Publicerad Lämna en kommentar

Nytt podavsnitt : Öka din chans att leva ett friskt och långt liv

PREMIÄR! Första podavsnittet ever, där jag sitter ensam med min mikrofon. Lite läskigt… Men man ska ju ge sig utanför komfortzonen. Så det är bara att köra.

Du får ett avsnitt som bygger på en föreläsning jag brukar köra när jag får ca 20 minuter på mig att säga det jag tycker är viktigt om vår hälsa.

Jag berättar vad jag tycker om vår sjukvård, att ordet varför inte finns i sjukvården, varför många sjukdomar inte är sjukdomar, exempel på livsstilsmedicinen kan vara kraftfullare än vanliga läkemedel, kopplingen mellan Meryl Streep och barnepilepsi, att det går att reversera alzheimer och vad du kan göra för åtgärder i din livsstil för att öka chanserna till ett friskt och långt liv.

Mycket nöje!

Ge mig gärna feedback i din podapp och betygsätt gärna podden. Du får självklart dela den på dina sociala medier.

Publicerad Lämna en kommentar

Ät – men inte hela tiden (den ultimata guiden till fasta)

Bygg in fasta som ett naturligt inslag i din vardag.

Det är några år sedan jag för första gången hörde talas om fasta och dess positiva hälsoeffekter. Jag tyckte det lät väldigt intressant och startade med att jag fasta 24 timmar en gång per vecka. Ganska kort därefter minns jag att min fru en vardagsmorgon sa att hon bara ville ha en kopp kaffe till frukost. Då ska man veta att det är jag som är hälsonörden i familjen. Tydligen sa hennes kropp att den ville hoppa över frukosten. Det har vi gjort sedan dess. Just att hoppa över frukosten är i dag en ganska vanlig form av fasta. 

Okej, vad är då fasta? Kanske tycker du att det går emot allt sunt förnuft. Men våra förfäder hade troligen inte den tillgången på mat vi har i dag. Jag tror också att vi är dåliga på att känna skillnad mellan hunger, sug och ”nu är det tid för mat”. Vad innebär då fasta? Jo, det innebär att du har ett längre uppehåll med att äta. Allt från 12 timmar till flera veckor. Till och med 10 timmars fasta varje dygn ska vara positivt. Vid fasta vilar kroppen, återhämtar sig, reparerar dåliga celler och kör en liten detox. Eller en stor detox, beroende på hur lång fastan är.

Faktum är att kroppen storstädar. När vi äter skapas en hel del ”avfall” i vår kropp och i våra celler. Men när vi inte äter skapas magi i kroppen. Kroppen får tid att bryta ner och eliminera skadade och dåliga celler och bygga upp nya friska. Är inte det häftigt? Den amerikanske professorn Dale Bredesen har genom fasta lyckats förbättra minnet hos Alzheimer-patienter. En annan professor, Valter Longo (han med 5:2-dieten), har i studier visat att fasta gör att de negativa effekterna av till exempel cellgiftsbehandling vid cancer, blir lindrigare.

Det finns till och med starka tecken på att fem dagars fasta eller fastehärmande kost (väldigt lite kalorier under dagen), kan motverkar uppkomsten av cancer. Det sägs bero på att fastan försvagar cancercellerna och boostar immunförsvaret. Som jag skrivit om tidigare så behöver cancercellerna glukos. Men under fasta så stryps tillgången på glukos, vilket cancercellerna inte gillar. Då får kroppens eget försvar mot cancer bättre chanser i jakten på celler som beter sig onormalt. Mycket forskning pågår inom detta spännande område.

VEM VÄNDER SIG PERIODISK FASTA TILL OCH VEM VÄNDER DEN SIG INTE TILL?

Periodisk fasta är enkelt och gratis. Faktiskt enklare än att äta. Du slipper både handla och laga mat, och det passar de flesta. 

Du bör inte fasta om du:
– har problem med låg vikt
– är gravid eller ammar
– har, eller har haft, ätstörningar
– är under 18 år

Du kan fasta, men ska nog höra med din läkare om du:
– har diabetes eller tar receptbelagd medicin
– om du varit rejält stressad eller utmattad (eftersom fasta i sig är stress för kroppen)

PERIODISK FASTA I PRAKTIKEN – SÅ GÖR DU

Du kan fasta längre eller kortare perioder. Längre mer sällan och kortare perioder oftare. Till och med dagligen. 

12:12 – Den enklaste formen av fasta. Men den sägs ändå vara positiv för din hälsa. Du äter helt enkelt inte under 12 timmar varje dygn. Det innebär att om du äter middag klockan 18 så kan du äta frukost klockan 06 dagen efter. Inte så svårt, eller hur. Det är bara att låta bli kvällsmaten.

16:8 – Det här innebär daglig fasta i 16 timmar. Det är den enklaste och troligen vanligaste varianten. Du kan till exempel hoppa över frukosten. Så i praktiken äter du inte mellan till exempel middag klockan 20, och lunch nästa dag klockan 12. För mig blir det nog oftare 18:6, eftersom vi äter middag klockan 18 och lunch nästa dag vid 12. Att hoppa över just frukosten passar bra eftersom kroppen då redan är i fasta när du vaknar på morgonen. Om du inte varit uppe och ätit nattsmörgås…

20:4 – Det kallas ibland ”Warrior diet” när man äter all mat inom fyra av dygnets timmar. Det var nog många som höjde på ögonbrynen när Benny Andersson från ABBA, satt i programmet Skavlan och berättade att han åt på detta sätt. Faktum är att jag i skrivande stund provar på att äta precis såhär. Jag gör det för att jag tror det är bra, jag gör det för att testa hur det fungerar för mig och jag gör det för att testa ett högeffektivt dagsschema. På min ”lunchrast” mellan 11-12 tar jag en promenad eller en löptur istället för mat. Det fungerar fantastiskt bra och jag känner mig pigg hela dagen och blir effektiv.

24-timmars fasta – Det innebär fasta från middag till middag (eller lunch till lunch). För mig brukar det innebära fasta från klockan 18 dag 1 till klockan 18 dag 2. Detta har jag kört i långa perioder en gång per vecka.

40-timmars fasta – Det innebär att du fastar en hel dag. Jag har testat detta några gånger. Då åt jag middag klockan 18, sedan stod jag över mat nästa dag, och åt frukost dag 3 klockan 09. Det blir i alla fall 39 timmar…

Ännu längre fasta – Du kan fasta nästan hur länge som helst. Fastar du mer än 48 timmar kan det vara smart att ta en multivitamin för att minska riskerna för näringsbrister. Salt och ordentligt med vatten är viktigt också. Världsrekordet i fasta är 382 dagar! Den mannen hade i och för sig en del att ta av. Men några dagar är inga problem. Jag har som mest fastat i fem dagar. Det gick förvånansvärt bra.

Vad kan du äta och dricka under fastan?

Grundregeln är att du inte ska äta eller dricka några kalorier under fastan. Drick vatten, te eller kaffe. Det finns lite olika teorier om detta med mat och dryck under fastan. När jag fastade fem dagar åt jag några oliver per dag och drack spadet. Ibland i cocktailglas… Detta för att få i mig lite salt och att mentalt göra det lite lättare. Det fungerade fantastiskt bra. Tipset kom från duktiga Anna Sparre som driver hemsidan och podden 4health. Det finns också en variant som kallas torrfasta. Då dricker du inte ens vatten. Det bör nog inte vara många dagar, eftersom kroppen inte klarar sig utan vätska så värst länge. Sedan finns också mellanvarianten där du bara dricker vatten, och som då kallas just vattenfasta. 

Fördelar med fasta
– förbättrad mental skärpa och koncentration
– lägre nivåer av insulin i blodet
– ökad energi
– ökad fettförbränning, du kommer lättare i ketos (som innebär att kroppen drivs av fett istället för kolhydrater)
– viktnedgång och minskning av kroppsfett
– bromsat åldrande
– cellrening genom autofagi
– minskad inflammation
– ökad möjlighet att undvika sjukdom
– ökar din medvetenhet om skillnaden mellan hunger och sug
– chans till lägre blodtryck

Vanliga problem…

I vissa fall upplevs förstoppning, huvudvärk (ta lite extra salt), yrsel, halsbränna eller kramp. 

Vad är autofagi?

Jag nämnde ordet autofagi. Det är ett spännande begrepp som jag första gången hörde i min intervju med vetenskapsjournalisten Henrik Ennart. Just ordet kommer från grekiskans auto (själv) och phagein (att äta). Så ordets betydelse är helt enkelt att äta sig själv. Det är kroppens sätt att bli av med dåliga och trasiga celler och celldelar. Detta med fasta är ett hett forskningsområde, och 2016 tilldelades Nobelpriset i medicin Yoshinori Ohsumi för hans upptäckter av mekanismerna bakom just autofagi. 

Mina egna erfarenheter

Jag har själv kört 16:8 i flera år och trivs utmärkt med det. Jag dricker kaffe på morgonen.

En gång i veckan kör jag dessutom 24-timmarsfasta. Då äter jag inget från torsdag middag till fredag middag. Jag dricker bara vatten, kaffe och te. Jag kör 24-timmarsfasta varje vecka, eftersom det verkar som hälsoeffekterna ökar med längden på fastan. 

Som mest har jag testat att fasta i fem dagar. Det gick betydligt lättare än jag trodde. Det gäller att sysselsätta sig. Hungern går upp och ner, precis som under en vanlig dag. Många tror att hungern stiger konstant, tills den blir olidlig. Men så fungerar det vanligtvis inte. De som fastar 3-7 dagar upplever ofta att hungerkänslorna försvinner vid dag 3-4. Kroppen drivs då av fett istället för kolhydrater. Kroppen äter då av sitt eget fett hela dagen och du upplever inte längre någon hunger. Hur coolt är inte det? 

Det sägs att 3-7 dagar någon gång per halvår är det optimala. Då rensas verkligen kroppen ut från dåliga och skadade celler. Det sägs till och med kunna få bort cancerceller i tidigt skede. 

Jag har upptäckt några spännande effekter med fastan. Dels är jag väldigt fylld av energi dessa dagar och får i princip aldrig dippar. Så jag har lätt att koncentrera mig, blir fokuserad och effektiv. Dessutom har jag märkt att när jag tränar cirka 20 timmar in i en 24-timmarsfasta, så har jag mycket bättre ork. Det har jag fått förklarat för mig beror på att syreupptagningsförmågan ökar något och känsligheten för mjölksyra minskar när kroppen är i så kallad ketos. Det sker när kolhydraterna i kroppen tagit slut som drivmedel och kroppen övergår till att producera ketoner från fett och använder det som drivmedel. Vill man gå ner något kilo är det ju också en fördel om kroppen tar av fettet för att skapa bränslet ketoner.

TIPS FÖR PERIODISK FASTA

– drick vatten, gärna med lite salt
– sysselsätt dig (välj dagar när du har mycket att göra, du spar dessutom tid på att inte äta)
– drick kaffe och te
– träna
– försök dra ner på kolhydraterna 14 dagar innan, då går det lättare
– ät gärna bra kolhydrater när du väl äter
– frossa inte efter fastan, starta lugnt
– testa gärna ett helt dygn, inte så svårt som det låter

Stort lycka till!

Texten är hämtad ur min bok.

INSTRUKTIONSBOK FÖR BÄTTRE HÄLSA

Min bok ”FRISK. LUGN. UTVILAD. STARK. Hela livet.” med 20 enkla tips för bättre hälsa, ett friskare liv och mer energi.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Mockup-COVER-ORG-20-TIPS-1024x521.png
Nu till JULPRIS!

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

BOKA MIG!
» Boka mig som föreläsare på ditt företag
» Boka mig som mindfulnessinstruktör för mindre stressad personal
» Boka mig som din hälsocoach

Publicerad Lämna en kommentar

Diabetes i hjärnan

Hjärnan använder 20% av all den energi som genereras i kroppen. Alzheimer kallas idag ofta för diabetes typ 3. Alzheimer är så att säga diabetes i hjärnan. Effekterna av högt blodsocker orsakar atrofi (cellerna förtvinar) i vissa delar av hjärnan, vilket orsakar förlust av bl a minne.
🧠
En frisk hjärna har 4 gånger så mycket insulin och 10 gånger så många insulinreceptorer. Det betyder att när du har diabetes har du en insulinbrist, det har uppstått insulinresistens. Vi behöver rätt mängd insulin i hjärnan för att den ska fungera korrekt.
👇
Hjärnan lagrar inte glykogen. Den är beroende av glukos från ditt blod.
👇
60% av ditt fett förvandlas till fettsyror som ditt hjärta och muskler kan använda som bränsle, men inte hjärnan. 40% av fettet kan omvandlas till ketoner, som din hjärna inte bara kan drivas av, utan den till och med älskar att drivas av ketoner. Om du har ketoner och glukos i blodet, väljer hjärnan alltid ketoner som bränsle före glukos.
🧠
Fördelarna med ketoner för hjärnan:
• Ketoner kan fungera som en antioxidant i hjärnan
• Ketoner har antiinflammatoriska egenskaper
• Ketoner kan öka syre i hjärnan
• Ketoner kan kringgå några av de skadade nervcellerna och mata hjärnan direkt
• Ketoner gör hjärta och hjärna 25% effektivare
👇
Ketogen kost tycks vara lämpligt vid alla typer av diabetes. Typ 1, 2 och 3. Bland annat håller fina Kostfonden på att forska på kost och diabetes typ 1. Kosten och diabetes typ 2 är idag en känd metod. Och vad gäller diabetes typ 3, så kan jag till exempel rekommendera Dale Bredesens bok ”Slutet för Alzheimer”.
👇
För att drivas av ketoner måste du ta ner dina kolhydrater till minst mindre än 50 gram per dag. Den genomsnittliga personen i USA konsumerar nästan 300 gram kolhydrater per dag. I den fina boken med den otroligt vackra framsidan (okej, jag det är jag som tagit bilden…) ”KETO – den kompletta boken om ketogen kost” får du allt du behöver veta för att få din kropp att producera ketoner som din kropp gillar.
.
Källa: Dr Eric Berg


Tankar om det?


INSTRUKTIONSBOK FÖR BÄTTRE HÄLSA

Nu är den här! Min bok ”FRISK. LUGN. UTVILAD. STARK. Hela livet.” Du får 20 enkla tips för bättre hälsa, ett friskare liv och mer energi.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Mockup-COVER-ORG-20-TIPS-1024x521.png

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

BOKA MIG!
» Boka mig som föreläsare på ditt företag
» Boka mig som mindfulnessinstruktör för mindre stressad personal
» Boka mig som din hälsocoach

Publicerad Lämna en kommentar

Behöver hjärnan animaliskt fett?

Efter dokumentären ”Game changer” släpptes går diskussionerna på sociala medier på högvarv, för och emot kött. Målet med mitt hälsointresse är att inspirera människor till att må bra, slippa ta läkemedel och slippa besöka sjukvården. Så länge som möjligt. Mitt mål är alltså inte att få människor att i första hand äta kött 🙂 Men eftersom det diskuteras så mycket så tänkte jag ändå skriva lite om att vår kropp, och inte minst vår hjärna, mår bra av kost från djurriket. Det går att leva utan kött också, men det krävs mycket kunskap. Och riskerna för näringsbrister är större. Om jag har förstått det hela rätt. Jag har träffat läkare som haft många unga människor på sina mottagningar och varit nära kollaps pga okunskap vad gäller vegetarisk kost. Och jo, det går att få näringsbrister om man äter kött också 🙂

Lyssnade på en otroligt spännande intervju med Sveriges kanske bäste funktionsmedicinläkare, Peter Martin nyligen. Väl investerade två timmar om du vill veta mer om hans tankar kring funktionsmedicin, kost och hälsa. Han håller för närvarande på att tillsammans med Jonas Bergqvist bygga upp ett nätverk av funktionsmedicinmottagningar i Sverige. Jag brukar kalla det för framtidens sjukvård. Fast den redan är här 🙂 Livsstilsmedicin är ett fint ord också 🙂 Han sa bland annat att 75% av hans patienter är veganer/vegetarianer. Och han trodde inte det berodde på att de är lite mer framåt i sitt hälsotänk och därför söker upp just honom. Utan att det beror på att många hoppar på det tåget med för lite kunskap. Han berättade också att 80% av veganer/vegetarianer slutar efter ett år på grund av att de blir sjuka. Om han inte blåljuger så är det intressant.

Följande artikel är fritt översatt från en artikel av duktiga läkaren Georgia Ede.

Mycket nöje!

Varför människor har svårt att utvecklas på bara växter

Vad tänker du på när du hör ordet djurfett? Fettremsor som ska skäras bort från kotletten och slängas? Eller ett sofistikerat ämne som innehåller hemligheten till mänsklig intelligens?

Roliga fakta om fett

Vi tänker på fett som dåligt – desto mindre av det vi äter, och desto mindre av det vi har på våra kroppar, desto bättre. Men detta är inte rätt sätt att tänka på. Fett är inte bara för isolering och energilagring, det är också för näringsupptag, cellsignalering, immunfunktion och många andra kritiska processer. Många tror att den största skillnaden mellan växt- och djurfetter är att animaliska livsmedel innehåller mer mättat fett, men här är några roliga, feta fakta som kan överraska dig:

* Alla vegetabiliska och animaliska livsmedel innehåller en blandning av mättat och omättat fett.
* Viss växtmat är högre i mättat fett än animaliska livsmedel, med kokosnötsolja som toppar listorna med 90 procent mättat fett. Det är mer än två gånger det mättade fettet som finns i nötfett (talg).
* Den primära typen av fett som finns i fläsk är en enkelomättad fettsyra, samma fett som finns i olivolja.

I decennier har vi fått höra att vi ska undvika mättat fett – särskilt sådant från animaliska livsmedel – och att konsumera ”hjärtsunt” kolesterolfritt fett från växtfoder som frön, nötter och oliver. Ofta hör vi att dessa växtfetter är viktiga eftersom de innehåller två viktiga fleromättade fettsyror som människokroppen inte kan tillverka:

* Den viktiga omega 3-fettsran som kallas alfa-linolensyra (ALA)
* Den viktiga omega 6-fettsyran som kallas linolsyra (LA)

Det som ofta sägs är att både ALA och LA finns i en mängd olika vegetabiliska och animaliska livsmedel, så det är ganska lätt att få båda dessa fettsyror oavsett dina dietpreferenser, så länge du inkluderar tillräckligt med fett i din kost.

Men här är grejen: Våra kroppar letar verkligen inte efter ALA och LA; de letar efter något bättre. ALA och LA betraktas som ”omega-föräldrar”, eftersom de används för att tillverka de omegor som vi faktiskt behöver: EPA, DHA och AA – ingen av dem finns i växtmat.

EPA (eikosapentaensyra) är en omega 3-fettsyra som främst tjänar antiinflammatoriska och läkande funktioner.

AA (arakidonsyra) är en omega 6 som ofta betraktas som en ”dålig” fettsyra, eftersom den främjar inflammation och endast finns i animaliska livsmedel (och alger). Ändå axlar ARA många andra ansvarsområden och främjar till och med läkning. 

Men hur är det med DHA? Så glad att du frågade …

Introduktion av DHA

Våra hjärnor är extremt rika på fett. Cirka två tredjedelar av den mänskliga hjärnan är fett, och hela 20% av detta fett är en mycket speciell omega 3-fettsyra som kallas DHA.

DHA är en gammal molekyl som är så användbar för oss och alla varelser med ryggrad, att den har varit oförändrad i mer än 500 miljoner år. Vad gör denna speciella PUFA så oföränderlig?

DHAs arbetsbeskrivning är lång. Bland många andra funktioner deltar DHA i bildandet av myelin, den vita substansen som isolerar våra hjärnkretsar. Det hjälper också till att upprätthålla integriteten av blod-hjärnbarriären, vilket håller hjärnan säker från oönskad påverkan utanför.

Kanske viktigast är att DHA är avgörande för utvecklingen av cortex – den del av hjärnan som är ansvarig för högre ordningstänkande. Utan DHA bildas de mycket sofistikerade anslutningarna som krävs för långvarig uppmärksamhet, beslutsfattande och komplexa problemlösningar inte korrekt. Det har antagits att utan DHA skulle medvetande och symboliskt tänkande – kännetecken för mänskligheten – vara omöjliga.

DHA spelar en ”unik och oumbärlig roll” i den ”neurala signalering som är nödvändig för högre intelligens.” – Simon Dyall PhD, Lipidforskningsforskare Bournemouth University, Storbritannien.

Detta kan förklara varför vi hittar det på platser i hela hjärnan och kroppen där elektricitet är viktigt: synapser där signalering av hjärnceller sker; mitokondrier, där elektrontransportkedjan är upptagen med att förvandla mat till lagrad energi; och ögats näthinna, där fotoner av solljus förvandlas till elektrisk information.

Detta är en verkligt mirakulös molekyl. Växter har det inte, eftersom växter inte behöver det.

Baby, har vi en molekyl till dig …

Den snabbaste utvecklingsfasen av spädbarnsbarken sker mellan 6:e graviditetsmånaden och två års ålder. Om tillräckligt med DHA inte är tillgängligt för barnet under detta kritiska 27-månadersfönster, är det oklart om konsekvenserna kan vara helt reverserbara. I själva verket ser vi lägre nivåer av DHA hos personer som diagnostiseras med psykiatriska störningar, inklusive sådana som dyker upp tidigt i livet, såsom autistiska spektrumsjukdomar och ADHD.

(Egen not: jag träffade en kvinna nyligen som hade kollat omega-nivån på sin för tidigt födde 9 månaders son. Han hade en kvot på 42:1. WHO rekommenderar 4:1 eller lägre. Snittet för mina kunder ligger på 10:1 innan de börjar ta omega 3-olja.)

”I likhet med barn och ungdomar födda för tidigt uppvisar patienter med ADHD, humörstörningar och psykotiska störningar också minskad frontal vitmaterialkanalintegritet och minskad funktionell anslutning i kortikala nätverk. Tillsammans stöder dessa fynd hypotesen att perinatala underskott i DHA-periodisering kan bidra till minskad utveckling av kortikalkretsen som observerats vid stora psykiatriska störningar.” 

Växtmat innehåller absolut inget DHA

För dem som väljer att bli veganer är det viktigt att veta att växtmat inte innehåller DHA. Omega-3 fettsyran som finns i växtmat såsom lin, valnöt och chia är alfa-linolensyra (ALA). Tyvärr verkar det vara ganska svårt för den vuxna människokroppen att göra DHA ur ALA, där de flesta studier visar en omvandlingsgrad på mindre än 0-9 %.

Huruvida denna väg kan generera tillräckliga mängder DHA hos alla vuxna under alla omständigheter fortsätter att diskuteras. Vissa forskare har förespråkat att DHA, snarare än ALA, officiellt bör betraktas som den viktiga omega-3-fettsyran.

Många förespråkare för växtbaserad kost, som författarna till den senaste EAT-Lancet-rapporten, erkänner att det är oklart hur mycket ALA man behöver konsumera för att uppfylla DHA-kraven.

Det verkar som att ju färre animaliska livsmedel vi äter, desto lägre är våra DHA-nivåer.

Men när det gäller barn som är yngre än två år är vetenskapen tydlig med att denna konverteringsväg inte kan och inte bör litas på för att hålla jämna steg med DHA-kraven från den snabbt växande kroppen och hjärnan. Därför är de flesta experter överens om att vi bör ge spädbarn och mycket små barn kost eller kompletterande källor till DHA, eftersom enbart ALA inte är tillräckligt för att stödja en sund spädbarnsutveckling.

DHA-status och intagande rekommendationer är baserade på blodnivåer, inte hjärnnivåer. Tyvärr finns det inget sätt att mäta hjärnans DHA-nivåer hos levande människor, och det är oklart om blodnivåerna återspeglar hjärnnivåerna. Med tanke på detta har det uppskattats att så många som 80% av amerikanerna har suboptimala blodnivåer av DHA. Inkludera animaliska livsmedel i din diet om du kan.

Minimera konsumtionen av vegetabiliska oljor

Nästan alla bearbetade livsmedel, förpackade snacks och snabbmat tillverkas med raffinerade vegetabiliska oljor, såsom sojabönor eller solrosolja. De flesta vegetabiliska oljor är extremt, onaturligt höga i LA (linolsyra), en omega-6 fettsyra som minskar produktionen och effektiviteten av DHA i din kropp. Överskott av linolsyra kan påverka ditt immunsystem mot inflammation och bort från läkning, så det finns många skäl att minimera din konsumtion av vegetabiliska oljor. Dina bästa val av växtolja är olivolja, avokadoolja eller kokosnötolja. Att sänka ditt vegetabiliska oljeintag kan öka tillgängligheten till DHA i din kropp. Närvaron av stora mängder linolsyra i den typiska moderna dieten kan hjälpa till att förklara varför så många människor verkar ha låga DHA-nivåer trots att de flesta redan inkluderar animaliska livsmedel i sin diet redan.

Om du väljer en växtbaserad kost, komplettera ordentligt

Tack och lov finns vegetariska och veganvänliga DHA-tillskott från alger. Dessa kosttillskott är dyrare och innehåller lägre koncentrationer DHA än fisk- eller krilloljetillskott, men kan vara viktiga för att upprätthålla en sund DHA-nivå, särskilt hos mödrar och barn under graviditet och under amning. Direkt konsumtion av tång och andra former av ätliga alger istället för att ta algeoljextrakt är opålitligt, eftersom det är oklart om DHA i dessa fibrösa livsmedel kan släppas och absorberas av människokroppen; med andra ord kanske DHA i ätliga alger inte är biotillgängligt.

Till sist

Minimera raffinerade vegetabiliska oljor och andra bearbetade livsmedel, och inkludera antingen vissa animaliska livsmedel i kosten eller komplettera med tillskott, verkar vara rimliga alternativ som troligen minimerar vår risk.

En sak är klar. DHA är en underbar fettsyra som människokroppen inte kan fungera utan, och den förtjänar vår beundran och respekt.

Så långt Georgia Ede. 


Mät dina nivåer av omega 6 & 3 – och justera på 120 dagar.

Jag jobbar med ett koncept där du startar med en test av din balans mellan omega 6 & 3. Därefter tar du en omega 3-olja av hög kvalitet (finns i veganvariant) i fyra månader. Därefter tas test nummer två. Då har samtliga av mina kunder hittills kommit ner under WHOs mål på 4:1. Dvs max fyra gånger så mycket omega 6 som omega 3 i kroppen.

Tankar om det?.


INSTRUKTIONSBOK FÖR BÄTTRE HÄLSA

Nu är den här! Min bok ”FRISK. LUGN. UTVILAD. STARK. Hela livet.” Du får 20 enkla tips för bättre hälsa, ett friskare liv och mer energi.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Mockup-COVER-ORG-20-TIPS-1024x521.png

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

BOKA MIG!
» Boka mig som föreläsare på ditt företag
» Boka mig som mindfulnessinstruktör för mindre stressad personal
» Boka mig som din hälsocoach

Publicerad 4 kommentarer

Kan gluten vara orsak till migrän?

migrän

Igår skickade jag som vanligt ut mitt veckobrev med hälsoinspiration. Det går ut varje måndag och du kan prenumerera här. Gårdagens brev handlade om 8 tips för att slippa huvudvärk och migrän. 30 minuter efter brevet gått ut fick jag följande mail från en läsare, som gav mig ett okej på att publicera hennes berättelse för att eventuellt hjälpa andra.

”Hej Benny!

Jag läste precis igenom ditt veckobrev om huvudvärk och migrän. Jag tycker att detta är väldigt intressant då jag själv har lidit av en fruktansvärd migrän sedan jag var 14 år gammal, under mina värsta perioder hade jag migrän 3 gånger om dagen! Jag har provat alla mediciner som finns mot migrän men inget hjälpte mig, tvärtom kändes det som att huvudvärken bara blev värre och värre för varje år.

Jag blev rekommenderad av min husläkare att testa Botox för ca 4 år sen, vilket jag gjorde såklart. Det första året försvann migränen helt å hållet och jag kände att jag hade fått mitt liv tillbaka efter 15 år med migrän! MEN sedan kom migränen tillbaka värre än någonsin förut, ingenting verkade hjälpa denna gång. Jag hade totalt tappat livslusten och ville bara dö för att jag stod inte ut med smärtan. Sista gången jag hade migrän fick jag morfin på akuten för att slippa känna smärta.

Jag hade läst lite på nätet om migrän och gluten men tog det aldrig på allvar. Så för ca 3 år sen började jag med LCHF enbart för att gå ner mina envisa gravidkilon och på så sätt åt jag ju automatiskt en glutenfri kost och sedan dess har jag inte haft migrän en enda gång! Idag vet jag att min migrän som jag har lidit utav under mer än halva mitt liv bara berodde på gluten. Jag har aldrig testat mig för glutenallergi men är helt säker på att det var det som orsakade min migrän.

Ville bara dela med mig av mina erfarenheter om migrän och gluten😊

Önskar dig en fortsatt fin dag!

Med vänlig hälsning, Shadja”


Tusen tack Shadja för din berättelse. Och även om det blev många års lidande, så är det ju fantastiskt att du till slut hittade lösningen.

Berätta gärna om du har egna liknande erfarenheter.


INSTRUKTIONSBOK FÖR BÄTTRE HÄLSA

Nu är den här! Min bok ”FRISK. LUGN. UTVILAD. STARK. Hela livet.” Du får 20 enkla tips för bättre hälsa, ett friskare liv och mer energi.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Mockup-COVER-ORG-20-TIPS-1024x521.png

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

BOKA MIG!
» Boka mig som föreläsare på ditt företag
» Boka mig som mindfulnessinstruktör för mindre stressad personal
» Boka mig som din hälsocoach

Publicerad 4 kommentarer

5️⃣ SÄTT ATT MINSKA DIN MOTTAGLIGHET FÖR FÖRKYKLNINGAR

Vårt immunsystem består av olika delar. En del är medfödd och den påverkar vi inte. En annan del är den som har ett minne och lär sig vad som är vän och vad som är fiende. Den delen kan du påverka bland annat genom följande fem saker.⠀

1️⃣ Minska din stress med återhämtning i form av 15 minuters egentid eller mindfulness⠀

2️⃣ Boosta med D-vitamin⠀

3️⃣ Boosta med zink⠀

4️⃣ Boosta med A-vitamin⠀

5️⃣ Boosta med C-vitamin⠀

Källa: @drericberg

När jag börjar känna mig förkyld brukar jag dra på med att överdosera C- och D-vitamin. Jag brukar ta 2-4 gånger dagsdos några dagar. A-vitamin finns i inälvsmat, ost, smör, ägg och morötter. Zinktillskott brukar jag också ha hemma.⠀

Lycka till med att undvika förkylningar!⠀

❓Hur brukar du göra❓

#förkylning #vitaminer #boosta

KÖP MULTIVITAMINEN XTEND

» Videopresentation av Xtend ultratillskott av Dr Paul Clayton
» Här kan du köpa min favorit Xtend


INSTRUKTIONSBOK FÖR BÄTTRE HÄLSA

Nu är den här! Min bok ”FRISK. LUGN. UTVILAD. STARK. Hela livet.” Du får 20 enkla tips för bättre hälsa, ett friskare liv och mer energi.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Mockup-COVER-ORG-20-TIPS-1024x521.png

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

BOKA MIG!
» Boka mig som föreläsare på ditt företag
» Boka mig som mindfulnessinstruktör för mindre stressad personal
» Boka mig som din hälsocoach

Publicerad Lämna en kommentar

Årets julklapp…

Nja, det kanske den inte blir. Även om den nog skulle förbättra den svenska folkhälsan. Men du har möjlighet att ge boken till någon du vill väl, en väldigt hälsosam julklapp. Prissänkt fram till jul.
?
Boken innehåller konkreta och enkla råd, som alla kan genomföra, inom områdena mat, stress, sömn och rörelse. Oavsett ålder, träningsstatus, vikt eller tid. Och kanske behöver inte alla fyra områdena justeras. Det går såklart bra med ett eller två också. Här finns forskningen bakom råden och konkreta tips, övningar och råd att välja mellan. Och låter det för simpelt? Det är just de dagliga förändringarna i vår livsstil som kan få oss att känna oss FRISKA, LUGNA, UTVILADE och STARKA.

RECENSIONER
”Det här är, som ni alla förstår, en mycket rik bok. Rik på råd och kunskap och erfarenheter. Den är konkret och pedagogisk. Här finns handfasta tips för vardagsträning med bildillustrationer, och du lär dig om appar och övningar och andra verktyg för att kontrollera sådant som stress och andning. Vissa kosttillskotts eventuella fördelar gås lättfattligt igenom. Inte sällan riktar Benny blicken mot sig själv. Vad har funkat för honom? Vilka goda vanor har varit lätta att skapa och vidmakthålla?” (Från DietDoctor.com)

”Det är en väldigt bra bok som lyfter fram sådant som jag tycker är viktigt… Bra tips på övningar, bra information om hur kroppen fungerar och hur den reagerar på socker, stress, kolhydrater och mycket mer. Det jag tar till mig är fram för allt andningen, fastorna som jag redan gör och att sova gott. Detoxa från alla digitala prylar som kan störa sömnen och inte träna för sent på kvällen. En bok man ska läsa!” (Hälsobloggaren Pernilla Lantz)

”Ottosson skriver personligt och lättförståeligt om många områden och ämnen inom hälsa: stress, sömn, inflammationer, fasta, träning, socker, kosttillskott med mera… här finns det mesta samlat på ett ställe och råden är enkla så att alla ska kunna genomföra dem. Passar de flesta som är nyfikna och vill göra förändringar i sitt liv för att åldras friskare eller få mer energi.” (BTJ-tjänst)

”Benny har på ett fantastiskt sätt läst in sig på själen och kroppen, skallen och skelettet, mind and matter. Och han är pedagogisk – och intellektuellt ödmjuk.” (ur förordet av Erik Hörstadius, vinnare av Biggest Looser VIP 2018)

”Vad Benny skriver om i den här boken är förankrat i den senaste forskningen kring hälsa och livsstil. Benny skriver väldigt enkelt, trevligt och lättfattligt så att alla kan ta till sig informationen, och det hoppas jag att många väljer att göra också. Det här är en mycket läsvärd bok som går igenom det mesta du behöver veta för att påbörja din egen hälsoresa, om den inte redan börjat.” (ur förordet av Martina Johansson)

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

BOKA MIG!
» Boka mig som föreläsare på ditt företag
» Boka mig som mindfulnessinstruktör för mindre stressad personal
» Boka mig som din hälsocoach

Publicerad Lämna en kommentar

Omega 3 för en mer hälsosam tarmflora

Att äta mer frukt och grönt för en bättre tarmflora är ju välkänt. Men visste du att även bra nivåer av omega 3 är viktigt för att goda tarmbakterier ska frodas.

STOR STUDIE

En av de största studier som gjorts kring sambandet mellan omega 3 och tarmfloran, visar ännu ett skäl att vara noga med nivåerna av omega 3. Studien visar att högre nivåer av omega 3 ger en rikare tarmflora. Och jag läser just nu så mycket om vikten av en bra tarmflora. Inte minst för din hjärnhälsa och minskad risk för sjukdomar i hjärnan som till exempel alzheimer, depression, parkinson, adhd, ms mm. När det gäller din tarmflora så vill du ha en mängd olika arter som tillsammans skapar harmoni och bidrar till din hälsa. 

Forskarna undersökte 876 kvinnor som alla var tvillingar. Forskarna studerade kvinnornas intag av omega 3, nivåerna av DHA (en fettsyra i omega 3) och den totala nivån av omega 3 i deras blod. Sedan undersökte de tarmfloran genom att kolla vilka bakterier som fanns i avföringen. Ughh…

OMEGA 3 EFFEKTIVARE ÄN ANDRA FETTSYROR

Nivån av omega 3 i blodet hade starkt samband med hur artrik deltagarnas tarmflora var. Forskarna trycker särskilt på att de kvinnor som hade höga nivåer av omega 3 också hade fler bakterier associerade med en hälsosam vikt och lägre inflammationsnivåer. Och inflammation vill du ha så lite som möjligt av.

N-KARBAMYLGLUTAMAT…?

Forskarna grävde djupare och hittade ett ämne i tarmen som heter N-karbamylglutamat och som hängde ihop med nivåerna av omega 3 i blodet. N-karbamylglutamat är känt för att minska inflammation i tarmen. Och inflammation i tarmen vill vi inte heller ha. Det kan bland annat leda till tarmsjukdomar som crohns och ulcerös kolit. Forskarna tror att en del av anledningen till att omega 3 gynnar bakteriefloran, är att fettsyran stimulerar tillverkningen av mer N-karbamylglutamat, vilket i sin tur motverkar just inflammation och gynnar en bra tarmflora.

Forskarna menar att studien visar att tillskott av omega 3 skulle kunna användas för att förbättra sammansättningen av tarmfloran. Coolt va?

REFERENSER

Menni C, Zierer J, Pallister T, Jackson MA, Long T, Mohney RP, Steves CJ, Spector TD, Valdes AM. Omega-3 fatty acids correlate with gut microbiome diversity and production of N-carbamylglutamate in middle aged and elderly women. 2017.

Källa: holistic.se

Vill du veta hur du enkelt testar och justerar din nivå av omega 3? Då kontaktar du mig via knappen nedan.


INSTRUKTIONSBOK FÖR BÄTTRE HÄLSA

Nu är den här! Min bok ”FRISK. LUGN. UTVILAD. STARK. Hela livet.” Du får 20 enkla tips för bättre hälsa, ett friskare liv och mer energi.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Mockup-COVER-ORG-20-TIPS-1024x521.png

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

BOKA MIG!
» Boka mig som föreläsare på ditt företag
» Boka mig som mindfulnessinstruktör för mindre stressad personal
» Boka mig som din hälsocoach

Köplänkarna ger samma pris för dig men lite provision till mig 🙂

Publicerad Lämna en kommentar

Bedrägeriet runt cancermedicinen Laetrile

Ju mer jag läser om cancer och alternativa metoder, desto kusligare blir det. Här är en färsk artikel (30 okt 2019) av läkaren och författaren Lee Euler från USA. Han har gjort och gör fortfarande mycket för att sprida kunskap om alternativa behandlingar bland annat mot cancer. Denna artikel handlar om Laetrile (vitamin B17) som bland annat finns i aprikoskärnor. Jag äter de själv nästan dagligen.

Artikeln är översatt till svenska av min vän Sven Erik Nordin (länk till det amerikanska originalet finns i slutet). Sven Erik har själv ”botat” sig från cancer och kom tidigare i år ut med boken ”Och cancern bara försvann”. Han är oerhört energisk och sprutar ur sig spännande information på sociala medier dagligen. Så följ hans blogg och hans Facebook-sida. På sin hemsida har han allt om den metod han själv använt och där ingår bland annat Laetrile.

Cancerbehandlingen som var så effektiv att man måste förbjuda den i USA

De gjorde det för att skydda dig – eller det var åtminstone var vad de påstod.

Jag påminner om, att det är ett näringsämne i födan som FDA har ”räddat dig” från. (Food an Drug Administration – ungefär en amerikansk version av Läkemedels- och Livsmedelsverket i Sverige).

Det handlar om ett näringsämne som utgör ett av de mest populära och mest väletablerade för cancerbehandling, som man hittills funnit. Det är enkelt och mycket effektivt, med en cancerbotande effekt som kliniskt bevisats i studier vid ”Memorial Sloan-Kettering Institute” och ”the National Cancer Institute”.

Så varför i allsin dar är det förbjudet i USA och på många andra håll?

Laetrile är handelsnamnet på det ämne som också har flera namn – Vitamin B 17, nitrilisid, amygdalin – eller ibland aprikoskärnor.

Det är en del av en stor familj av naturliga ämnen, kända som ”cyanogenic glycosides”. De finns i betydande mängd i bittra aprikoskärnor, och i andra nötter och frön.

Forskare rapporterar, att Laetrile fungerar mot tumörer, därför att cancerceller har 3000 gånger mer beta-glucosidase-enzym än vad som finns i friska celler. När en cancercell kommer i kontakt med Laetrile bryter dessa enzymer ner den kemiska bindningen i Laetrile-molekylen och frigör ämnena vätecyanid och bensaldehyd.

Cyaniden – ja, dödlig cyanid – förstör cancercellen, medan bensaldehyden, när den frigörs, faktiskt ger smärtlindring. Normala celler innehåller ett annat enzym, som kallas rhodenase, vilket gör Laetrile oskadligt för dem. Alltså: Laetrile frigör endast cyanid i cancerceller, så det dödar endast sådana – och inte friska celler.

FDA siktar in sig på Laetrile

Under de senaste femtio åren har FDA tagit emot otaliga vetenskapliga studier, som bevisar att Laetrile är både effektivt och säkert. Några av dessa studiers data sträcker sig ända tillbaka till 1921, då en brittisk läkare upptäckte, att medlemmarna i en avlägsen stam, som åt en diet med högt innehåll av Laetrile, praktiskt taget var cancerfria.

På tidigt 1950-tal blev Dr Ernst Krebs Sr och han son Ernst Jr de första amerikanska läkarna som använde Laetrile för att behandla cancerpatienter. Omkring 1970 var Laetrile ett populärt alternativ för cancerbehandling i USA.

Men kom ihåg, det här är en naturligt förekommande substans, som inte kan patenteras. Så därför blir man inte förvånad över att FDA, sedan Laetrile blev allt populärare, arbetat outtröttligt med att misskreditera Laetrile och dess förmåga att bota cancer (på uppdrag av Big Pharma).

I själva verket motsatte sig FDA på 1970-talet testning av Laetrile – utom när det gällde projekt som hade till syfte att visa medlets ineffektivitet.

Den 1 september 1971 förkunnadae sålunda FDA, att man ”inte funnit något acceptabelt tecken på terapeutisk effekt av Laetrile – som skulle rättfärdiga kliniska försök”.

Alltså kunde man därefter inte göra reklam för, sälja eller ens testa Laetrile i USA.

Skapandet av mörkläggningen

Från 1972 till 1977 studerades minutiöst Laetrile av Dr Kanematsu Sugiura vid Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, Manhattan. Han var en högt respekterad forskare med mer än 60 års klinisk erfarenhet.

Resultatet av hans forskning var att Laetrile:

  • Stoppar spridning av cancer
  • Förbättrar hälsan generellt
  • Minskar tillväxten hos små tumörer
  • Lindrar smärta
  • Hindrar cancerceller från att växa från början

Den officiella rapporten fastställde också: ”Dr Sugiura har aldrig observerat fullständig regression (”försvinnande”) av tumörer under hela sitt arbete med andra kemiska ämnen”.

Fram till denna tidpunkt hade Dr Sugiura publicerat hundratals vetenskapliga artiklar. En rysk cancerforskare uttryckte spetsfundigt att ”När Dr Sugiura publicerar något, så vet vi att vi inte behöver upprepa försöket, för vi skulle få precis det resultat han har beskrivit”.

När Dr Suiguras rapport om Laetrile publicerats blev cancermedicinernas kassaflöde mer hotat av Laetrile än någonsin tidigare. Närmast samtliga inom Memorial Sloan-Kettering Cancer Center och FDA var fast beslutna att visa att han hade fel – vad som än skulle hända.

Lyckligtvis kom en grupp medarbetare på Memorial Sloan-Kettering att protestera i berättigad upprördhet över att deras arbetsplats mörklade Dr Suiguras forskningsresultat. De började skicka serier av ”öppna brev” till allmänheten under rubriken ”Second Opinion”.

Det var då Big Pharmas ”lakejer” fördubblade sina ansträngningar och genomförde helt och hållet ”riggade” studier, för att övertyga allmänheten om, att Laetrile inte fungerade.

I en intervju i Science Magazine erkände moståndarna till Laetrile, att deras intention inte var att ”utveckla vetenskapen”, ”testa ett möjligt cancerbotemedel” eller ”hitta sanningen” i denna sak. Ändamålet var i stället att ”motarbeta anhängarna av Laetrile”.

Fantastiska 82 % av patienterna botade!

År 1978 publicerade ”the National Cancer Institute” (NCI) en studie för att avslöja ”Laetrile-rörelsen” en gång för alla. Av tillgängliga 93 fall som visade att Laetrile var effektivt, så uteslöt man alla utom 22. Trots detta måste man ändå konstatera, att 18 av 22 (överväldigande 82 %) visade någon form av positiv effekt.

Mycket få ”godkända” anticancermediciner kan ens komma i närheten av något sådant. Ändå rapporterade NCI: ”Resultaten tillåter inte några definitiva slutsatser, som stöder Laetriles anticanceraktivitet”.

Oavsett detta, så hade 1978 ca 70 000 amerikanska cancerpatienter använt medlet som hjälp för att bota cancer. Bland dem fanns några berömda Hollywood-skådespelare – som t.ex. Steve McQueen.

Den verkliga historien om Steve McQueens död

År 1980 skapade skådespelaren Steve McQueen rubriker, när han reste till Mexiko för att få behandling med Laetrile och andra alternativa metoder mot sin cancer. Han avled fyra månader senare, och media hade en ”höjdardag”, när de berättade, att Laetrile är ett bedrägeri. Men de berättade inte hela historien.

Detta är vad de utelämnade:

McQueen sökte desperat efter en effektiv cancerbehandling, sedan behandlingen i USA inte visat sig framgångsrik. Laetrile visade sig effektivt mot McQueens cancer, och endast en ofarlig tumör i buken fanns kvar. (Kom ihåg att tumörer är en kombination av cancervävnad och icke cancer-vävnad).

McQueen mådde utmärkt, men beslutade sig för att få ”bulan” bortopererad för utseendets skull. Han var ju trots allt skådespelare.

Steve McQueen avled alltså efter komplikationer av detta kirurgiska ingrepp – inte av cancer. Men botandet av hans cancer rapporterades aldrig – vilket bidrog till att förstärka Big Pharmas lögn om att Laetrile var bara en av alla ”knäppa” teorier.

Ny forskning på gång

Trots att Laetrile blev officiellt förbjudet i USA, så fortsätter forskningen i andra länder. Nyligen gjorda studier visar fördelar – inkl. en som visar att medlet stoppar reproduktion, spridning och invasion av cancerceller. Officiellt har emellertid djurstudier inte kunnat bekräfta detta. – enligt ”the National Cancer Institute”.

Andra nyligen genomförda studier visar att Laetrile förhindrar cellspridning, cancercelelrnas förmåga att fästa vid vävnad… och – vid högre doser – att Laetrile också förhindrar celltillväxt vid njurcancer, bröst-, urinblåse-, prostata- och ”icke småcellig lungcancer”.

Andra studier – främst från Asien – drar slutsatsen att ”Laetrile utgör en relativt billig och effektiv cancerbehandling med få biverkningar”. Men fortfarande hävdar de flesta rapporter man finner på Internet att Laetrile är ineffektivt, om inte direkt farligt. Icke förvånande med tanke på den press som utövas för att mörklägga alla alternativa terapier.

Den här informationen ger dig två möjligheter, om du eller någon vän eller anhörig skulle vilja genomgå behandling med Laetrile.

1. Res till Mexiko (en av de få platser där behandlingen är tillgänglig) för att få behandling med Laetrile på deras cancerkliniker, där medlet oftast ges i form av injektioner.

2. Ät mat som är rik på amygdalin. Epidemiologiska studier visar, att där dessa födoämnen är vanliga är förekomsten av cancer liten.

Rekommenderade födoämnen är:

  • Färska nötter – bittermandel, vanliga mandlar och macadamianötter
  • Vegetabilier – morötter, selleri, mungbönor, limabönor, smörbönor och böngroddar.
  • Frön – millet, linfrön och bovete
  • Fruktkärnor – från apelsiner, aprikoser,plommon, körsbär, päron och olika bär

Här i USA slänger vi vanligtvis frukternas kärnor – vilket kan vara den mest näringsrika delen.

På en del platser är det närmast en ”nationalskam” att slänga fruktkärnor. Om du gör det hos den avlägsna folkstammen Hunza i Asien kan folk följa efter dig och ”återvinna” kärnorna, krossa dem för att få fram själva ”fröet” den ”inre kärnan” och äta den.

Hos Hunzafolket finns det praktiskt taget ingen cancer. Deras traditionella diet innehåller ungefär 200 ggr så mycket nitriliside (Laetrile) som den vanliga amerikanska kosten. I själva verket definieras ”rikedom” där som den mängd aprikosträd man äger. Och den mest, uppskattade födan är – som du redan gissat – aprikoskärnor.

Om du inte äger egna aprikosträd, så kan du köpa aprikoskärnor på Internet. Kanske är det bättre att köpa färska aprikoser och krossa de hårda kärnorna för att komma det mjukare ”fröet” – och sedan äta det. Men det går åt många aprikoser för att på detta sätt uppnå en ”kliniskt verksam dos”.

Svar på den andra ”skräckvarningen”

En av de skrämmande varningar som pressen älskar att rapportera, är risken att drabbas av ”cyanidförgiftning” vid förtäring av aprikoskärnor.

Ja, aprikoskärnor producerar en liten mängd cyanid, vilket man tror stöder medlets effektivitet mot cancer.

Men en blandad, överdriven och felaktigt beskriven händelse 1972 gav en allvarlig knäck på uppfattningen att Laetrile är en effektiv och säker behandlingsmetod mot cancer.

Som en ”sidokommentar” kan man säga, att det är en sak om en hälsomyndighet varnar folk för galna beteenden – och något helt annat om man medvetet berövar dem möjligheten att att äta utmärkt föda, som är säker – om den intas på lämpligt sätt.

Odlare och försäljare av aprikoskärnor – Apricot Power – föreslår följande riktlinjer för användning av aprikoskärnor hemma: Ät inte fler än tre kärnor i timmen, och inte mer än tio per dag.

Vid injicering av Laetrile, vilket cancerkliniker använder, är cyanidförgiftning knappt ens en avlägsen möjlighet, eftersom denna administrationsmetod går förbi Gl-systemet (matsmältningen).

Patienter på dödsbädden lever friska i åratal

Om du vill veta mer om den ”politik” som är involverad i detta, så rekommenderar vi att du läser boken ”World Without Cancer – The Story of Vitamin B 17” av G Edward Griffin. Den boken beskriver i detalj ett antal fall, där patienter som låg på sin dödsbädd, behandlades med Laetrile – och fortsatte leva friska, aktiva liv i många år.

Om filmer är mer ”din grej”, se filmen ”Second Opinion: Laetrile at Sloan Kettering”

Länk till originalartikeln:

Se även denna video, där G Edward Griffin beskriver Laetrile-bedrägeriet i detalj: https://www.brighteon.com/0109a021-b327-4cd4-99c4-810b48735ee3

Se gärna också följande video, där man får en ”uppdaterad” version av hur Amygdalin används i dag: https://www.youtube.com/watch?v=w8KPhT2xGL4


FÖRELÄSNING I TANUMSHEDE

Undertecknad ger dig 1,5 timmas underhållande information om kopplingen mellan omega 6 & 3, inflammation och de flesta kroniska sjukdomar. Du får höra om kopplingen till ADHD, Alzheimer, cancer och hjärnhälsa. Hugo Olsen från Zinzino berättar om hur du enkelt testar och justerar din balans mellan omega 6 och 3. Fri entré.

Tisdag 26 november kl 19.00 på Kulturhuset Futura, Tanumshede.

Anmäl dig via knappen…

INSTRUKTIONSBOK FÖR BÄTTRE HÄLSA

Nu är den här! Min bok ”FRISK. LUGN. UTVILAD. STARK. Hela livet.” Du får 20 enkla tips för bättre hälsa, ett friskare liv och mer energi. Jag tar också upp cancer och Sven Eriks historia i min bok.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Mockup-COVER-ORG-20-TIPS-1024x521.png

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

BOKA MIG!
» Boka mig som föreläsare på ditt företag
» Boka mig som mindfulnessinstruktör för mindre stressad personal
» Boka mig som din hälsocoach

Köplänkarna ger samma pris för dig men lite provision till mig 🙂


Publicerad 2 kommentarer

Testa och justera din nivå av omega 6 & 3

Igår hade jag en kväll om omega 6 & 3 här i Tanumshede. Intresset var stort och ca 40 personer kom och lyssnade. Många av dessa valde efter föreläsningen att testa sin nivå av omega 6 & 3, samt boka sitt startpaket av BalanceOil. Endast 5% av oss har en nivå kring den WHO rekommenderar, 4:1. Med BalanceOil kommer 95% ner mot denna nivå efter bara 120 dagar. Fantastiskt om du frågar mig. För jag vet också hur viktigt detta är. För alla. Barn och ungdomar har de lägsta nivåerna av oss alla. Barn med ADHD och människor med alzheimer har ofta stor obalans.

BalanceOil ger de nivåer av omega 3 som krävs för att nå maximal hälsa. Dessutom innehåller den alla viktiga polyfenoler och vitamin D3, som fyller flera olika funktioner i kroppen och hjälper till att hålla benstomme, immunsystem och nervsystem friska. Omega 3-fettsyrorna EPA och DHA bidrar till normal hjärnfunktion och normal hjärtfunktion. Dessutom bidrar vitamin D3 till en normal immunsystem.

» På denna sida kan du läsa mer (skicka den gärna vidare till andra du tror kan vara intresserade)
» Här är ett dokument om omega 6 & 3
» Här är en Facebook-sida jag skapat för dig som är intresserad av omega 6 & 3

INSTRUKTIONSBOK FÖR BÄTTRE HÄLSA

Nu är den här! Min bok ”FRISK. LUGN. UTVILAD. STARK. Hela livet.” Du får 20 enkla tips för bättre hälsa, ett friskare liv och mer energi. Jag tar också upp cancer och Sven Eriks historia i min bok.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Mockup-COVER-ORG-20-TIPS-1024x521.png

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

BOKA MIG!
» Boka mig som föreläsare på ditt företag
» Boka mig som mindfulnessinstruktör för mindre stressad personal
» Boka mig som din hälsocoach

Publicerad Lämna en kommentar

Kalorier och dieter – ett kommentarssvar

Det är inte ofta jag svarar på kommentarer som jag fått på sociala medier här på bloggen. Men nu tänkte jag göra det. Jag fick en del tankar från @stenvallphoto kring kalorier och olika kosthållningar. Jag tänkte att det kanske finns fler som skulle tycka dessa ämnen är intressanta. Så här är mina egna reflektioner. Tanke för tanke. Tack för dina tankar @stenvallphoto. Här är inlägget som egentligen handlade om fasta.

Tanke 1: Hur mycket kalorier du har att ta av står i direkt relation till kroppsmassa utgjord av fett, protein och lagrat glykogen.

Det jag var ute efter var att vi har ca 40 000 kcal fett i kroppen men bara 2 000 kcal glykogen.

Tanke2: Det finns belägg för att du mår bättre psykiskt om du äter kolhydrater. Vem vill inte må bra? Livet är för kort för något annat.

Det finns belägg för allt 🙂 Men om det generellt skulle varit så att alla som äter lågkolhydratkost över världen (lchf, keto, carnivore) skulle må psykiskt dåligt skulle det nog inte vara så populärt… Jag såg att keto var det mest sökta kostbegreppet på Google 2018 och hade 2 av top 5-placingarna under rubriken mat.

Att inte äta kolhydrater alls är ju lite extremt. Men många som i dag äter mat bara från kostriket (carnivore) säger att de aldrig mått så bra. Och det har ju blivit en världsomfattande rörelse. I Ungern finns till och med en klinik (Paleo Medicina i Budapest) som tycks bota de flesta kroniska sjukdomar med hjälp av just en i grunden animalisk föda. Deras patienter har nog inget emot att vara utan kolhydrater. I alla fall ett tag. Carnivore är ju en elimineringsdiet som i princip bara innehåller sådant som (i princip) ingen brukar reagera på. Det bör självklart vara ekologiskt kött utan tillsatser och gifter.

Det går självklart att ha elimineringskost på vegetariskt kost också. Men det är svårare. Läkaren Steven Gundry som skrivit boken Växtparadoxen hjälper människor på löpande band att bli friska med hjälp av vegetarisk kost. Men då måste de först välja bort en rad frukt & grönt som många reagerar mot pga av de så kallade lektinerna, växternas försvarsgifter. Men visst går det.

Tanke 3: Det enda som spelar roll för viktnedgång är kalori in vs kalori ut. Inte kolhydrat eller inte kolhydrat.

Den har jag inte hört sedan Stephan Rössner härjade som värst 🙂 Jag trodde den var död. Avokado har ca 3 ggr så mycket kalorier som Cola. Om två enäggstvillingar skulle levt på lika mängd kalorier av dessa två varor, har jag svårt att tro att deras kroppar skulle utvecklas lika. Det har stor betydelse var kalorierna kommer ifrån. Våra kroppar reagerar olika beroende på det. Här är en bra artikel om det.

För några år sedan intervjuade jag My Westerdahl. Hon halverade sin vikt genom lågkolhydratkost och i princip utan att röra sig. Så där stämmer ju inte kalorier in kalorier ut heller…

Tanke 4: Det är betydligt svårare att äta i sig nyttiga ämnen som endast återfinns i frukter, bär osv om man ska köra keto vilket är dåligt för hälsan.

Vad jag förstår så är det större risk för näringsbrister om du är vegan än om du är carnivore. Dessutom verkar animalisk föda ha dubbel så stor biotillgänglighet, alltså vi tar dubbelt så lätt upp näring från animalisk föda som från vegetarisk föda.

I min bok tar jag inte ställning för något speciellt sätt att äta på. Jag tror man kan må väldigt bra på både vegansk kost och på carnivore. Men det viktigaste är nog att äta varierat, men ÄTA BRA MAT. Välja bort det som anses onyttigt, processat, med en massa konstiga tillsatser och många mår bättre utan gluten och mejeriprodukter. Mycket av det som införts i vår kost de senaste 10 000 åren är våra kroppar inte helt anpassade för att bearbeta.

Tanke 5: Alla matvanor som handlar om att utesluta en stor mängd bra livsmedel är dåliga. Trevlig helg!

Att generellt säga att t ex endast mat från växtriket eller enbart animalisk kost är dåligt, tycker jag är att göra det lite för enkelt för sig. Särskilt med tanke på hur många som mår bra av det och framförallt så många som blivit friska med lite extremare kost. Så till exempel hjälper ketogen kost barn med epilepsi (det har varit känt i snart 100 år), människor med cancer, människor med alzheimer, det finns t o m nämnt på vårdguiden 1177 under barnepilepsi och kliniken i Ungern som jag nämnde.

I slutändan tror jag kanske vi är ganska överens @stenvallphoto 🙂

Tankar om detta?

FÖRELÄSNING I TANUMSHEDE

Undertecknad ger dig 1,5 timmas underhållande information om kopplingen mellan omega 6 & 3, inflammation och de flesta kroniska sjukdomar. Du får höra om kopplingen till ADHD, Alzheimer, cancer och hjärnhälsa. Hugo Olsen från Zinzino berättar om hur du enkelt testar och justerar din balans mellan omega 6 och 3. Fri entré.

Tisdag 29 okt kl 19.00 på Kulturhuset Futura, Tanumshede.

Anmäl dig via knappen…

INSTRUKTIONSBOK FÖR BÄTTRE HÄLSA

Nu är den här! Min bok ”FRISK. LUGN. UTVILAD. STARK. Hela livet.” Du får 20 enkla tips för bättre hälsa, ett friskare liv och mer energi. Jag tar också upp cancer och Sven Eriks historia i min bok.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Mockup-COVER-ORG-20-TIPS-1024x521.png

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

BOKA MIG!
» Boka mig som föreläsare på ditt företag
» Boka mig som mindfulnessinstruktör för mindre stressad personal
» Boka mig som din hälsocoach

Köplänkarna ger samma pris för dig men lite provision till mig 🙂

Publicerad Lämna en kommentar

Inflammation och klinisk depression

Klinisk depression är den vanligaste typen av de psykiska sjukdomarna. Med klinisk menas det sjukvården anser vara ”riktig” depression, till skillnad från t ex nedstämdhet. Ca 20% drabbas någon gång av detta. Depression är en störning i både immunförsvaret och i inflammatoriska processer och kan komma när din stressaxel (HPA-axeln) varit igång för länge. Immunförsvaret reagerar på stress genom att utsöndra pro-inflammatoriska ämnen som kallas cytokiner.

Vid klinisk depression spelar omega 6 & 3 en viktig roll. Här är omega 3-fettsyran EPA särskilt intressant. Den är antiinflammatorisk och arbetar emot omega 6-fettsyran (AA) som är inflammatorisk. Därför är kroppens balans mellan omega 6 & 3 viktig. EPAs antidepressiva och antiinflammatoriska egenskaper är väl dokumenterade och kan därför vara ett användbart alternativ till läkemedel vid affektiva funktionsstörningar, som t ex depression.

Dessa olika fettsyror spelar en viktig roll i byggandet av cellernas membran. När du har en bra balans mellan omega 6 & 3, neråt 4:1 (alltså 4 ggr så mycket omega 6 som 3), så har cellmembranen bra förutsättningar att vara mjuka och elastiska. Och det är viktigt för att näringen ska komma in till mitokondrierna (cellernas kärnkraftverk) och att cellernas skräp ska kunna forslas ut. Dessutom är elasticiteten viktig för kommunikationen celler emellan (cellsignalering) och för cellernas genuttryck. Alltså vilka gener inne i cellerna som receptorerna på cellmembranet väljer att sätta på respektive stänga av.

Studier visar också att omega 3 spelar en stor roll när det gäller att förebygga och/eller behandla depression. En metastudie (som tittar på en mängd andra studier) från 2009 visade tydligt samband mellan en ökad mängd EPA och ett positivt behandlingsresultat. Studien tittade på 28 andra studier.

Brist på omega 3 ser man ofta vid klinisk depression och det gör att en större mängd omega 6 (AA) samlas i cellmembranen, och gör dem stelare.

Källa: Näringsmedicinsk Tidskrift (numer Funktionsmedicinsk Tidskrift)

FÖRELÄSNING I TANUMSHEDE

Undertecknad ger dig 1,5 timmas underhållande information om kopplingen mellan omega 6 & 3, inflammation och de flesta kroniska sjukdomar. Du får höra om kopplingen till ADHD, Alzheimer, cancer och hjärnhälsa. Hugo Olsen från Zinzino berättar om hur du enkelt testar och justerar din balans mellan omega 6 och 3. Fri entré.

Tisdag 29 okt kl 19.00 på Kulturhuset Futura, Tanumshede.

Anmäl dig via knappen…

INSTRUKTIONSBOK FÖR BÄTTRE HÄLSA

Nu är den här! Min bok ”FRISK. LUGN. UTVILAD. STARK. Hela livet.” Du får 20 enkla tips för bättre hälsa, ett friskare liv och mer energi. Jag tar också upp cancer och Sven Eriks historia i min bok.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Mockup-COVER-ORG-20-TIPS-1024x521.png

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

BOKA MIG!
» Boka mig som föreläsare på ditt företag
» Boka mig som mindfulnessinstruktör för mindre stressad personal
» Boka mig som din hälsocoach

Köplänkar ger samma pris för dig men lite provision till mig 🙂