Publicerat på Lämna en kommentar

Recept : Ostpanerad omelett från Jills mat

Jag har fått önskemål om mer recept som inspiration. Jill Wallentin som driver jillsmat.se har varit så snäll och låter mig då och då presentera lite av hennes gourmetrecept. Recepten är med få och bra kolhydrater samt glutenfria. Idag blir det omelett. Min favoritkost när det kommer till lunch. Och då är det ju kul att få förslag på varianter. Mycket nöje!

OSTPANERAD OMELETT (2 portioner)

  • smör/kokosfett att steka i
  • 12 skivor ost (gärna präst, brännvinsost etc)
  • 4 st ägg
  • 4 msk grädde
  • 2 nypor salt

 

Förslag på fyllningar

  • rökt kalkon, oregano, tomat, färskost
  • kallrökt lax, färskost, babyspenat
  • basilika, mozzarella
  • chevré, ruccola

 

Så gör du

  • Vispa ihop ägg med grädde och salt i en skål.
  • Lägg en klick smör/kokosfett i stekpannan.
  • Hyvla osten och lägg ostskivorna så att de täcker hela botten av stekpannan. Stek på medelhög värme tills det blir ”små hål” i osten.
  • Häll sedan över äggblandningen. Stek någon minut utan att röra om.
  • Lägg på din favoritfyllning. Stek nån minut till. När äggblandningen börjar stelna (ej helt utan kan vara ganska lös längst upp), ta och vänd över halva omeletten så att den blir som en halvmåne.
  • Stek i nån minut till. Sedan är det bara att njuta! Servera gärna tillsammans med en god sallad.

TIPS! Använd en bra ”non-stick-stekpanna” för att undvika att osten fastnar i stekpannan.

Recept & foto: Jill Wallentin

JILL JOBBAR PÅ VÄRLDENS STÖRSTA LÅGKOLHYDRATSAJT

Jill jobbar idag också med recept på världens största lågkolhydratsajt. Och gissa vad. Den är svensk. Det är Kostdoktorn som numera heter DietDoctor.

 

JILL SOM FÖRFATTARE

Hon har också kommit ut med en fantastisk kokbok, ”Jills mat efter säsong”. Boken är tyvärr slutsåld och kommer (om jag förstår Jill rätt) inte att tryckas på nytt. Men det kommer kanske nya böcker.

 

JILL I MIN POD

Som om inte allt det vore nog har jag också intervjuat Jill i min pod. I podintervjun reder Jill ut vad som är lågkolhydratkost för henne. Vi går igenom vad du bör utesluta och vad du bör äta. Vi pratar om gluten, mejerivaror, fett, grönsaker, kolhydrater, protein, ekologiskt, sötningsmedel, mm. Och fördelarna med att äta så. Vi reder ut myter som t ex att hjärnan inte fungerar utan kolhydrater. Hon berättar om vad Instagram har betytt för henne. Hon ger sina 3 bästa kostråd.

 

Kram Benny

 

 

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Publicerat på Lämna en kommentar

Den ödmjuke hälsoterroristen – föreläsningsshow

Om man ändå ska ge sig utanför komfortzonen. Så varför inte göra det ordentligt 🙂 I samarbete med Tedactive i Tanumshede kommer jag att ge en föreläsningsshow tisdag den 12 juni kl 18.00 på Tedactive. Gratis inträde. Anmäl dig i Tedactives reception eller på tel 0525-107 00.
Är det möjligt att med enkla medel bli piggare, friskare, gladare, få bättre sömn och minska risken för sjukdom? En timmas
föreläsningsshow med en blandning av fakta och humor. Jag ska försöka att på ett lättsamt sätt berätta vad dagens forskning säger och ge dig kunskap och inspiration om hur du kan förbättra din hälsa och samtidigt njuta av livet. Du får konkreta råd om hur du ökar möjligheten till ett längre OCH friskare liv. Vad sägs om det 🙂

 

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

 

SparaSpara

Publicerat på Lämna en kommentar

Nytt podavsnitt : Lär dig tjuvtanka med Maria Stjernqvist

Det är dags igen… För ett nytt avsnitt i min mycket sporadiska pod. Idag ska du få träffa en sprudlande människa. Maria sprider glädje och skratt runt sig. Med erfarenhet inom såväl idrott som företagande, har Maria idag inriktat sig på att förlänga liv… Detta genom att inspirera människor att se över sin livsstil och samtidigt ha kul! Maria är leg. sjuksköterska, personlig tränare, mental coach och hälsocoach som idag driver ett eget konsultbolag inom hälsa. Marias motto: ”Att alltid känna kärlek till mig själv och min omgivning”.

Här är hennes 4 bästa livsråd till dig som vill ha ut mer av livet…

1. Mål-Vision: Ta reda på vad du vill att ditt liv ska innehålla. Bolla med någon om det behövs. Detta för att komma åt ”kärnan”.

2. Plan: Finns det du vill ha i ditt liv? Orkar du utöva/göra det du vill? Om inte, hur ska du göra och vad ska du göra?

3. Följ upp: Göööööör!! Om och om igen. Utvärdera; är jag på rätt väg? Ja-fortsätt, Nej-byt ”riktning”.

VIKTIGAST AV ALLT:
4. Stanna upp TANKA på med god energi från vänner, miljö, SKRATT!! Se till att kontinuerligt ”tanka”. Detta leder dig till ditt mål-vision.

Maria är också huvudinstruktör på vår tränings- och feel goodresa till Marocko i november. Läs mer och boka din resa här.

Maria hittar du lättast på Facebook.

Men du hittar henne också på Instagram.

Lyssna nu på den inspirerande intervjun med detta energiknippe.

Länk till avsnittet om du inte ser spelaren nedan. Du hittar också podden på iTunes.

 

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

SparaSpara

Publicerat på Lämna en kommentar

Fasta – en hälsoboost!

Vadå fasta…?
Jo, det innebär att du har ett längre uppehåll med att stoppa i dig mat. Allt från 16 timmar till en vecka(!). Kroppen vilar då och återhämtar sig, reparerar dåliga celler och kör en liten detox. Periodisk fasta är enkelt. Faktiskt enklare än att äta. Du slipper ju både handla och laga mat ? Och passar de flesta.
Vem vänder sig periodisk fasta till och vem vänder den sig INTE till?
Du bör inte fasta om du
  • Är underviktig med ett BMI under 18
  • Är gravid eller ammande
  • Är under 18 år
  • Inte har ett osunt förhållande till mat såklart. Eller har haft…
  • har diabetes eller om du drabbats av utmattning eller andra stressrelaterade sjukdomar
Du kan fasta, men ska nog kolla med din läkare om du
  • har diabetes
  • tar receptbelagd medicin
Periodisk fasta i praktiken – så gör du
Man kan fasta längre eller kortare perioder. Långa mer sällan och kortare oftare. T o m varje dag.
16:8
Det här innebär daglig fasta i 16 timmar. Enklaste och troligen vanligaste varianten. Du hoppas t ex över frukosten. Som många redan gör. Så i praktiken äter du inte mellan t ex middagen dag kl 20 tills lunch nästa dag kl 12. För mig blir det nog oftare 18:6, eftersom vi äter middag vid 18 och lunch nästa dag vid 12.
24-timmars fasta
Det här innebär fasta från middag till middag (eller lunch till lunch). För mig blir det från kl 18 dag 1 till kl 18 dag 2. Detta gör jag vanligtvis en gång i veckan.
40-timmars fasta
Det här innebär att man fastar en hel dag. Jag har bara testat detta två gånger. Då åt jag middag vid 18, sedan stod jag över mat nästa dag, och åt frukost dag 3 kl 9. Det tror jag blir 40 timmar…
Ännu längre fasta
Du kan fasta nästan hur länge som helst. Fastar du mer än 48 timmar kan det vara smart att ta en multivitamin för att minska riskerna för näringsbrister. Världsrekordet i fasta är 382 dagar! Så några dagar är inga problem.
Vad får jag äta och dricka under fastan?
Grundregeln är att du inte ska äta eller dricka några kalorier under fastan. Drick vatten, te eller kaffe.
Fördelar med fasta
  • Förbättrad mental skärpa och koncentration
  • Lägre nivåer av insulin i blodet
  • Ökad energi
  • Ökad fettförbränning, du kommer lättare i ketos
  • Viktnedgång och minskning av kroppsfett
  • Lägre kolesterolnivåer
  • Bromsat åldrande
  • Cellrening genom autofagi (Nobelpriset i medicin 2016)
  • Minskad inflammation
  • Ökad möjlighet att undvika sjukdom
  • Ökar din medvetenhet om skillnaden mellan hunger och sug
  • Chans till lägre blodtryck
Vanliga problem…
I vissa fall upplevs förstoppning, huvudvärk (ta lite extra salt), yrsel, halsbränna eller kramp.
Mina egna erfarenheter
Jag har själv kört 16:8 i flera år och trivs utmärkt med det. Jag tar en s k ”fettkaffe” på morgonen. Den är som en latte. Kaffe, smör och MCT-olja. Jag kör det i min mixer och vips. En krämig god latte.
En gång i veckan kör jag dessutom 24-timmarsfasta. Då äter jag inget från torsdag middag till fredag middag. Dricker bara vatten, kaffe och te. Jag gör det för att jag tror det ökar på hälsoeffekterna ytterligare.
Jag har kört 40 timmar vid två tillfällen. Det känns lite skumt, men jag inte inte haft några som helst problem med det. Det gäller att sysselsätta sig. Hungern går upp och ner, precis som under en vanlig dag.
Det sägs att 5-7 dagar någon gång per år är det optimala. Då rensas verkligen kroppen ur från dåliga celler. Det sägs t o m få bort cancerceller i tidigt skede. Jag har aldrig provat, men har som mål att göra det inom kort.
Hungern då?
Hungern kommer och går. De flesta tror att hungern stiger och stiger och till slut blir omöjlig att stå ut med. Men det är inte så det blir. Jag har fastat i flera år och ibland ända upp till 40 timmar. Och jag blir aldrig ”tokig” av hunger.
De som fastat lite längre kan ibland uppleva att hungerkänslorna försvinner vid dag 3-4. Din kropp drivs då av fett. Kroppen äter sitt eget fett hela dagen och du upplever inte längre någon hunger. Hur coolt är inte det?
9 bra tips för periodisk fasta
  • Drick vatten, gärna med lite salt
  • Sysselsätt dig (välj dagar när du har mycket att göra, du spar dessutom tid på att inte äta)
  • Drick kaffe och te
  • Träna
  • Försök dra ner på kolhydraterna 14 dagar innan, då går det lättare
  • Ät gärna lågkolhydratkost när du väl äter
  • Frossa inte efter fastan, starta lugnt…
  • Testa gärna ett helt dygn, inte så svårt som det låter. Men effektivare.
  • Ät fet kost innan och gärna alltid
Stort lycka till!
Källor: DietKoctor, Jonas Bergqvist m fl.

 

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Publicerat på 2 kommentarer

Cancer…

Häromdagen gick återigen en nära bekant bort i cancer. Det är så otroligt tragiskt att forskningen inte lyckas lösa cancerns gåta. Egentligen har inte mycket hänt på många år. Förutom inom vissa cancerformer. Och jag har för mig att det mesta är kirurgi som gått framåt. Fler och fler får cancer. Och kanske är det pga det som statistiken ibland säger att vi botar fler och fler… Men fortfarande dör för många… En del påstår att forskningen har valt helt fel spår… Jag återkommer till det längre ner.

Lite statisktik
* Cancer är den vanligaste orsaken till för tidig död i världen
* Antalet dödsfall i cancer bland jordens befolkning beräknas ha tredubblats fram till år 2050
* I USA dör mer än 550 000 varje år i cancer
* I Sverige dör 65/dag i cancer

Och jag har själv cancer. För säkerhets skull, två olika sorter. Båda är hudcancer. De heter bacalcellscancer och skivepitelcancer. Läkarna säger att jag inte ska vara orolig… Båda är borttagna. Men jag vet att sådant ofta återkommer. Ordet cancer är läskigt. Det är såklart ännu läskigare att säga att man själv har det i kroppen. Vilket i och för sig alla sägs ha. Men kroppen tar i de flesta fall hand om det… Men jag är ändå lyckligt lottad som verkar ha ganska lindriga former. Även om jag vet att i alla fall skivepitelcancer kan vara allvarlig.

Nu är det inte därför jag skriver. Men som lite som bakgrund till mitt stora intresse för om det går att förebygga eller bota. Som hälsonörd så läser jag allt jag kommer över i fråga om kost, hälsa, sjukdomar, livsstil, mm. Och inte sällan läser man en solskenshistoria. Någon som bestämt sig för att läsa på, skaffa kunskap och försöka själv där sjukvården går bet. De är modiga människor. Det är ju lite grann att sätta sitt liv på spel. I alla fall för dem som tackar nej till vård. Många gör förstås både och. Att de samtidigt som de får traditionell vård, också gör åtgärder de tror på, som inte sällan har med livsstilen att göra.

Men det är inte bara olika privatpersoners solskenshistorier som får mig att fundera på om det finns något som inte sjukvården vill, kan eller får ta till sig. Det finns idag ganska mycket forskning som visar på livsstilens betydelse vid cancer.

Lite korta fakta
Professor Otto Warburg (fick Nobelpriset i medicin 1931) visade redan på 1920-talet att cancerceller har en annorlunda metabolism (ämnesomsättning), jämfört med friska celler. Därför är cancerceller mycket beroende av socker (glukos). Den amerikanske forskaren Thomas Seyfried har fortsatt forska i Warburgs fotspår och bekräftat hans teser. Seyfried presenterar dessa i boken ”Cancer as a metabolic Disease”.

I boken berättar han att om man avlägsnar cellkärnan från en cancercell, och ersätter den med kärnan från en frisk cell, så fortsätter den ända att vara en cancercell. Och det motsatta. Om man tar kärnan från en frisk cell och ersätter den med kärnan från en cancercell, så förblir cellen ändå en frisk cell.

Vad betyder det? Jo, att den egenskap som definierar en cancercell inte finns i cellkärnan och dess DNA. I stället är det cytoplasman och de där befintliga mitokondrierna (cellens motor), som är det viktiga. Så det betyder att cancerforskningen troligen i många år sökt efter cancerns gåta på fel ställe. I cancercellernas gener! Är det därför cancerforskningen går trögt? Våra gener har ju inte förändrats något större på tusentals år. Däremot har vår miljö, vår livsstil och inte minst kosten förändrats oerhört drastiskt det senaste halvseklet. Så kanske är det logiskt att kosten också kan göra jätteskillnad när man väl fått cancer eller för att förebygga cancer. Varför forskas det så lite på det?

Spännande intervju på gång
Jag kommer framöver att skriva mer om detta, i takt med att jag fördjupar mig i ämnet. Bl a har jag idag fått ok att göra en intervju med en person som botat sig från aggressiv skivepitelcancer, som också hade spridit sig till lymfan. Personen uppger dessutom att han hjälpt 5-6 andra med svår cancer att bli helt friska. Och jag har också fått ett halvt löfte om att få träffa någon av dessa. Jag vill försöka bilda mig en uppfattning om det är sant och hur det i så fall gått tillväga.

Länkar
För att du inte ska tro att jag blivit fullständigt galen, så är här lite länkar till sidor som är lite mer etablerade än min, och som tar upp ämnet. Jag kan särskilt rekommendera duktiga Anna Sparres pod och blogg.

Anna Sparre om cancer
Annika Dahlqvist om cancer
Lars Bern (fd medlem i Cancerfondens styrelse) om cancerforskning på villovägar
Ann Fernholm (som jobbar på en bok om kost och cancer) om en tänkbar orsak till att cancerforskningen går trögt

Föredrag om kost och cancer
Dessutom kommer två av föredragen på det event jag själv ska föreläsa på i Säffle i juni, handla om kost och cancer:

Jan Hammarsten (Docent, Överläkare i urologi och Associate Professor vid Göteborgs Universitet) “Livsstils- och dietförändringar som kan minska risken för cancersjukdom”
Ann Ferholm “Cancer – varför drabbas allt fler i fetmans fotspår?”

Jag återkommer!

Kram Benny

 

 

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

SparaSpara

SparaSpara

Publicerat på Lämna en kommentar

Jag ska börja röka…

Nja… Men jag hade det som nyårslöfte några år på 90-talet. Och mina arbetskamrater på dåvarande ExtraFilm gjorde allt för att hjälpa mig. Stort tack för hjälpen, så här några år efteråt… Men det gick som det brukar gå med nyårslöften… Ja, det kanske var lite med glimten i ögat. Men ändå… Hur som helst så verkar det finnas det som är värre för hälsan. Nu uppmanar jag ingen att börja röka. Men enligt WHO så finns det tydligen det som är en ännu större riskfaktorer för ohälsa och för tidig död? Gissa vilken…?

a) Rökning och högt blodtryck
b) Alkohol och högt blodtryck
c) Matvanor och högt blodtryck

Enligt WHO´s ”Global Burden of Disease” är rätt svar C. Där sägs det att en fjärdedel av Sveriges vuxna befolkning riskerar att insjukna/dö i förtid av kroniska sjukdomar som diabetes typ 2, cancer och hjärt- och kärlsjukdom) pga dåliga kostvanor.

Men vet du vad som minskar risken för dessa sjukdomar? Jo, kost med mycket frukt & grönt. Livsmedelsverket vill att vi äter minst 500 gr frukt & grönt per dag. Hur många av oss tror du kommer upp i det idag?

a) 100%
b) 50%
c) 20%

Tyvärr C igen. Så 80% av befolkningen i Sverige behöver äta mer frukt & grönt.

Så här i valtider vore det kanske på sin plats med ett Frukt & Grönt-parti. De skulle förmodligen vara det parti som på sikt fick ner våra sjukvårdskostnader mest…

Det var väl inte många som ifrågasatte rökningen på 50- och 60-talet. Det gick ju t o m som TV-reklam. Jag hoppas och tror att våra politiker inom kort förstår problemet och börjar ta i det.

Jag vet, det finns inte mycket som är så känsligt att diskutera som matvanor 🙂 Snart är det dags för en grön lunchsmoothie 🙂

Ha en underbar dag!

Kram Benny

Källa: Food Pharmacy

 

 

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

Publicerat på Lämna en kommentar

Testa dina hälsovärden – rabattkod

TV-programmet ”Fråga doktorn” och många andra, tycker inte att vi ska göra hälsotester på egen hand. De tycker att det kan skapa onödig oro och vi står där med dyrköpt information som vi inte kan tolka. Men de säger också att vi inte kan be att få det hos sjukvården, om det inte finns anledning… De har helt enkelt inte tillräckligt med resurser för det. Summa sumarum, vänta tills du blir sjuk… Vi som bryr oss om vår hälsa uppmuntras sällan.

Hur som helst. Jag tycker det är superkul och mycket spännande att följa vad som händer i min kropp när jag lever som jag gör och hur det ser ut med värden på t ex de områden som jag äter kosttillskott för. Så därför gjorde jag ett hälsotest för ca ett år sedan. Jag tyckte också det var kul att se hur tekniken funkar.

Man åker helt enkelt till något av alla ställen i Sverige som de samarbetar med. Där tar man ett blodprov. Det går på 5-10 minuter. Jag tror jag fyllde 9 provrör 🙂 Jag gjorde det på Carlanderska i Göteborg.

Redan efter någon timma började provsvaren komma i din journal. Galet häftigt 🙂

Det ingår bl a mätningar av blodbrist, blodfetter, blodsocker, hormoner, immunförsvar, infektions- och inflammationsmarkör, koagulationsförmåga, leverfunktion, mineraler, njurfunktion och kroppsalter, prostata (för män) och vitaminer. Men du kan också ta betydligt mindre tester.

I sin journal får man sedan grönt värde om det ligger inom referensintervallet och rött om det är utanför. Du får en bra förklaring för varje mätning och dessutom ett läkarutlåtande. Särskilt kring de saker som eventuellt visat rött.

Jag äter idag bl a D-vitamin, omega 3 och magnesium. Omega 3 specifikt kan jag inte utläsa, men jag ligger generellt högt på blodfetter. Kommer till det. Så eventuellt skulle jag kunna hålla upp med omega 3, eftersom vi äter ganska mycket fisk och lite omega 6 produkter. Problemet är väl i och för sig att omega 6 finns i sånt vi inte tänker på som t ex kött som kommer från djur som ätit omega 6. Vi ska ju ha mer av omega 3 och mindre av omega 6 säger experterna.

D-vitamin låg jag ganska högt på så det kommer jag att ta mer sporadiskt. Samma med magnesium som ni ser ovan. Däremot verkar jag behöva B12. Så testet har sagt att jag kan byta ut D-vitamin och magnesium mot b12. Det tycker jag är bra information.

Här är mitt D-vitaminvärde. Pricken ligger på 127 mol/L.

Kolesterolet var extra intressant eftersom jag testat det två gånger förut. Totalkolesterolet säger egentligen ingenting enligt experterna. Det bästa värdet är kvoten mellan total och HDL. Och det har hållt sig ganska konstant de senaste 10 åren. Varav jag ätit lågkolhydratkost i ca 5 år. Totalen har ökat, men det verkar då vara mindre intressant. Det beror säkert på att jag äter massor av ägg t ex. Men studier visar att de människor som lever längst ofta har högt kolesterol. Det finns en del på min blogg i detta ämne. Kolesterol är livsnödvändigt i varje process som sker i vår kropp.

Mina kolesterolvärden de senaste 10 åren.

Testade funkade prefekt rent tekniskt. Jag fick ett sms när provsvaren började trilla in och ett när alla var klara. Tog total 2-3 arbetsdagar. Jag kan absolut rekommendera detta till dig som är nyfiken och bryr dig om din hälsa.

Jag gjorde mitt hälsotest via Werlabs. Nu har jag fått en rabattkod från företaget Medisera som har samma upplägg. Det finns många provställen i Sverige. Bl a Carlanderska i Göteborg där jag gjorde mitt.

RABATTKOD: Nykund18 (ger dig 10% rabatt)

» Till Mediseras hemsida

 

Lycka till!

Kram Benny

 

 

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

 

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Publicerat på Lämna en kommentar

Banken som gjort en video om socker

En schweizisk bank gjorde för några år sedan en välproducerad video om riskerna med socker. Det är lite roligt ändå att det är just en bank som står bakom filmen. Som är riktigt sevärd. Kanske vill de behålla sina kunder, tror att de lånar mer om de är friska och helt enkelt vill att de ska må bra. Och såklart betala ut mindre pengar i sjukvårdsförsäkringar.

Vad säger du? Kommer svenska banker att följa efter?

Kram Benny

 

 

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Publicerat på Lämna en kommentar

Recept : Chiapudding med olika smaker och toppingar från Jills mat

Jag har fått önskemål om mer recept som inspiration. Jill Wallentin som driver jillsmat.se har varit så snäll och låter mig då och då presentera lite av hennes gourmetrecept. Recepten är med få och bra kolhydrater samt glutenfria.

CHIAPUDDING

Chiafrön är verkligen trendiga just nu då de är rika på protein, fibrer och omega-3. Dess gelbildande egenskaper ger också en ökad mättnadskänsla. Var dock försiktig om du lider av IBS-mage då de kan orsaka magknip.

Jag har nyligen läst den underbara löparboken ”Born to run”, om tarahumaraindianerna i norra Mexico, som lätt kan springa 10 mil på en dag. Och deras största och bästa energikälla är… Chiafrön!

Chiapuddingen innehåller också kanel, som inte bara är gott utan även har många hälsofrämjande egenskaper. Det sänker GI-värdet på det du äter, ger en förbättrad insulinkänslighet och har även visat sig ha en god inverkan på hjärt- och kärlhälsa. Kanel i stora mängder kan dock vara giftigt. Men 1,5 tsk om dagen kan du gärna stoppa i dig om du skulle vilja. Gott att ha i kaffet exempelvis då det även ger en viss sötma. Se till så du använder rätt (äkta) kanel. Det ska vara Ceylonkanel.

För 1 portion.

  • 3 msk ekologiska chiafrön
  • 2 dl kokosmjölk eller annan vätska (mandelmjölk, grädde etc)
  • 1 tsk kanel eller annan valfri smaksättning
  • eventuell valfri sötning ej nödvänlig

 

Toppingförslag

  • rostade kokoschips
  • färska bär
  • rostade frön eller nötter

 

Smakförslag

  • 3 tsk kakao och lite vaniljpulver
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 0,25 g saffran gott med pistagenötter till
  • 2 msk blåbär eller hallon och lite vaniljpulver
  • 0,75 tsk lakritspulver
  • 1 msk lime och färsk mynta
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk pepparkakskrydda

 

  1. Blanda ihop chiafrön tillsammans med vätskan och valfri smaksättning.
  2. Häll gärna upp i en liten glasburk med lock och ställ in burken i kylen över natten så att fröna hinner absorbera vätskan och bilda ett gelaktigt hölje.
  3. Toppa sedan med kokoschip eller annan valfri topping.
 Recept & foto: Jill Wallentin

 

JILL JOBBAR PÅ VÄRLDENS STÖRSTA LÅGKOLHYDRATSAJT

Jill jobbar idag också med recept på världens största lågkolhydratsajt. Och gissa vad. Den är svensk. Det är Kostdoktorn som numera heter DietDoctor.

 

JILL SOM FÖRFATTARE

Hon har också kommit ut med en fantastisk kokbok, ”Jills mat efter säsong”. Boken är tyvärr slutsåld och kommer (om jag förstår Jill rätt) inte att tryckas på nytt. Men det kommer kanske nya böcker.

 

JILL I MIN POD

Som om inte allt det vore nog har jag också intervjuat Jill i min pod. I podintervjun reder Jill ut vad som är lågkolhydratkost för henne. Vi går igenom vad du bör utesluta och vad du bör äta. Vi pratar om gluten, mejerivaror, fett, grönsaker, kolhydrater, protein, ekologiskt, sötningsmedel, mm. Och fördelarna med att äta så. Vi reder ut myter som t ex att hjärnan inte fungerar utan kolhydrater. Hon berättar om vad Instagram har betytt för henne. Hon ger sina 3 bästa kostråd.

 

Kram Benny

 

 

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

Publicerat på Lämna en kommentar

”Man blir lika lite fet av fet mat som man blir grön av grön mat…”

På 1950-talet presenterade forskaren Ance Keys hypotesen att mättat fett orsakar hjärtsjukdomar och senare att mättat fett höjer kolesterolet. Hans forskning kan ha givit upphov till en av de värsta missförstånden inom kost, hälsa och fett i modern tid…

I hans kända studie ”The Seven Countries Study” undersökte han förhållandet mellan hur mycket mättat fett man åt i olika länder och hur mycket hjärtsjukdomar det fanns. Problemet var att det inte fanns något mönster. Då tog han bort en massa länder som inte passade in i hans hypotes, bl a Holland och Norge. Så praktiskt. Då stämde hans tes plötsligt. Det har man nu byggt kostråd på i 50 år nu… Och problemet var att när vi åt mindre fett så blev istället vår bränslekälla kolhydrater. Vilket istället har gjort att vi blivit mer överviktiga och sjukare…

Keys sa också att mättat fett höjer kolesterolet och att det i sin tur höjer risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Men det finns egentligen ingen bra forskning som stödjer detta. Istället har det visat sig att kolhydrater skapar inflammationer i våra kärl som kan försämra blodflödet. Och riskerna med kolesterol har också börjat att ifrågasättas starkt.

Istället har 18 s k RCT-studier (studier av hög kvalitet) visat att lågkolhydratkost är bättre för att gå ner och hålla vikten än lågfettkost. Summa 18-0 till lågkolhydrat.

Som professor Fredrik Nyström sa; ”Man blir lika lite fet av fet mat som man blir grön av grön mat”…

Läs mer
De 18 RCT-studierna
Allt om kolesterol

En liten kul filmsnutt om Keys forskning

Kram Benny

 

 

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

 

Publicerat på Lämna en kommentar

10 tips för att öka möjligheterna till ett långt och friskt liv…

Vetenskapsjournalisten Henrik Ennarts har skrivit flera böcker. En som jag fastnade för för några år sedan var ”Åldrandets gåta”, där han inte bara intervjuar världens bästa forskare i ämnet ”ett långt och friskt liv”, utan han åker också runt i världen och intervjuar människor i områden med extremt hög levnadsålder. Här är hans 10 bästa knep för ett långt och friskt liv. Mycket känner vi till, men en del har förvånat även Ennart. T ex hur viktiga de mentala bitarna är för ett långt och friskt liv.

Ett fint citat ur boken av Ralph Pfaffenberg, ”Om du blir och förblir mer aktiv kommer du inte bara att leva längre, du kommer att leva bättre, se bättre ut och ha bättre självkänsla. Du blir mer vital, du tänker klarare och sover bättre. Du fungerar bättre och blir mer produktiv, kreativ och glad”.

1. Rök inte och var måttlig med alkohol.

2. Ät dig inte mätt.
Vi äter oftast för mycket och för ofta. Mätthetskänslan är fördröjd med 20 minuter, så när den kommer har man oftast redan ätit för mycket.

3. Undvik socker och vitt mjöl, dra ner på kött.

4. Rör på kroppen. 
Lagom mycket.

5. Träna hjärnan.
Lär dig nya saker, var nyfiken, lös korsord, spela kluriga spel…

6. Gå till doktorn.
Gör regelbundna läkarundersökningar. Hellre en gång för mycket än en för lite…

7. Skaffa mål och mening.
Var aktiv och nyfiken. Bry dig om din omgivning.

8. Lär dig hantera stress.
Yoga, meditation eller kanske mindfulnessträning.

9. Sov ordentligt.

10. Ägna tid åt dina närmaste och bygg sociala nätverk.

Från Henrik Ennarts bok ”Åldrandets gåta: Vetenskapen som förlänger ditt liv.”

» Köp boken ”Åldrandets gåta” här

 

"Åldrandets gåta" av Henrik Ennart

 

» Lyssna på min poddintervju med Henrik Ennart här.

Kram Benny

 

 

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Publicerat på Lämna en kommentar

Nyttigt gult pulver…

Som du kanske sett på mina sociala medier så har jag blivit kallbadare. Det hade jag skrattat år om någon sagt det för två månader sedan. Att bada när det snöar var väl inte direkt något jag gick omkring och funderade på… Hur som helst. Jag googlade och hittade en rad hälsofördelar. Bland annat motverkar det kronisk inflammation och stärker immunförsvaret. Bra va? Plus att jag är alltför nyfiken för att inte testa saker…

En annan sak som är antiinflammatoriskt och stärker immunförsvaret är gurkmeja. Och den är en av de allra bästa kryddorna på detta. Vad är då kronisk inflammation. Ja, kort sagt något som skapar oreda (och sjukdomar) i kroppen och som ökar när vi slarvar med livsstilen. Men även om vi inte slarvar med livsstilen, så är det ju aldrig fel att plussa på med sådant som är antiinflammatoriskt och stärker vårt immunförsvar. Jag dricker ”guldmjölk” (som innehåller gurkmeja) varje kväll. Istället för kvällskaffe. Recept längre ner.

Denna lilla knallgula rot har används i asiatisk medicin i tusentals år. Den har bidragit till att förhindra/förbättra en rad olika sjukdomar som diabetes, kol och kronisk njursjukdom.

Vid Houston-universitet i USA finns en avdelning som bara undersöker gurkmeja, och denna lista är sjukdomar som de hoppas kunna förebygga och behandla med gurkmeja.

  • Allergi dämpas
  • Artrit förbättras
  • Ateroskleros förhindras/minskar
  • Åldrande fördröjs
  • Cancer förhindras/tillväxer långsammare
  • Diabetes förhindras/förbättras
  • Hudsjukdomar förhindras/förbättras
  • Infektioner förhindras/förbättras
  • Leversjukdom förhindras/förbättras
  • Lung/andningssjukdomar förhindras/förbättras
  • Mag/tarmsjukdomar förhindras/förbättras
  • Munsjukdomar/tandlossning förhindras/förbättras
  • Neurodegenerativa sjukdomar förhindras/förbättras
  • Pankreassjukdomar förhindras/förbättras
  • Skelett/muskelsjukdomar förhindras/förbättras
  • Tobaksinducerade sjukdomar förbättras
  • Ögonsjukdomar förhindras/förbättras

 

Hur får man i sig gurkmeja? Bra fråga…

Jag tar den i pulverform. Men då behöver jag tillföra några ingredienser eftersom kroppen har svårt att ta upp gurkmeja i tillräcklig grad. Upptaget förbättras om man tillför t ex svartpeppar (som också är antiinflammatoriskt).

Guldmjölk (1 glas)

  • 2,5 dl mandelmjölk
  • 1/2 msk gurkmeja
  • 1/2 tsk kanel
  • 1/2 tsk kardemumma
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 1/2 msk kokosolja
  • 1 tsk honung
Blanda allt i en kastrull. Värm det fingervarmt. Häll i ett glas och drick.

 

Här är en lista på torkade kryddor med stark antioxidanteffekt (även kallat ORAC-värde):

Kryddnejlika (315000), oregano (201000), gurkmeja (160000), kummin (77000), persilja (74000), curry (48500), senapsfrö (29500), ingefära (29000), svartpeppar (27600).

(Källa foodpharmacy.se och professor Stig Bengmark)

 

» Köp din ekologiska gurkmeja här

 

Kram Benny

 

 

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara