vara ett användbart alternativ till läkemedel vid affektiva funktionsstörningar, som t ex depression.

Dessa olika fettsyror spelar en viktig roll i byggandet av cellernas membran. När du har en bra balans mellan omega 6 & 3, neråt 4:1 (alltså 4 ggr så mycket omega 6 som 3), så har cellmembranen bra förutsättningar att vara mjuka och elastiska. Och det är viktigt för att näringen ska komma in till mitokondrierna (cellernas kärnkraftverk) och att cellernas skräp ska kunna forslas ut. Dessutom är elasticiteten viktig för kommunikationen celler emellan (cellsignalering) och för cellernas genuttryck. Alltså vilka gener inne i cellerna som receptorerna på cellmembranet väljer att sätta på respektive stänga av.

Studier visar också att omega 3 spelar en stor roll när det gäller att förebygga och/eller behandla depression. En metastudie (som tittar på en mängd andra studier) från 2009 visade tydligt samband mellan en ökad mängd EPA och ett positivt behandlingsresultat. Studien tittade på 28 andra studier.

Brist på omega 3 ser man ofta vid klinisk depression och det gör att en större mängd omega 6 (AA) samlas i cellmembranen, och gör dem stelare.

Källa: Näringsmedicinsk Tidskrift (numer Funktionsmedicinsk Tidskrift)

FÖRELÄSNING I TANUMSHEDE

Undertecknad ger dig 1,5 timmas underhållande information om kopplingen mellan omega 6 & 3, inflammation och de flesta kroniska sjukdomar. Du får höra om kopplingen till ADHD, Alzheimer, cancer och hjärnhälsa. Hugo Olsen från Zinzino berättar om hur du enkelt testar och justerar din balans mellan omega 6 och 3. Fri entré.

Tisdag 29 okt kl 19.00 på Kulturhuset Futura, Tanumshede.

Anmäl dig via knappen…

INSTRUKTIONSBOK FÖR BÄTTRE HÄLSA

Nu är den här! Min bok ”FRISK. LUGN. UTVILAD. STARK. Hela livet.” Du får 20 enkla tips för bättre hälsa, ett friskare liv och mer energi. Jag tar också upp cancer och Sven Eriks historia i min bok.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Mockup-COVER-ORG-20-TIPS-1024x521.png

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

BOKA MIG!
» Boka mig som föreläsare på ditt företag
» Boka mig som mindfulnessinstruktör för mindre stressad personal
» Boka mig som din hälsocoach

Köplänkar ger samma pris för dig men lite provision till mig 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.