Publicerad den Lämna en kommentar

”Great Reset” – en plan för att maximera Big Foods vinster

“The Great Reset is about maintaining and empowering a corporate extraction machine and the private ownership of life.” — Vandana Shiva

World Economic Forum uppger att de har ”åtagit sig att förbättra världens tillstånd genom att engagera företag, politiska, akademiska och andra ledare i samhället för att utforma globala, regionala och industriella agendor”.

De har startat något som de kallar för The Great Reset, som de förklarar med följande; ”Det finns ett akut behov av globala intressenter att samarbeta för att samtidigt hantera de direkta konsekvenserna av COVID-19-krisen. För att förbättra världens tillstånd startar World Economic Forum The Great Reset-initiativet. Covid-19-krisen och de politiska, ekonomiska och sociala störningar som den har orsakat förändrar i grunden det traditionella sammanhanget för beslutsfattande. Inkonsekvenser, brister och motsägelser i flera system – från hälsa och ekonomi till energi och utbildning – är mer utsatta än någonsin mitt i ett globalt sammanhang av bekymmer för liv, försörjning och planeten. Ledare befinner sig vid ett historiskt vägskäl och hanterar kortsiktiga tryck mot osäkerhet på medellång och lång sikt.”.

Deras tanke med The Great Reset är att de ska förändra den globala livsmedels- och jordbruksindustrin och därmed vad vi människor ska äta. Arkitekterna bakom planen uppger att den ska minska matbrist, hunger och sjukdomar och till och med mildra klimatförändringarna.

Men planen och dess samarbetspartners som företag och tankesmedjor, verkar vara ute efter strängare kontroll över livsmedelssystemet med hjälp av tekniska lösningar.

Vandana Shiva, forskare, miljöaktivist, författare och förespråkare för livsmedelssuveränitet, berättar: ”The Great Reset handlar om multinationella företagsintressenter vid World Economic Forum som vill kontrollera så många delar av livet på planeten som möjligt. Från alla digitala spår vi människor producerar till varje bit mat vi äter.”

I juli publicerade Klaus Schwab (WEFs grundare och verkställande ordförande) en 195-sidig bok, ”COVID-19: The Great Reset”, där han utmanade branschledare och beslutsfattare att ”utnyttja pandemin genom att inte låta krisen gå till spillo.”

Tidningen TIME (vars ägare Marc Benioff är styrelseledamot i WEF) startade nyligen ett samarbete med WEF för att sprida information om The Great Reset och för att ge en ”bild av hur COVID-19-pandemin ger en unik möjlighet att förändra vårt sätt att leva.”

The Great Reset är tänkt att vara allomfattande. Dess partnerorganisationer inkluderar de största aktörerna inom datainsamling, telekommunikation, vapentillverkning, finans, läkemedel, bioteknik och livsmedelsindustrin.

WEF´s planer för ”återställningen” av livsmedel och jordbruk inkluderar projekt och strategiska partnerskap som gynnar genetiskt modifierade organismer, laboratorietillverkade proteiner och läkemedel och industriella kemikalier som hållbara lösningar på livsmedels- och hälsoproblem.

WEF har startat samarbete med, och marknadsfört, Gunhild Stordalens projekt EAT Forum. Gunhild är grundare och verkställande ordförande för EAT.

EAT grundades av Wellcome Trust, en organisation som bildats med medel från GlaxoSmithKline (brittiskt multinationellt läkemedelsföretag) och som fortfarande har strategiska partnerskap med läkemedelsproducenten. EAT samarbetar med nästan 40 stadsregeringar i Europa, Afrika, Asien, Nordamerika, Sydamerika och Australien. Organisationen hjälper också FN´s barnfond (UNICEF) vid ”skapandet av nya kostriktlinjer” och initiativ för hållbar utveckling.

Enligt Federic Leroy, en professor i livsmedelsvetenskap och bioteknik vid universitetet i Bryssel, samverkar EAT-nätverket nära med några av de största fejkköttföretagen, inklusive Impossible Foods och andra bioteknikföretag, som syftar till att ersätta hälsosamma näringsrika livsmedel med genetiskt modifierad labföda.

”De presenterar det som hälsosamt och hållbart, vilket naturligtvis inte stämmer”, säger Federic Leroy.

Impossible Foods samfinansierades ursprungligen av Google, Jeff Bezos (Amazon) och Bill Gates. Nya laboratorieresultat visade att företagets fejkkött innehöll glyfosatnivåer 11 gånger högre än sin närmaste konkurrent.

EAT: s största initiativ heter FReSH, som organisationen beskriver som ett försök att driva på utvecklingen av livsmedelssystemet. Projektets partners inkluderar Bayer, Cargill, Syngenta, Unilever och till och med teknikjätten Google.

I sin bok diskuterar Schwabs hur bioteknik och genetiskt modifierad mat bör bli en central pelare för att reparera de globala problem med livsmedelsbrist, som COVID har avslöjat och förvärrat.

Vandana Shiva håller inte med. Hon säger att ”WEF för fram falsk vetenskap” och ”främja dessa tekniker som lösningar bevisar att The Great Reset handlar om att upprätthålla och bemyndiga en företagsutvinningsmaskin och privat ägande av livet.”

EAT utvecklade det som de kallar ”den planetariska hälsodieten”, vilket WEF för fram som ”framtidens hållbara dietlösning.” Men enligt Leroy är det en diet som ska ersätta allt annat. ”Kosten syftar till att minska kött- och mejeriproduktionen hos den globala befolkningen med så mycket som 90% i vissa fall och ersätta den med laboratorietillverkade livsmedel, spannmål och olja,” sa han.

Shiva förklarade vidare, ”EAT´s föreslagna diet handlar inte alls om kost, det handlar om stora företag och det handlar om ett företagsövertagande av livsmedelssystemet.”

Enligt EAT´s egna rapporter är det osannolikt att de stora justeringarna som organisationen och dess företagspartners vill göra i livsmedelssystemet ”kommer att bli framgångsrika om de lämnas upp till individen” och de förändringar de vill införa på samhällets matvanor och mat ”kräver åtgärder på systemnivå med hårda politiska ingripanden som inkluderar lagar, skattemässiga åtgärder, subventioner och påföljder, omkonfigurering av handel och andra ekonomiska och strukturella åtgärder.”

Men Shiva säger att detta är fel metod, eftersom ”all vetenskap” visar att dieter bör vara centrerade kring regional och geografisk biologisk mångfald. Hon förklarade att ”EAT´s enhetliga globala kost kommer att produceras med västerländsk teknik och jordbrukskemikalier. Att tvinga detta till suveräna nationer genom multinationell lobbyverksamhet är vad jag kallar matimperialism.”

Källa: Robert F. Kennedy, Jr. / The Children’s Health Defense.


Hälsosamma julklappar (till dig eller någon du bryr dig om)


» Min bok ”FRISK. LUGN. UTVILAD. STARK. Hela livet” Nedsatt pris!
» Test av omega 3 och 6 (lugnande kosttillskott på köpet) Nedsatt pris!
» Omega3-olja av hög kvalitet med D-vitamin och polyfenoler 
» Paket med 2 tester och omega 3-olja för 8 månader (min bok ingår)
» Protect – kosttillskott med både C- och D-vitamin
» Min nya e-bok ”Fysiskt & mentalt STARK” INSTRUKTIONSBOK FÖR BÄTTRE HÄLSA OCH ETT STARKARE IMMUNFÖRSVAR

Min bok ”FRISK. LUGN. UTVILAD. STARK. Hela livet.” med 20 enkla tips för bättre hälsa, ett friskare liv och mer energi.

JULRABATT! Varför inte ge bort boken i julklapp. Julpris 175 kr.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Mockup-COVER-ORG-20-TIPS-1024x521.png

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

BOKA MIG!
» Boka mig som föreläsare på ditt företag
» Boka mig som mindfulnessinstruktör för mindre stressad personal
» Boka mig som din hälsocoach

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.