Publicerad den Lämna en kommentar

#37 – Den underskattade balansen mellan omega 3 och 6

VAD ÄR PROBLEMET?

Vår kost har på grund av livsmedelsindustrin förändrats radikalt de senaste 60 åren. Vi får i oss allt mindre av vitaminer, mineraler, D-vitamin, polyfenoler och Omega3. Och vi äter allt mer av Omega6, snabba dåliga kolhydrater och socker. En väldigt viktig sak för din hälsa är att räta upp balansen mellan fettsyrorna omega 3 och 6 som för de flesta i västvärlden har blivit snedvriden. Det beror bland annat på att omega3 härsknar fort och det uppskattas inte av livsmedelsindustrin. Så därför matas både odlad fisk och boskapsdjur med omega6 för att köttet ska hålla sig färskt längre.

VARFÖR ÄR OMEGA 3 OCH 6 VIKTIGT?

Våra fettsyror bygger tillsammans med protein våra cellmembran. Balansen och mängden omega3 i varje cell är väldigt viktigt för vårt näringsupptag och våra hormoner. Omega3 är också hjärnans favoritfett och oerhört viktig för mental hälsa och barns kognitiva utveckling. Tre av fettsyrorna i omega3 heter ALA, EPA och DHA. Vid brist på fettsyran EPA som finns i Omega3 påverkas hjärt/kärlhälsan negativt. När inte cellmembranen fungerar som de ska, så tas inte viktig näring upp av cellen och cellskräp lämnar inte cellen på ett effektivt sätt.

Omega 6 startar inflammation (bra när vi t ex skär oss) och omega 3 stänger av inflammationen när den inte längre behövs. Därför är balansen viktig. Om vi ser omega 6 som en pyroman och omega 3 som en brandman. Då är det bästa förhållandet kanske 1:1. Det är så det är i vårt DNA. Men en genomsnittseuropé har 15:1. Alltså 15 pyromaner och en brandman. Inte bra. WHO rekommenderar en balans på 4:1 eller mindre. I USA ligger snittet på 25:1. ADHD-barn och t ex Alzheimer-patienter har ofta stor obalans.

Så idag pratar vi om den viktiga balansen mellan omega 3 och 6. Du får träffa Hugo Olsen som idag jobbar med att upplysa världen om hur viktig denna balansen är och hur du effektivt kan justera den.

Mycket nöje!

HJÄLP MIG

gärna få fler lyssnare genom att ge podden bra betyg och bra recensioner i din podapp. Och sprid den till andra som behöver häloinformation. Tack på förhand.

Mycket nöje!

» Läs mer om omega 3/6-balansen och hur du gör för att testa din balans.

» Till avsnittet om du inte ser spelaren nedan. Vilket du troligen inte gör på en mobiltelefon.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är tankar.jpg

BOKA MIG SOM FÖRELÄSARE

Är det möjligt att med enkla medel bli piggare, friskare, gladare, få bättre sömn och minska risken för sjukdom? En timmas föreläsningsshow med en blandning av fakta och humor. Jag presenterar på ett lättsamt sätt vad dagens forskning säger och ger dig kunskap och inspiration om hur du kan förbättra din hälsa och samtidigt njuta av livet. Du får konkreta råd om hur du ökar möjligheten till ett längre OCH friskare liv.
» TILL FÖRELÄSNINGAR

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.






Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.