Publicerad den Lämna en kommentar

Jag ska börja röka…

Nja… Men jag hade det som nyårslöfte några år på 90-talet. Och mina arbetskamrater på dåvarande ExtraFilm gjorde allt för att hjälpa mig. Stort tack för hjälpen, så här några år efteråt… Men det gick som det brukar gå med nyårslöften… Ja, det kanske var lite med glimten i ögat. Men ändå… Hur som helst så verkar det finnas det som är värre för hälsan. Nu uppmanar jag ingen att börja röka. Men enligt WHO så finns det tydligen det som är en ännu större riskfaktorer för ohälsa och för tidig död? Gissa vilken…?

a) Rökning och högt blodtryck
b) Alkohol och högt blodtryck
c) Matvanor och högt blodtryck

Enligt WHO´s ”Global Burden of Disease” är rätt svar C. Där sägs det att en fjärdedel av Sveriges vuxna befolkning riskerar att insjukna/dö i förtid av kroniska sjukdomar som diabetes typ 2, cancer och hjärt- och kärlsjukdom) pga dåliga kostvanor.

Men vet du vad som minskar risken för dessa sjukdomar? Jo, kost med mycket frukt & grönt. Livsmedelsverket vill att vi äter minst 500 gr frukt & grönt per dag. Hur många av oss tror du kommer upp i det idag?

a) 100%
b) 50%
c) 20%

Tyvärr C igen. Så 80% av befolkningen i Sverige behöver äta mer frukt & grönt.

Så här i valtider vore det kanske på sin plats med ett Frukt & Grönt-parti. De skulle förmodligen vara det parti som på sikt fick ner våra sjukvårdskostnader mest…

Det var väl inte många som ifrågasatte rökningen på 50- och 60-talet. Det gick ju t o m som TV-reklam. Jag hoppas och tror att våra politiker inom kort förstår problemet och börjar ta i det.

Jag vet, det finns inte mycket som är så känsligt att diskutera som matvanor 🙂 Snart är det dags för en grön lunchsmoothie 🙂

Ha en underbar dag!

Kram Benny

Källa: Food Pharmacy

 

 

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.