Publicerad den 6 kommentarer

Superdrycken : Rödbetsjuice

Jag tycker alltid det är trevligare att prata om vad vi kan tillföra kosten än vad vi absolut inte kan eller får äta. Och ofta blir det så att om man tillför en massa nya nyttigare alternativ, så tränger man ut platsen för det onyttiga. Här kommer en grej som ofta pratas om vad gäller nyttigheter. Jag dricker själv detta varje kväll. Drycken är rödbetsjuice. Den sägs sänka blodtrycket, skydda magen, minska risken för förkylning, öka syreupptagningen och höja prestationsförmågan.

Sänker blodtrycket och höjer prestationsförmågan
Det som gör att rödbetsjuice bl a sänker blodtrycket är nitrat. Just rödbetsjuice är oerhört rikt på nitrat. Nitrat omvandlas i kroppen till kväveoxid. Kväveoxid öppnar upp blodkärlen och ökar cirkulationen och på så sätt kan kroppen lättare leverera blod och syre till muskler och hjärna. Att kroppen får lättare att leverera blod och syre till musklerna gör också att rödbetsjuice är prestationshöjande. Resultatet blir att du orkar lite längre!

Hindrar förkylningar och motverkar magsår
Rödbetsjuice är också oerhört rikt på antioxidanter som stärker immunförsvaret och på så sätt hindrar förkylningar. Rödbetsjuice kan också motverka magsår. En del av nitratet i rödbetorna ombildas till nitrit. Nitritet gör att det bildas kväveoxid i magsäcken, som behövs för att slemhinnan i magen ska kunna återbildas.

Dosering
Ett par dl om dagen kan vara en bra dos. Självklart kan du äta rödbetor istället. Men juicen är ju lite lättare att få i sig. Nitrat i större mängder är toxiskt, så överdosera inte och ta gärna ett uppehåll på någon månad då och då.

Källor: Topphälsa och Jonas Bergqvist.

 

RECEPT

HALLONYOGHURT MED HEMLIGA (för barnen) OCH NYTTIGA INGREDIENSER (modifierat recept från Food Pharmacy)

 • 2 gröna bananer
 • 1 rödbeta
 • 2 dl frysta blåbär
 • 2 dl frysta hallon
 • 1 näve spenat (färsk eller fryst)
 • 1 msk chiafrön
 • 1 burk kokosmjölk

Skala bananerna och skiva till små fina mynt. Släng i dem i frysen. Gärna utbredda på ett papper. Jag la dom i en plast(!)påse första gången och det blev en stor klump som inte ens min dunderblender klarade… Låt dom vara i frysen minst 60 minuter. Kör allt i mixern tills det blir gött blandat. Tillsätt lite vatten om du vill ha den lösare. Toppa med lite bär och hemmagjort granola.

 

Kram Benny

 

 

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

6 svar på “Superdrycken : Rödbetsjuice

 1. Hej.
  Hur många glas/portioner räknar du med att det blir?
  Skriv gärna om guldmjölk igen.
  Kram ❤️

  1. Rödbetsyoghurten blir det en 3-4 portioner av.

   GULDMJÖLK
   2,5 dl mandelmjölk
   1/2 msk gurkmeja
   1/2 tsk kanel
   1/2 tsk kardemumma
   1 krm vaniljpulver
   1/2 tsk svartpeppar
   1/2 msk kokosolja
   1/2 msk honung
   Blanda allt i en kastrull. Värm det fingervarmt. Häll i ett glas och drick.

   1. Kan jag förbereda guldmjölk och förvara i kylen? Hur många dagar håller den? Vissa recept rekommenderar kokosmjölk i stället för mandeldryck.
    Tankar om det?

    1. Vet tyvärr inte hur många dagar den håller. Borde väl hålla lika länge som hållbarheten på mjölkpaketet. Testa… Kokos- eller mandel är en smaksak. Båda är ok.

 2. Gör du rödbetsjuicen från grunden varje kväll? Jag funderar på att köpa massor av ekologiska rödbetor, köra i grönsakscentrifugen och frysa in i 2 dl portioner, är väl lika nyttigt? Sen är det bra att ha i lingon också för att underlätta nitratets ombildning till kväve.

  1. Jag är lat och köper färdig. Tror det var Kung Markatta. Riktiga rödbetor borde vara mycket nyttigare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.