Publicerad den Lämna en kommentar

Censuren har nått nya höjder!!!

Detta tycker jag är allvarligt på riktigt. Många kanske inte reagerat på larm om att de sociala medierna censurerar. De flesta tycker väl att det är bra att foliehattarnas info tas bort. Men problemet är vem och vilka som avgör vad som ska bort. Nu har en av världens största medicinska vetenskapliga tidskrifter, BMJ (British Medical Journal) blivit censuerat på Facebook. De har presenterat medicinsk forskning i 180 år.

Bakgrunden till censuren mot BMJ är enligt följande (citerar Anna Sparre/4health.se): 

”Ventavia är ett kontraktsforskningsföretag som hjälper till att genomföra den huvudsakliga studien på Pfizers covid-19-vaccin. I september började en före detta anställd hos Ventavia förse BMJ med dussintals företagsinterna dokument, foton, ljudinspelningar och e-postmeddelanden. Dessa material avslöjade en mängd dåliga kliniska prövningar som förekommer vid Ventavia som kan påverka dataintegriteten och patientsäkerheten. Man upptäckte också att FDA (Amerikanska läkemedelsverket), trots att man fick ett direkt klagomål om dessa problem för över ett år sedan, inte inspekterade Ventavias testplatser.

BMJ gav en undersökande reporter i uppdrag att skriva om detta. Artikeln publicerades den 2 november, efter juridisk granskning, extern granskning och BMJ:s vanliga redaktionella process, tillsyn och granskning på hög nivå.

Men från den 10 november började läsarna rapportera en mängd olika problem när de försökte dela artikeln. Vissa rapporterade att de inte kunde dela. Många andra rapporterade att inläggen hade flaggats med en varning om “saknad kontext … Oberoende faktagranskare säger att denna information kan vilseleda människor.” De som försökte lägga upp artikeln informerades av Facebook om att personer som upprepade gånger delar “falsk information” kan få sina inlägg flyttade lägre i Facebooks nyhetsflöde. Gruppadministratörer där artikeln delades fick meddelanden från Facebook som informerade dem om att sådana inlägg var “delvis falska”.

Jag undrar genast om läkemedelsindustrin och FDA (Amerikanska läkemedelsverket) är med och påverkar Facebooks algoritmer och vad som ska censureras. Jag läser just nu boken ”The real Anthony Fauci” av Robert F. Kennedy. Så inget förvånar mig längre. Men som Anna Sparre skriver; ”Förstår du vidden av detta? Läs det gärna igen! Det är enormt allvarligt det som händer just nu.”

BMJs chefredaktörer skriver i ett öppet brev till Facebook, så här:

Open letter from The BMJ to Mark Zuckerberg 

Dear Mark Zuckerberg,

We are Fiona Godlee and Kamran Abbasi, editors of The BMJ, one of the world’s oldest and most influential general medical journals. We are writing to raise serious concerns about the “fact checking” being undertaken by third party providers on behalf of Facebook/Meta.

In September, a former employee of Ventavia, a contract research company helping carry out the main Pfizer covid-19 vaccine trial, began providing The BMJ with dozens of internal company documents, photos, audio recordings, and emails. These materials revealed a host of poor clinical trial research practices occurring at Ventavia that could impact data integrity and patient safety. We also discovered that, despite receiving a direct complaint about these problems over a year ago, the FDA did not inspect Ventavia’s trial sites.

The BMJ commissioned an investigative reporter to write up the story for our journal. The article was published on 2 November, following legal review, external peer review and subject to The BMJ’s usual high level editorial oversight and review.[1]

But from November 10, readers began reporting a variety of problems when trying to share our article. Some reported being unable to share it. Many others reported having their posts flagged with a warning about “Missing context … Independent fact-checkers say this information could mislead people.” Those trying to post the article were informed by Facebook that people who repeatedly share “false information” might have their posts moved lower in Facebook’s News Feed. Group administrators where the article was shared received messages from Facebook informing them that such posts were “partly false.”

Readers were directed to a “fact check” performed by a Facebook contractor named Lead Stories.[2]

We find the “fact check” performed by Lead Stories to be inaccurate, incompetent and irresponsible.

— It fails to provide any assertions of fact that The BMJ article got wrong

— It has a nonsensical title: “Fact Check: The British Medical Journal Did NOT Reveal Disqualifying And Ignored Reports Of Flaws In Pfizer COVID-19 Vaccine Trials”

— The first paragraph inaccurately labels The BMJ a “news blog”

— It contains a screenshot of our article with a stamp over it stating “Flaws Reviewed,” despite the Lead Stories article not identifying anything false or untrue in The BMJ article

— It published the story on its website under a URL that contains the phrase “hoax-alert” 

We have contacted Lead Stories, but they refuse to change anything about their article or actions that have led to Facebook flagging our article.

We have also contacted Facebook directly, requesting immediate removal of the “fact checking” label and any link to the Lead Stories article, thereby allowing our readers to freely share the article on your platform.

There is also a wider concern that we wish to raise. We are aware that The BMJ is not the only high quality information provider to have been affected by the incompetence of Meta’s fact checking regime. To give one other example, we would highlight the treatment by Instagram (also owned by Meta) of Cochrane, the international provider of high quality systematic reviews of the medical evidence.[3] Rather than investing a proportion of Meta’s substantial profits to help ensure the accuracy of medical information shared through social media, you have apparently delegated responsibility to people incompetent in carrying out this crucial task. Fact checking has been a staple of good journalism for decades. What has happened in this instance should be of concern to anyone who values and relies on sources such as The BMJ. 

We hope you will act swiftly: specifically to correct the error relating to The BMJ’s article and to review the processes that led to the error; and generally to reconsider your investment in and approach to fact checking overall. 

Best wishes,

Fiona Godlee, editor in chief
Kamran Abbasi, incoming editor in chief
The BMJ

Competing interests:
As current and incoming editors in chief, we are responsible for everything The BMJ contains. 

References:

[1] Thacker PD. Covid-19: Researcher blows the whistle on data integrity issues in Pfizer’s vaccine trial. BMJ. 2021 Nov 2;375:n2635. doi: 10.1136/bmj.n2635. PMID: 34728500. https://www.bmj.com/content/375/bmj.n2635

[2] Miller D. Fact Check: The British Medical Journal Did NOT Reveal Disqualifying And Ignored Reports Of Flaws In Pfizer COVID-19 Vaccine Trials. Nov 10, 2021. ​​https://leadstories.com/hoax-alert/2021/11/fact-check-british-medical-jo…

[3] https://twitter.com/cochranecollab/status/1458439812357185536

Länk till BMJs svar: https://www.bmj.com/content/375/bmj.n2635/rr-80INSTRUKTIONSBOK FÖR BÄTTRE HÄLSA OCH ETT STARKARE IMMUNFÖRSVAR

Min bok ”FRISK. LUGN. UTVILAD. STARK. Hela livet.” med 20 enkla tips för bättre hälsa, ett friskare liv och mer energi.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Mockup-COVER-ORG-20-TIPS-1024x521.png

Fler hälsosamma julklappar hittar du i shopen 🎅🏻

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

BOKA MIG!
» Boka mig som föreläsare
» Boka mig som mindfulnessinstruktör
» Boka mig som din hälsocoach

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.