Publicerad den 4 kommentarer

8 fördelar med att göra sig av med skiten

”One can furnish a room very luxuriously by taking out furniture rather than putting it in.” —Francis Jourdain.

”Hej, jag heter Benny och jag är prylb*g.” Nej, det finns kanske ingen sammanslutning för prylb*gar. Och ja, jag har iPhone, iPad, Apple Watch, bärbar iBook och mycket annat som man inte måste ha. Så nej, nej och åter nej. Jag är inte där än. Detta är tuffare än jag trodde. Men jag jobbar på det. Och jag ska bli bra på det. Men visst. Det är verkligen svårt att sluta att vilja ha roliga, spännande och användbara (tror man) saker. Saker man är otroligt bra på att motivera för sig själv, att man bara måste ha. Det är lite som ett beroende. Min son och jag försöker peppa varann att sluta köpa saker. Så nu tävlar vi att på att köpa minst 🙂

Det är väl mest tekniska prylar som jag har haft, och har, lite beroende av. Man går på reklamen och tror att man ska bli lyckligare om man köper dom. Kläder och andra grejer är jag inte så beroende av.

Vi har här hemma haft ett gyllene tillfälle att verkligen eliminera (visst är det ett fantastiskt vackert ord). Vi har helrenoverat hela huset. Så allt behövde ner i kartonger. Helrenovera och flytta är perfekt för att passa på att eliminera. Man får världens chans att omvärdera allt man har. Vi har slängt, vi har återvunnit och vi har givit bort. Och varje gång man har gjort det så känns det mer skönt än man trodde. En lättnad i hela kroppen.

Nu försöker vi bara spara sånt som verkligen betyder något för oss eller som är riktigt vackert. Det som är svårt att ta beslut kring mellanlagrar vi i garaget. Har vi inte saknat det på ett år kan vi förmodligen slänga det.

Jag har också sålt och givit bort ett stort antal fotoprylar som jag väldigt sällan använder.

Detta upplever jag som fördelar med att eliminera:

 1. Man lär sig uppskatta annat i livet än saker
 2. Jag tycker rummen blir vackrare med mindre saker, helt plötsligt så ser man vad som finns i rummet
 3. Som fd grafisk designer så gillar jag att designa rum och ytor nu, det gjorde inte på samma sätt förut
 4. Jag har blivit galet ordningssam, av någon konstig anledning… Nu vill jag att allt ska ligga på sin rätta plats
 5. Och vi har också passat på att bestämma var rätt plats är, och ofta samlat ihop saker i lådor och korgar som, så att säga hör ihop
 6. Det blir väldigt mycket enklare att hitta saker
 7. Man spar förstås pengar om man köper färre saker
 8. Och jag tycker nog jag blivit lite lyckligare också 🙂

 

Är du en hamster eller en eliminerare?

Kram Benny

 

 

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

 

SparaSpara

4 svar på “8 fördelar med att göra sig av med skiten

 1. Den som besöker mitt hem idag kommer troligtvis tycka att jag har mycket prylar. Men jämfört med hur det var för 5 år sen kommer inte att känna igen sig. När jag väl insåg att prylar jag inte använder, stjäl min tid och uppmärksamhet och trots allt kostar pengar löpande ändå, så började jag resan med att göra mig av med saker jag inte behöver regelbundet eller är inom mina prio-områden (som foto). Störst motstånd gällde böcker men när jag väl förlikade mig med det så har det gått riktigt bra att göra sig av även med dem. Håller med, det känns bra när man väl slängt prylarna

  1. Så spännande att höra Martin. Vi fick som sagt ett gyllene tillfälle när vi helrenoverade huset. Och visst känns det befriande. Vi har inte satt tillbaks så mycket och har massor av tomma väggar för att inte skynda på. Men man börjar nästan vänja sig vid tomma väggar. Det gäller att hitta balansen mellan öde och behagligt 🙂 Tack för dina tankar!

 2. Min man och jag har fått två nya rum, det ena är en klassisk vind för förvaring av saker som används i bland tex julsaker. Där behöver det inte stå trasiga saker pärmar från sent 1990-tal eller för den delen saker som numera bara är. Har inget behov av att köpa pärmar!
  Det andra nya rummet är förrådet i garaget, där har det också skett förändringar nu kan man faktiskt använda det utrymmet.
  Så på 2 veckor har vi fått ca 20 kvadratmeter mer yta att röra oss på. Utan att bygga till. Ordning och reda!
  Det roliga är att men nu får energi när man går in i dessa utrymmen.

  1. Så kul att höra Charlotta. Det blev ju ett bra tillfälle att tänka på vad som är viktigt att ha kvar och vad som bara tar energi. Tack för din kommentar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.