Publicerad den Lämna en kommentar

Mer om omega 3, ADHD, cancer, inflammation…

VAD ÄR PROBLEMET?

Vår kost har på grund av livsmedelsindustrin förändrats radikalt de senaste 60 åren. Vi får i oss allt mindre av vitaminer, mineraler, D-vitamin, polyfenoler och Omega 3. Och vi äter allt mer av Omega6, snabba dåliga kolhydrater och socker. En väldigt viktig sak för din hälsa är att räta upp balansen mellan fettsyrorna omega 3 och 6 som för de flesta i västvärlden har blivit snedvriden. Det beror bland annat på att omega3 härsknar fort och det uppskattas inte av livsmedelsindustrin. Så därför matas både odlad fisk och boskapsdjur med omega6 för att köttet ska hålla sig färskt längre.

VARFÖR ÄR OMEGA 3 OCH 6 VIKTIGT?

Våra fettsyror bygger tillsammans med protein våra cellmembran. Balansen och mängden omega 3 i varje cell är väldigt viktigt för vårt näringsupptag och våra hormoner. Omega 3 är också hjärnans favoritfett och oerhört viktig för mental hälsa och barns kognitiva utveckling. Tre av fettsyrorna i omega 3 heter ALA, EPA och DHA. Vid brist på fettsyran EPA som finns i Omega 3 påverkas hjärt/kärlhälsan negativt. När inte cellmembranen fungerar som de ska, så tas inte viktig näring upp av cellen och cellskräp lämnar inte cellen på ett effektivt sätt.

OMEGA 3/6 OCH INFLAMMATION

Omega 6 bidrar till att starta inflammation. Det är bra vid akut skada som till exempel ett skärsår. Omega 3 däremot stänger av inflammationen när såret är läkt, tillsammans med andra antiinflammatoriska ämnen som till exempel polyfenoler. Det är helt enkelt av- och påknappar för inflammation. När de inte fungerar kan inflammationen bli kronisk. Forskning visar att ju lägre inflammationsgrad vi har i kroppen, desto längre lever vi. Det kan du bland annat se i den fina dokumentären ”Åldrandets hemligheter (2016)”. Och idag tror man att inflammation spelar en stor roll för de flesta av våra stora folksjukdomar. I filmen besöker man platser på jorden som har flest 100-åringar per innevånare. Ett av dessa finns i Japan. Där visar det sig att många, om inte alla, 100-åringar har väldigt låg inflammationsgrad. De flesta rör sig också mycket och har en positiv livsinställning.

OMEGA 3 FÖR VEGETARIANER OCH VEGANER

Omega 3-fettet ALA finns i växtriket i till exempel valnötter, chiafrön, linfröolja, avokado mm. Det får de flesta i sig tillräckligt av. Men de verkligt viktiga fettsyrorna i omega 3 heter EPA och DHA och finns framförallt i alger, feta vildfångad fiskar, men också i kött från gräsbetade djur. De fettsyrorna är livsviktiga för oss och har en oerhört viktig funktion i varje cell i vår kropp och det är kopplat till näringsupptag, hormoner, antiinflammation och immunförsvar. Vegetarianer och veganer kan omvandla en liten del ALA till EPA och DHA. Men det är oftast inte tillräckligt. Av denna anledning kan det ofta vara klokt att som vegetarian/vegan testa sin balans av omega 3 och 6.

OMEGA 3 HÄRSKNAR FORT

Eftersom omega 3 härsknar fort, och det är mer negativt för kroppen än om du inte tar omega 3 alls. Du kan klippa isär en kapsel omega 3 och lukta på innehållet. Doftar det neutralt? Släng dem om de luktar fisk, då kan de belasta dina organ i onödan. Ny forskning visar att det som fungerar bra är när omega 3 kombineras med polyfenoler, som är en kraftfull antioxidant som liknar näringen i vildfångad fet fisk.

TA REDA PÅ DIN OMEGA-BALANS

Vill du veta din balans mellan omega 3 och 6, så kan du idag testa det. Då får du svart på vitt. Vårt DNA och vilda djur har kvoten 1:1. Ennuiterna hade 1:14 till omega 3 fördel. En genomsnittsperson i västvärlden sägs ligga på 15:1. Alltså alldeles för hög andel omega 6. I USA sägs snittet ligga på upp till 28:1. Barn med ADHD visar ofta på uppåt 30:1 i omega-balans. I Japan ligger de på kvoten 2:1. Studenter i Japan tar omega 3 inför prov i skolan. Forskning visar att hjärnan då blir mer fokuserad.

Omega3-fettsyran EPA minskar våra stresshormoner.

HJÄRNAN MÅR BRA AV OMEGA 3

Hjärnan består till 60% av fett och fettets kvalitet är oerhört viktig. En ökad nivå av EPA/DHA som finns i omega 3 kan ge en högre serotoninnivå samt en minskning av noradrenalin, vilket leder till mindre aggressivitet och nedstämdhet. Till exempel kan 3-5 gram extra omega 3 med EPA/DHA ofta ge bättre resultat än läkemedlen Ritalin och Concetta. Naturlig stabil fiskolja ger inte heller biverkningar som ofta mediciner gör, säger Olle Haglund som skrivit boken ”Omega-3-revolutionen”. Vid sjukdomar i hjärnan som till exempel Alzheimer och Parkinson ses ofta inflammation, som omega 3 kan motverka.

Omega 3-fettsyran DHA är positivt för barn med depression och ångest.

Varje dag får två barn i Sverige diabetes typ 1. I dag tror man att inflammation kan vara en av orsakerna. Omega 3 kan vara positivt vid astma, allergi och migrän eftersom det är inflammationsdämpande. Omega 3 är också serotoninhöjande och kan därför lindra depression.

För högt intag av omega 6 kan skapa oreda i tarmen. Omega 3 kan minska den risken med upp till 80%. Det ökar också upptaget av det viktiga D-vitaminet. Vill man boosta immunförsvaret ännu hårdare kan ett intag av 1-3/1-6 betaglukaner 4 gånger per dag testas. Det leder till ökat antal vita blodkroppar, immunförsvarets soldater.

Omega 3 är också bra för muskler, leder, brosket, hud, naglar och hår.

OMEGA 3 VID CANCER

Forskaren, professorn och överläkaren vid barncancerenheten vid Karolinska institutet,  Per Kogner, menar att omega 3 dödar de elaka cellerna och skyddar de friska. Cellgifter ger sig tyvärr på även de friska cellerna. Per Kogner och hans forskargrupp att omega 3-fettsyror hämmar cancercelltillväxten och de har börjat ge fettsyran till barn som efterbehandling. Detta för att minska risken för återfall och lindra biverkningar.

Omega 3-fettsyran DHA är positivt för barn med läs- och skrivsvårigheter, koncentrationssvårigheter, dyslexi, hyperaktivitet, ADHD och autism.

KONTAKTA MIG OM DU VILL TESTA DIG ELLER DINA BARN.


Mail benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är tankar.jpg
Skriv bildtext…

BOKA MIG SOM FÖRELÄSARE

Är det möjligt att med enkla medel bli piggare, friskare, gladare, få bättre sömn och minska risken för sjukdom? En timmas föreläsningsshow med en blandning av fakta och humor. Jag presenterar på ett lättsamt sätt vad dagens forskning säger och ger dig kunskap och inspiration om hur du kan förbättra din hälsa och samtidigt njuta av livet. Du får konkreta råd om hur du ökar möjligheten till ett längre OCH friskare liv.
» TILL FÖRELÄSNINGAR

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.