Publicerad den Lämna en kommentar

Att hålla tyst i 5 dagar…

Jag är precis hemkommen från en 5-dagars tystnad- och mindfulnessretreat på Syninge kursgård utanför Norrtälje. Retreaten var anordnat av MindfulnessCenter och är också en obligatorisk del av Steg 2-utbildningen till Mindfulnessinstruktör. Syninge kursgård ägs av Vänsterpartiet och är en liten oas ute i ”skogen”. Okej, Syninge är ett litet samhälle, med betoning på litet. En före detta järnvägsstation och ett före detta järnvägsspår, numera utan järn. Den gamla banvallen fungerade perfekt till långa promenader. Som det blev en del av under dagarna.

Retreat betyder ju att du drar dig undan från någonting. Och i det här fallet är det ju vardagen, mediabruset, mobiler, datorer, arbete och en massa måsten som man drar sig undan ifrån. Jag vet inte riktigt vad jag hade för förväntningar, men en stor dos av nyfikenhet fanns förstås. Hur skulle jag reagera på att vara tyst och utan teknik i fem dagar? Och skulle min ständigt snurrande kreativa hjärna lugna ner sig? Skulle jag tycka att det var skönt eller jobbigt? Skulle jag krypa på väggarna?

Det blev för mig en förvånansvärt neutral upplevelse. Det betyder inte att jag inte uppskattade dagarna. Men jag fick inga halleluja moments och jag tyckte heller inte att det var jobbigt. För en del deltagare rördes det upp rejält med känslor när man fick tid för eftertanke och i våra meditationsövningar. Inte ens att vara utan mobilen i fem dagar kändes jobbigt. Och inte heller helt magiskt… Min egen analys av min neutrala upplevelse är att jag spenderar så otroligt mycket tid i ensamhet och tystnad, i och med att jag har hemmakontor och har haft så i cirka 12 år. Jag reser inte sällan ensam ut i världen. Så detta var inget konstigt för mig. Att inga mörka känslor kom upp tror jag beror på att jag trivs så otroligt gott med mitt liv just nu. Med min underbara fru, med min storfamilj, med mitt jobb (mina jobb), med min bostad och hur jag och min fru spenderar vår tid. Hade jag befunnit mig på en jobbig plats i livet med en massa tvivel hit och dit, så hade det nog kunnat bli jobbigt, med tanke på all tid det fanns att fundera.

Vi hade fyra ganska långa praktikpass varje dag. Långa övningar och bra information av våra fantastiska ledare Beatrice Blidner (som jag hade på Steg 1) och meriterade Ola Lundström.

Det kändes lyxigt att i fem dagar bara vara (som ett kapitel heter i min bok…) och att få meditera, vandra, fundera över livet, äta god mat och träna sig på att göra just ingenting.

Min kreativa hjärna slutade inte att vara kreativ. Men i mindfulness får man lära sig att vara kärleksfull med sig själv och andra, så jag har inga svårigheter att acceptera att det är så jag fungerar och det får jag leva med. Det har å andra sidan förmodligen gjort att jag är där jag är i dag och att jag har åstadkommit det jag har åstadkommit. Jag minns att jag fungerade på precis samma sätt när jag till exempel för en massa år sedan var fotbollstränare. Hjärnan gick i ett kring spelsystem och träningar. Jag tycker ändå att jag lyckas balansera upp det för att må bra. Vad mina nära och kära tycker vet jag inte. Troligen tycker de att jag ibland borde tänka (och prata) på något annat än hälsa…

Det kom eftereffekter. Ola varnade oss för att det kunde bli jobbigt att lämna ett 5-dagarsretreat. Jobbigare än att starta det. Och han har erfarenhet. Direkt när jag satte mig i bilen fick jag det jag kallar ”stressbröst”. Ett lätt tryck över bröstet som jag får när det blir lite för mycket. Och det fick jag nu bara av att sätta mig i bilen och ha 53 mil framför mig att köra. Jag älskar att köra bil och har aldrig varit stressad av det. Stressbröstet har återkommit några gånger under den första dagen hemma också. Troligen kom jag ordentligt ner i lugnet så minsta lilla stress reagerar jag mycket starkare på än jag brukar. Jag kan ju tycka att jag borde bli mer stresstålig, men jag tycker ändå det verkar fullt rimligt.

Men jag har också märkt positiva roliga eftereffekter. Till exempel upplevde jag mitt mindfulnesspass i morse som extremt kort. Det är 30 minuter och jag brukar uppleva det som just 30 minuter. Men i dag kändes det som 10 minuter 🙂 Vi har ju i fem dagar haft pass på, skulle jag gissa, upp emot en timma. Det var en spännande effekt. Jag har också märkt att det finns ett lugn och ett betydligt lugnare tempo i mig än det brukar. Så till exempel var jag nyss och handlade i vår ICA-butik. Normalt halvspringer jag igenom den. Nu gick jag och strosade och hade all tid i världen. Och det kom jag bara på… Samma när jag lämnat tillbaka min hyrbil, så märkte jag direkt på hemvägen att jag gick saktare än jag brukar. Jag har inte heller känt mig ett dugg stressad över vad jag förväntar mig att hinna med i dag, som jag brukar göra. Vår instruktör Ola hade tydligen sagt att det inte är ovanligt att deltagare på väg hem från retreater blir stoppade av polisen… För att de kör för sakta 🙂 Någonstans kan jag förstå det. Men jag hade lite hemlängtan, så jag blev inte stoppad av polisen. Av det skälet. Och inte av något annat skäl heller.

Kan jag rekommendera ett tystnadsretreat? Det kan jag absolut. Du får tid att fundera på det mesta i livet. Du får prova på stillhet och tystnad och se vad det gör med dig. Troligen kommer du som jag, att fundera över ditt mobilanvändande mm. Det första jag gjorde i går kväll var att ta bort Mail, Podappen, Bloggappen och Facebook från mobilen… Garanterat kommer du att uppleva någonting. Och som sagt, tid att reflektera över hur du använder den tid du fått till förfogande och hur du är mot dig själv och andra…

Tack MindfulnessCenter för den fina retreaten och fem underbara dagar på Syninge kursgård.

/Benny

INSTRUKTIONSBOK FÖR BÄTTRE HÄLSA

Nu är den här! Min bok ”FRISK. LUGN. UTVILAD. STARK. Hela livet.” Du får 20 enkla tips för bättre hälsa, ett friskare liv och mer energi. Jag tar också upp cancer och Sven Eriks historia i min bok.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Mockup-COVER-ORG-20-TIPS-1024x521.png

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

BOKA MIG!
» Boka mig som föreläsare på ditt företag
» Boka mig som mindfulnessinstruktör för mindre stressad personal
» Boka mig som din hälsocoach

Köplänkarna ger samma pris för dig men lite provision till mig 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.