Publicerad den Lämna en kommentar

”Om man äter ingefära var dag, så får apotekaren dö av hunger.”

”Om man äter ingefära var dag, så får apotekaren dö av hunger.” – Gammalt kinesiskt ordspråk från år 3000 f.Kr.

Inom kinesisk medicin har ingefära länge används för att t ex stödja hjärnas funktioner, stärka hjärtat, vid ledbesvär, magproblem, förkylningar och halsbesvär.

Här har du 7 skäl att äta ingefära. Och ett par sätt att använda den på hittar du sist i inlägget.

1. Sänker blodtrycket

En thailändsk studie visade att ingefärsextrakt hade 3,5 gånger bättre effekt på högt blodtryck än prazosinhydroklorid som är vanlig i blodtrycksmedicin.

2. Antiinflammatorisk

Ingefära har länge använts för att minska inflammationen i kroppen. Inflammation som man idag tror ligger bakom väldigt många av våra s k välfärdssjukdomar.

3. Ökar förbränningen

Ingefära bidrar till att förbränningen ökar. Enligt en studie från Columbia University förbränner du fler kalorier om du äter ingefära. Och det är ju aldrig fel…

4. Stödjer immunsystemet

Ingefära innehåller mängder med antioxidanter som stödjer kroppens immunförsvar och rekommenderas också ofta vid förkylning.

5. Magen mår bra av ingefära

Magen älskar ingefära. Det gör att matsmältningen förbättras och magen blir lugn och fin.

6. Minskad träningsvärk

I en studie publicerad i The Journal of Pain framgick att man kunde minska sin träningsvärk med 25% vid intag av ingefära.

7. Normaliserar kolesterolvärden

I en studie från Kairos universitet publicerad 2010, såg man att ingefära kunde sänka den dåliga delen av LDL-kolesterolet och samtidigt höja av det goda HDL-kolesterolet. Vill du fördjupa dig i ämnet kolesterol så gör du det genom att lyssna på min intervju med Uffe Ravnskov.

Fördjupning kolesterol
De flesta som lever extremt länge i världen har högt kolesterol. De flesta som dör i hjärt- och kärlsjukdomar har lågt kolesterol. Ändå skriver läkarna ut mängder med kolesterolsänkande medicin. Och läkemedelsbolagen omsätter 29 biljoner dollar per år på detta. En medicin som förmodligen är helt onödig (för de flesta) och som i många fall ger förödande biverkningar. Uffe Ravnskov är forskare och författare. Han kämpar för att slå hål på kolesterolmyten.

 

RECEPT

Favorit i repris. Denna smoothie kunde du också läsa om i inlägget om avokado. Men jag älskar det och eftersom det även innehåller ingefära så kommer det igen. Och jag dricker den i princip varje dag.

KEBNEKAISESMOOTHIE (modifierat recept från Food Pharmacy)

  • 35 gr gröna blad (ruccola eller grönkål)
  • 1 (liten) näve fryst spenat
  • 8 cm gurka
  • 1 klyfta citron
  • 1 cm ingefära
  • 1 selleristjälk
  • 1/2 avokado
  • 3 dl vatten
  • 1/2 msk kokosolja

Kör allt i mixern tills det blir gött blandat. Mata de goda tarmbakterierna och njut! Detta är min lunch de flesta dagar.

 

INGEFÄRATÉ

Skär en bit stor som en tumme. Skala och skiva den. Lägg bitarna i vatten och låt koka några minuter tills vattnet fått lite färg. Sila ner i din témugg. Tillsätt lite honung och pressad citron. Drick.

 

Kram Benny

 

 

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

 

SparaSpara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.