Publicerad Lämna en kommentar

Salt – bra eller dåligt?

Den ursprungliga rekommendationen att ”äta mindre salt” för att förhindra högt blodtryck (hypertoni) härrör från forskning från Lewis Dahl på 50-70-talet. Han bestämde sig för att mata råttor med 500 gram natrium per dag (nästan 50 gånger det genomsnittliga intaget idag) och tydde det som att det var bevis för att visa ett samband mellan natriumintag och högt blodtryck.

I likhet med fuskaren Ancel Keys, följde Dahl upp sin geni-forskning med flera studier som identifierade korrelationer mellan befolkningar med ett högt genomsnittligt saltintag och högt blodtryck. Och även om bevisen såg väldigt övertygande ut, utfördes senare en korrekt analys som inte fann någon koppling mellan de två variablerna. Och en del av hans forskning visar till och med det motsatta – en ökning av blodtrycket med en minskning av saltintaget!

Anledningen till att det saknas koppling mellan salt och högt blodtryck är att förhöjt blodtryck är ett symptom inte en orsak. Enbart saltreduktion påverkar inte blodtrycket eftersom orsaken till högt blodtryck (och hjärtsjukdom) är fetma, insulinresistens och förhöjda triglycerider (syndrom X). Som i sin tur ger inflammation.

Vetenskapliga mätmetoder har blivit mycket mer exakta sedan Dahls studier, så sambandet mellan saltintag och dålig hälsa har visat sig vara fel. Intersalt, en stor studie som publicerades 1988, jämförde natriumintag med blodtryck hos personer från 52 internationella forskningscentra och fann inget samband mellan natriumintag och förekomsten av högt blodtryck. Faktum är att den del av befolkningen som åt mest salt, cirka 14 gram per dag, hade ett lägre medianblodtryck än befolkningen som åt minst, cirka 7,2 gram per dag. År 2004 publicerade Cochrane Collaboration, en internationell, oberoende, ideell hälsovårdsforskningsorganisation som delvis finansierades av US Department of Health and Human Services, en översyn av 11 saltreduktionsstudier. Under de långsiktiga dieterna med lågt saltinnehåll, jämfört med normala dieter, minskade det systoliska blodtrycket (det högsta talet i blodtrycket) hos friska människor med 1,1 millimeter kvicksilver (mmHg) och diastoliskt blodtryck (det lägre antalet) med 0,6 mmHg. Det är som att gå från 120/80 till 119/79. Granskningen drog slutsatsen att ”neddragning av salt ger endast minimala blodtryckssänkningar under långvariga studier.” En granskning från Cochrane från 2003 av 57 kortare studier drog också slutsatsen att ”det finns få bevis för långsiktig nytta av att minska saltintaget.”


INSTRUKTIONSBOK FÖR BÄTTRE HÄLSA OCH ETT STARKARE IMMUNFÖRSVAR

Min bok ”FRISK. LUGN. UTVILAD. STARK. Hela livet.” med 20 enkla tips för bättre hälsa, ett friskare liv och mer energi.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Mockup-COVER-ORG-20-TIPS-1024x521.png

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

BOKA MIG!
» Boka mig som föreläsare på ditt företag
» Boka mig som mindfulnessinstruktör för mindre stressad personal
» Boka mig som din hälsocoach

Publicerad Lämna en kommentar

Nytt podavsnitt #49 : Skogsbad

Jag älskar skogspromenader och har alltid gjort. Men efter att ha gjort detta avsnitt av podden kommer jag nog gå på ett annat sätt. Du får träffa Laurence Nachin, fransk/svensk mikrobiolog och certifierad natur- och skogsterapiguide. Det sägs att 80% av vår ohälsa grundar sig i stress. Och skogsbad har visat sig kunna minska stressen. Så skogen kanske är en av lösningarna på vårt stressade samhälle och skenande sjukdomar beroende på stress.

Du får veta vad skogsbad är och hur det föddes, vilka effekter det visat sig ha på människan, hur skogsbad i grupp kan se ut, om det passar alla, om man kan skogsbada mitt i en stad utan tillgång till skog, vad Medicine Walk är, Laurences bästa tips till dig som tycker skogsbad verkar spännande och mycket mer.

Mycket spännande! Trevlig lyssning!

Länk för dig som inte ser spelaren ovan: https://www.podomatic.com/podcasts/feelgoodhavefun/episodes/2020-09-11T03_23_53-07_00

Se intervjun på Youtube: https://youtu.be/KjxQysa07NA

Ge gärna podden högsta betyg i din podapp. Så får fler möjligheten att lyssna.


INSTRUKTIONSBOK FÖR BÄTTRE HÄLSA OCH ETT STARKARE IMMUNFÖRSVAR

Min bok ”FRISK. LUGN. UTVILAD. STARK. Hela livet.” med 20 enkla tips för bättre hälsa, ett friskare liv och mer energi.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Mockup-COVER-ORG-20-TIPS-1024x521.png

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

BOKA MIG!
» Boka mig som föreläsare på ditt företag
» Boka mig som mindfulnessinstruktör för mindre stressad personal
» Boka mig som din hälsocoach

Publicerad Lämna en kommentar

Bra omega-balans = mindre inflammation

Igår fick jag ännu ett provsvar på en av mina kunder. Hennes balans mellan omega 6 och 3 hade sjunkit från 9,9 till fantastiska 1,9. Hon hade alltså gått från att ha 9,9 gånger mer omega 6 än 3 i blodet, till att bara ha 1,9 gånger mer omega 6 än 3. WHO till exempel rekommenderar att vi ligger under 4.

VAD ÄR PROBLEMET?

Vår kost har på grund av livsmedelsindustrin förändrats radikalt de senaste 60 åren. Vi får i oss allt mindre av vitaminer, mineraler, D-vitamin, polyfenoler och Omega 3. Och vi äter allt mer av Omega6, snabba dåliga kolhydrater och socker. En väldigt viktig sak för din hälsa är att räta upp balansen mellan fettsyrorna omega 3 och 6 som för de flesta i västvärlden har blivit snedvriden. Det beror bland annat på att omega 3 härsknar fort och det uppskattas inte av livsmedelsindustrin. Så därför matas både odlad fisk och boskapsdjur med omega6 för att köttet ska hålla sig färskt längre.

VARFÖR ÄR OMEGA 3 OCH 6 VIKTIGT?

Våra fettsyror bygger tillsammans med protein våra cellmembran. Balansen och mängden omega 3 i varje cell är väldigt viktigt för vårt näringsupptag och våra hormoner. Omega 3 är också hjärnans favoritfett och oerhört viktig för mental hälsa och barns kognitiva utveckling. Tre av fettsyrorna i omega 3 heter ALA, EPA och DHA. Vid brist på fettsyran EPA som finns i Omega3 påverkas hjärt/kärlhälsan negativt. När inte cellmembranen fungerar som de ska, så tas inte viktig näring upp av cellen och cellskräp lämnar inte cellen på ett effektivt sätt.

OMEGA 3/6 OCH INFLAMMATION

Omega 6 bidrar till att starta inflammation. Det är bra vid akut skada som till exempel ett skärsår. Omega 3 däremot stänger av inflammationen när såret är läkt, tillsammans med andra antiinflammatoriska ämnen som till exempel polyfenoler. Det är helt enkelt av- och påknappar för inflammation. När de inte fungerar kan inflammationen bli kronisk. Forskning visar att ju lägre inflammationsgrad vi har i kroppen, desto längre lever vi. Det kan du bland annat se i den fina dokumentären ”Åldrandets hemligheter (2016)”. Och idag tror man att inflammation spelar en stor roll för de flesta av våra stora folksjukdomar. I filmen besöker man platser på jorden som har flest 100-åringar per innevånare. Ett av dessa finns i Japan. Där visar det sig att många, om inte alla, 100- åringar har väldigt låg inflammationsgrad. De flesta rör sig också mycket och har en positiv livsinställning.

OMEGA 3 FÖR VEGETARIANER OCH VEGANER

Omega3-fettet ALA finns i växtriket i till exempel valnötter, chiafrön, linfröolja, avokado mm. Det får de flesta i sig tillräckligt av. Men de verkligt viktiga fettsyrorna i omega 3 heter EPA och DHA och finns framförallt i alger, feta vildfångad fiskar, men också i kött från gräsbetade djur. De fettsyrorna är livsviktiga för oss och har en oerhört viktig funktion i varje cell i vår kropp och det är kopplat till näringsupptag, hormoner, antiinflammation och immunförsvar. Vegetarianer och veganer kan omvandla en liten del ALA till EPA och DHA. Men det är oftast inte tillräckligt. Av denna anledning kan det ofta vara klokt att som vegetarian/vegan testa sin balans av omega3 och 6.

OMEGA 3 HÄRSKNAR FORT

Eftersom omega 3 härsknar fort, och det är mer negativt för kroppen än om du inte tar omega3 alls. Du kan klippa isär en kapsel omega 3 och lukta på innehållet. Doftar det neutralt? Släng dem om de luktar fisk, då kan de belasta dina organ i onödan. Ny forskning visar att det som fungerar bra är när omega 3 kombineras med polyfenoler, som är en kraftfull antioxidant som liknar näringen i vildfångad fet fisk.

TA REDA PÅ DIN OMEGA-BALANS

Vill du veta din balans mellan omega 3 och 6, så kan du idag testa det. Då får du svart på vitt. Vårt DNA och vilda djur har kvoten 1:1. Ennuiterna hade 1:14 till omega 3 fördel. En genomsnittsperson i västvärlden sägs ligga på 15:1. Alltså alldeles för hög andel omega 6. I USA sägs snittet ligga på upp till 28:1. Barn med ADHD visar ofta på uppåt 30:1 i omega-balans. I Japan ligger de på kvoten 2:1. Studenter i Japan tar omega3 inför prov i skolan. Forskning visar att hjärnan då blir mer fokuserad.

Omega 3-fettsyran EPA minskar våra stresshormoner.

HJÄRNAN MÅR BRA AV OMEGA 3

Hjärnan består till 60% av fett och fettets kvalitet är oerhört viktig. En ökad nivå av EPA/ DHA som finns i omega 3 kan ge en högre serotoninnivå samt en minskning av noradrenalin, vilket leder till mindre aggressivitet och nedstämdhet. Till exempel kan 3-5 gram extra omega 3 med EPA/DHA ofta ge bättre resultat än läkemedlen Ritalin och Concetta. Naturlig stabil fiskolja ger inte heller biverkningar som ofta mediciner gör, säger Olle Haglund som skrivit boken ”Omega 3-revolutionen”. Vid sjukdomar i hjärnan som till exempel Alzheimer och Parkinson ses ofta inflammation, som omega 3 kan motverka.

Omega 3-fettsyran DHA är positivt för barn med depression och ångest.

Varje dag får två barn i Sverige diabetes typ 1. I dag tror man att inflammation kan vara en av orsakerna. Omega3 kan vara positivt vid astma, allergi och migrän eftersom det är inflammationsdämpande. Omega 3 är också serotoninhöjande och kan därför lindra depression. För högt intag av omega 6 kan skapa oreda i tarmen. Omega 3 kan minska den risken med upp till 80%. Det ökar också upptaget av det viktiga D-vitaminet. Vill man boosta immunförsvaret ännu hårdare kan ett intag av 1-3/1-6 betaglukaner 4 gånger per dag testas. Det leder till ökat antal vita blodkroppar, immunförsvarets soldater.

Omega 3 är också bra för muskler, leder, brosket, hud, naglar och hår.

OMEGA 3 VID CANCER

Forskaren, professorn och överläkaren vid barncancerenheten vid Karolinska Institutet, Per Kogner, menar att omega 3 dödar de elaka cellerna och skyddar de friska. Cellgifter ger sig tyvärr på även de friska cellerna. Per Kogner och hans forskargrupp att omega 3- fettsyror hämmar cancercelltillväxten och de har börjat ge fettsyran till barn som efterbehandling. Detta för att minska risken för återfall och lindra biverkningar.

Omega 3-fettsyran DHA är positivt för barn med läs- och skrivsvårigheter, koncentrationssvårigheter, dyslexi, hyperaktivitet, ADHD och autism.


INSTRUKTIONSBOK FÖR BÄTTRE HÄLSA OCH ETT STARKARE IMMUNFÖRSVAR

Min bok ”FRISK. LUGN. UTVILAD. STARK. Hela livet.” med 20 enkla tips för bättre hälsa, ett friskare liv och mer energi.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Mockup-COVER-ORG-20-TIPS-1024x521.png

FEEL GOOD & HAVE FUN! Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram. Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

BOKA MIG! » Boka mig som föreläsare på ditt företag » Boka mig som mindfulnessinstruktör för mindre stressad personal » Boka mig som din hälsocoach

Publicerad Lämna en kommentar

Nytt podavsnitt #48 : Vad åt man på 30-talet, hjärthälsa och tips för ett friskt åldrande

Detta avsnitt är mycket speciellt för mig. Min far och farfar gick bort vid 59 respektive 62 års ålder. Båda i hjärtinfarkt. Jag har precis överlevt båda, men funderar såklart på om det kommer att drabba mig också. Mitt hopp står till att jag har en farbror som är 90,5. Så idag får du träffa min farbror Ivan. Vi pratar om något som jag funderar på ibland. Vad åt man för 80 år sedan? Hur mycket självhushållning var det? Hur klarade man sig utan kylskåp? Även Ivan har drabbats av hjärtproblem. Hur det behandlades får du reda på i intervjun. Som avslutning ger Ivan sina bästa råd om hur du blir en pigg 90-åring. Och det var inte de allra vanligaste 🙂

Mycket spännande! Trevlig lyssning!

Länk för dig som inte ser spelaren ovan: https://www.podomatic.com/podcasts/feelgoodhavefun/episodes/2020-06-09T01_00_34-07_00

Ge gärna podden högsta betyg i din podapp. Så får fler möjligheten att lyssna.


INSTRUKTIONSBOK FÖR BÄTTRE HÄLSA OCH ETT STARKARE IMMUNFÖRSVAR

Min bok ”FRISK. LUGN. UTVILAD. STARK. Hela livet.” med 20 enkla tips för bättre hälsa, ett friskare liv och mer energi.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Mockup-COVER-ORG-20-TIPS-1024x521.png

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

BOKA MIG!
» Boka mig som föreläsare på ditt företag
» Boka mig som mindfulnessinstruktör för mindre stressad personal
» Boka mig som din hälsocoach

Publicerad Lämna en kommentar

Munskydd – en hälsorisk?

? Det är länge sedan jag för första gången hörde någon form av expert varna för att munskydd kan försvaga, det vi just nu är väldigt beroende av, nämligen vårt immunförsvar. Nyligen framfördes tanken att med munskydd riskerar du syrebrist, inandning av den koldioxid kroppen försöker göra sig av med och i förlängningen ett försvagat immunförsvar. Tyvärr har jag ingen källa. Men för mig är det en fullt logisk tanke. 

WHO
Gatesägda och Rockefellerskapade WHO ropar högt om munskydd. Nu rekommenderas till och med barn från 6 år att ha munskydd i vissa situationer. Jag hoppas rekommendationerna är av välvilja…

VÅR VIKTIGA ANDNING
De flesta av oss har inte en optimal andning. Vi överandas, håller andan eller andas högt upp i bröstet. Du andas cirka 20 – 25 000 gånger per dygn. Så andningen är ett oerhört viktigt system för att hålla din kropp i bra balans. 

Exempel på försämrad andning:
• Munandning, öppen mun 
• Ytlig bröstandning 
• Spänd, uppdragna axlar 
• Orytmisk, oregelbunden 
• Ljudlig 
• Snabba andetag 
• Kort, spänd utandning 
• Framåtlutad, ihopsjunken hållning 
• Hjälpmuskler i bröst, nacke och axlar är överaktiva 
• Endast övre delen av bröstkorgen vidgas 

Din andning fyller många livsviktiga funktioner: 
• Förser din kropp med stora mängder syre och för bort koldioxid 
• Smärtlindring 
• Stressreduktion 
• Stöttar organ som hjärta, lever, tarmar, magsäck och lymfsystem 
• Hjälper dig åstadkomma ljud 
• Ger dig styrka 
• Uppnå känslobalans 

Vad händer om din andning är dålig? Jo, om du har en dålig andning, riskerar den att bli permanent dålig och ge ökat stresspåslag, syrebrist och energibrist. Det kan i sin tur ge upphov till många, till synes orelaterade, negativa följder för din hälsa. Då ersätter du kvalitet med kvantitet och det kan ge syrebrist vilket minskar cellernas förmåga att producera energi. 

Detta kan hända om du andas dåligt: 
• Nervsystemet hamnar i obalans. Din inandning aktiverar gasen (sympatiska nervsystemet) och utandningen aktiverar bromsen (parasympatiska nervsystemet). Om du till exempel har en kort utandning gör det att det sympatiska nervsystemet får mer utrymme, och det ger en spändare kropp, ökat stresspåslag och ett kamp/flyktbeteende. 
• Luftvägarna blir trängre. Det gör att du får lägga mer kraft på andningen och att den blir snabbare. 
• Hjärtat får jobba hårdare. 
• Syret frigörs inte som det ska. När du överandas förlorar du mycket koldioxid vilket höjer pH-halten i blodet. Då stannar syret kvar i blodet och du andas ut det igen. 
• Mindre energi produceras. Om dina celler får mindre syre försämras deras förmåga att producera energi. 
• Gasutbytet i lungorna minskar. Om du andas högt upp i bröstet får du inte ner luften tillräckligt långt för att din kropp ska tillgodogöra sig syret på bästa sätt. 
• Proteiner fungerar sämre. Vid obalans i kroppens pH-värde försämras proteinernas funktion, som till exempel enzymer (viktig för vårt näringsupptag) och antikroppar (som bland annat används av vårt immunförsvar). 

VÅR ANDNING OCH MUNSKYDD
Munskydd försämrar vår andning och minskar tillförseln av syre. En onormalt låg nivå av syre i blodet påverkar kroppen negativt i form av hypoxi, ett potentiellt dödligt tillstånd.

Bara en 5% minskning av syre i blodet anses vara ”onormal”, men en minskning med 15% orsakar märkbara symtom. Det kan vara huvudvärk, yrsel, illamående och kognitiv nedsättning. Även kirurger kan drabbas av låg O2 och tillhörande symtom bara av att bära en kirurgisk mask. Men kan hypoxi ha allvarligare biverkningar?

Bergsbestigare och klättrare är kända för att drabbas av en ökning av blodproppar, nämligen venösa tromboembolismer (VTE) som lungemboli eller djupvenetrombos. Orsaken till VTE på hög höjd är vanligtvis otillräckligt syre. VTE dödar 300 000 människor per år.

Vid havsnivån innehåller luften vi andas 21% syre. Så kan t ex N95-masken orsaka 20% minskning av syre. Men är det farligt? Kan detta öka risken för potentiellt dödliga blodproppar?

För två år sedan hittades ett orsakssamband – den biologiska kopplingen mellan hypoxi och blodkoagulering. Studien upptäckte att hypoxi nedreglerar uttrycket av det viktiga naturliga antikoaguleringsproteinet S. Nivån av protein S visade sig sjunka med 50% när O2-nivåerna låg på 15% .

Eftersom masken N95 simulerar en liknande låg syremättnad, indikerar detta att bära en mask kan minska din naturliga förmåga att förhindra blodproppar med 50%.

Detta har potentiellt allvarliga konsekvenser. En webbsökning ger många berättelser om den virusinducerade blodkoagulationen och dess dödlighet för dessa patienter. I slutet av juni upptäckte forskare i Utah att hyperreaktivitet i blodplättar är orsaken till koagulation vid COVID-19.

Det är enkel matematik. Om du bär mask och redan har hypoxi med ökad blodkoagulation, och sedan får ett virus som ger fler blodproppar, är inte det direkt olämpligt…?

Det känns inte smart att avsiktligt öka blodproppsrisken för allmänheten genom  masktvång. Miljoner människor tar redan blodförtunnande läkemedel. Hur kan det vara en bra idé att hindra deras redan minskade koagulationsförmåga?

I en metaanalys visade sig munskydd inte ha någon påvisbar effekt mot överföring av virusinfektioner. Den fann att ”Jämfört med inga munskydd fanns det ingen minskning av influensaliknande sjukdomsfall eller influensa för munskydd i den allmänna befolkningen, inte heller hos vårdpersonal.”

En annan metaanalys från 2020 fann att bevis från slumpmässiga kontrollerade studier av munskydd inte visade någon väsentlig effekt på överföring av laboratoriebekräftad influensa, varken när de bärs av infekterade personer eller av personer i allmänheten för att minska deras mottaglighet.

SÅ SER DET UT I VERKLIGHETEN
Att bära munskydd kräver en del del disciplin kring användandet. Typ av skydd, kvalitet, tid du bär det, hur du handskas med det osv. Min vän och kollega Sandra Owe (Instakontot @familygood.se) var med sin familj på Mallorca i Spanien under fem veckor. Här är vad de såg:

”I fem veckor har vi sett hur spanjorer och turister vaggas in i falsk trygghet. Att hålla avstånd glöms bort kan jag intyga! Var och varannan går med maskerna under näsan främst och under hakan är vanligt. Det åker upp och ned och folk fingrar och har sig på skydden. När det är dags att äta så hamnar den använda masken på handleden eller på armbågen. Enklast verkar många tycka att bara lägga den på bordet. Att byta mask var fjärde timme och tvätta de populära i tyg ( jo da det är ju trendigt att ha en i Gucci tycker de fina damerna…) hur ofta tros det göras?? Enkla svar – varken orken eller ekonomin finns för att motivera byte så ofta. Även om de byts så har många hunnit pilla på sig själva och pilla någon annanstans.”

BÖTER OM DU INTE BÄR MUNSKYDD!
De värsta konspirationsteoretikerna sa för länge sedan att vi kommer att komma till en punkt då du inte kan resa hur du vill i världen, inte få komma in överallt, helt enkelt få din frihet begränsad om du inte tagit det vaccin som ska rädda världen. Det lät ju helskumt och var väl inget jag trodde skulle hända. Men nu är vi väl snart där med tanke på hur vissa länder redan genomfört åtgärder i samma stil. Så till exempel får de som vägrar munskydd i Danmark böter på 3500 DKR. Får något som kan riskera att försämra deras immunförsvar!

Och på tal om Danmark. Jag såg en intervju i nyheterna med en dansk man som var kritisk till munskydd. Han sa att cirka 2500 danskar dör årligen av säsongsinfluensa. Och hittills har ”bara” cirka 600 avlidna i covid-19.

Tycker du det är befogat med munskydd, tror du det finns anledning att bära det, tror du det är riskfritt och tycker du det är rätt att ge böter om vi vägrar?

Dela gärna inlägget.

Källor bl a:

INSTRUKTIONSBOK FÖR BÄTTRE HÄLSA OCH ETT STARKARE IMMUNFÖRSVAR

Min bok ”FRISK. LUGN. UTVILAD. STARK. Hela livet.” med 20 enkla tips för bättre hälsa, ett friskare liv och mer energi.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Mockup-COVER-ORG-20-TIPS-1024x521.png

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

BOKA MIG!
» Boka mig som föreläsare på ditt företag
» Boka mig som mindfulnessinstruktör för mindre stressad personal
» Boka mig som din hälsocoach

Publicerad 1 kommentar

Åker jag i fängelse nu?

Idag fick jag se via läkaren Annika Dahlqvists blogg att Livsmedelsverket lagt ut information om att det är ”Olagligt att påstå att kosttillskott och andra livsmedel skyddar mot covid-19”. Bland annat skriver man ”Vitaminer, fiskolja och örter. Flera kosttillskott och andra livsmedel som har dykt upp inom främst e-handeln under coronapandemin påstås bota eller förebygga covid-19.”. Jag är helt med på att det finns avarter av detta. Men i min värld så säger Livsmedelsverket också att det är olagligt att påstå att vitaminer stärker immunförsvaret, och att immunförsvaret kan minska risken att drabbas av covid-19. Dessutom har flera kliniker i världen använd till exempel högdos av intravenöst C-vitamin med gott resultat. Men båda dessa saker är förbjudna att påstå. Vore det inte bättre att ge människor rådet att just ta tillskott av vitaminer och mineraler och att äta näringsrik kost i dessa tider? Istället för tvärtom…

De skriver vidare att ”Medicinska påståenden får enbart göras när det gäller läkemedel. ” Så saken är klar. Det är endast läkemedel vi får prata om när det gäller sjukdomar och covid-19. Det är inte undra på att vi har det hälsoläget vi har. Och att den tredje vanligaste dödsorsaken är just läkemedel.

Och vad gäller covid-19 så har det bland annat visat sig att många som avlider av det har låga nivåer av D-vitamin. Det är bland annat därför en del tror att somalier i Stockholm drabbats hårt. Mörkhyade människor kräver extra tid i solen för att få D-vitamin och deras kultur innebär också att väldigt lite av huden exponeras för solen.

Enligt min vän Sven Erik Nordin som driver www.svaradoktorn.se skriver att det stora TV-bolaget CNN den 27 maj i år en artikel om att för mycket D-vitamin kan leda till en giftig ansamling av kalcium i ditt blod (hyperkalcemi), vilket förorsakar förvirring, svårigheter att orientera sig och problem med hjärtrytmen – liksom smärtor i benstommen, njurskador och plågsamma njurstenar. Men fallbeskrivningar av patienter med hyperkalcemi och ’D-vitaminförgiftning’ avslöjar att man då har tagit mellan 3,6 miljoner och 210 miljoner IE under en till fyra månader. Det betyder minst 30 000 IE om dagen i 120 dagar – och som mest 7 miljoner IE om dagen i 30 dagar. Så det hela blir lite löjligt. Vatten är också farligt vid för stort intag… Läs mer på Dr Mercolas blogg.

» Livsmedelsverket sida


INSTRUKTIONSBOK FÖR BÄTTRE HÄLSA OCH ETT STARKARE IMMUNFÖRSVAR

Min bok ”FRISK. LUGN. UTVILAD. STARK. Hela livet.” med 20 enkla tips för bättre hälsa, ett friskare liv och mer energi.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Mockup-COVER-ORG-20-TIPS-1024x521.png

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

BOKA MIG!
» Boka mig som föreläsare på ditt företag
» Boka mig som mindfulnessinstruktör för mindre stressad personal
» Boka mig som din hälsocoach

Publicerad Lämna en kommentar

Nytt podavsnitt #47 : Tiny living, följa sitt hjärta, ett giftfritt liv, eteriska oljor och grounding

Superspännande avsnitt om du frågar mig. Du får möta en kvinna som bor med sin man, sina två barn och deras hund, i en liten stuga på 24 kvadratmeter (!) i skogen vid en sjö. Okej, det låter som Västergötland, men det är Australien. Hon heter Kristin Scherdin och är kostrådgivare, hälsocoach, PT och yogainstruktör. Utbildad i New York och Göteborg. 2010 drog hon till Australien för sol och värme med sin man. De tänkte testa ett år. De är fortfarande kvar och har nu två små barn och en stor hund.

Vi pratar om att följa sitt hjärta, konceptet tiny living och ett annat av Kristins intressen. Nämligen ett giftfritt liv. På slutet kommer vi också in på eteriska oljor och en oerhört intressant sak, nämligen grounding (hälsoeffekter av att gå barfota).

Mycket spännande! Trevlig lyssning!

Länk för dig som inte ser spelaren ovan: https://www.podomatic.com/podcasts/feelgoodhavefun/episodes/2020-06-09T01_00_34-07_00

Länkar
Kristins website: https://www.scherdin.online/kristin
Kristin på Instagram: https://www.instagram.com/kristinscherdin/
Kristin på Facebook: https://www.facebook.com/H%C3%A4lsotugg-487465174703411/
Dokumentär om grounding: https://www.earthingmovie.com/

Ge gärna podden högsta betyg i din podapp. Så får fler möjligheten att lyssna.

PREMIÄR! Nu kan du för första gången SE min podintervju på Youtube.


INSTRUKTIONSBOK FÖR BÄTTRE HÄLSA OCH ETT STARKARE IMMUNFÖRSVAR

Min bok ”FRISK. LUGN. UTVILAD. STARK. Hela livet.” med 20 enkla tips för bättre hälsa, ett friskare liv och mer energi.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Mockup-COVER-ORG-20-TIPS-1024x521.png

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

BOKA MIG!
» Boka mig som föreläsare på ditt företag
» Boka mig som mindfulnessinstruktör för mindre stressad personal
» Boka mig som din hälsocoach

Publicerad 2 kommentarer

Ät dig till minskad risk för att drabbas svårt av covid-19

Detta kommer inte Folkhälsomyndigheten att berätta för dig. De håller sig till tvätta händerna och håll avstånd. Och det är ju bra så långt. Men den brittiske hjärtläkaren Malhotra har annan och viktigare information. Som nu dessutom den brittiska regeringen har börjat intressera sig för. Nämligen en kost som minskar risken för svåra komplikationer om du drabbas av covid-19. Malholtra menar att inom en månad efter en kostomläggning som den han föreslår, så har människor kraftigt ökat sina förutsättningar att klara en Covid-19 smitta utan allvarliga konsekvenser.

Att kosten kan ha enorm betydelse för hur du klarar dig om du blir smittad av covid-19, kommer kanske att dyka upp som en myt i våra stora medier ? Det gör ju allt annat som kan förstärka vårt immunförsvar och minska risken för sjukdom. Som jag skrev igår så är ofta grundorsaken till ohälsa en dålig kost med mycket snabbmat och socker. Det leder till förhöjt blodsocker och insulin. Det i sin tur ger med tiden insulinresistens (maskineriet som genom insulin ska hålla nere vårt blodsocker blir slutkört), prediabetes och till slut diabetes och övervikt. Två stora riskfaktorer vid covid-19.

Så ät ren, naturlig och oprocessad mat. Skippa skräpmat, socker och omega 6-rika produkter. Sluta röka, drick mindre alkohol och ta lite extra C- och D-vitamin.

Trevlig helg!


INSTRUKTIONSBOK FÖR BÄTTRE HÄLSA OCH ETT STARKARE IMMUNFÖRSVAR

Min bok ”FRISK. LUGN. UTVILAD. STARK. Hela livet.” med 20 enkla tips för bättre hälsa, ett friskare liv och mer energi.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Mockup-COVER-ORG-20-TIPS-1024x521.png

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

BOKA MIG!
» Boka mig som föreläsare på ditt företag
» Boka mig som mindfulnessinstruktör för mindre stressad personal
» Boka mig som din hälsocoach

Publicerad Lämna en kommentar

Covid-19 satte fingret på det verkliga problemet med folkhälsan

I en artikel jag skrev för hälsotidningen KURERA drömde jag lite ironiskt om att Folkhälsomyndigheten alltid skulle ha regelbundna presskonferenser med information till svenska folket. Precis som nu i Coronatider. Fast det då skulle handla om råd för att förbättra folkhälsan generellt. Ju mer jag tänker på det där ju intressantare blir det. För nu under Coronakrisen blir det allt tydligare vad ohälsa och metabola problem kan ställa till med. För det har väl inte undgått någon att de som löper störst risk att råka riktigt illa ut av Covid-19 är de med underliggande sjukdomar.

Dr Eric Berg presenterade en intressant studie från Santa Clara i Kalifornien. Den visar på chansen att överleva om du blir smittad, beroende på om du är till synes frisk eller diagnostiserad med underliggande sjukdom. Underliggande sjukdomar är till exempel:

• Högt blodtryck
• Hjärt/kärlsjukdom
• Diabetes
• Övervikt
• Insulinresistens

Så här ser siffrorna ut: Till synes friska personer:

Ålder 0-17 — Har 99.9995% chans till överlevnad
Ålder 18-44 — Har 99.9784% chans till överlevnad
Ålder 45-64 — Har 99.9029% chans till överlevnad
Ålder 65-74 — Har 99.8295% chans till överlevnad
Ålder 75+ — Har 99.6226% chans till överlevnad

Personer med underliggande sjukdom:

Ålder 0-17 — Har 99.9988% chans till överlevnad
Ålder 18-44 — Har 99.9051% chans till överlevnad
Ålder 45-64 — Har 99.4325% chans till överlevnad
Ålder 65-74 — Har 99.4425% chans till överlevnad
Ålder 75+ — Har 98.9697% chans till överlevnad

VI kan till exempel se att en frisk 75-åring har större chans till överlevnad än en 45-åring med underliggande sjukdom. Så man kan ju fråga sig om viruset är det verkliga problemet. Och de 70 plussare som känner sig friska men begränsade i Corona-tider, kanske har rätt när de hänvisar till just detta. Att det inte är åldern i första hand som är viktigt utan hälsan och eventuella metabola underliggande sjukdomar. Så att fixa den metabola hälsan verkar vara oerhört viktigt. Men det kanske tar flera år. Nej, menar den kände engelske hjärtspecialisten Aseem Malhotra. Du kan nå stora förbättringar på bara en månad. Och han har fått med sig den brittiske ministern för hälso-och sjukvård Matt Hancock, som nu väntas ta tag i folkhälsan i Storbritannien.

Nästa fråga är ju då varför också till synes friska personer råkar illa ut av Covid-19. Dr Cate Shanahan säger att vad de flesta inte vet är att samma faktorer som orsakar fetma och diabetes-epidemier, också påverkar dem bland oss med normal vikt och utan andra kroniska sjukdomar. Med andra ord, bara för att du inte är överviktig, diabetiker eller inte tar några mediciner betyder det inte att du är metaboliskt friskt nog för att bekämpa viruset effektivt.

Dr Cate Shanahan fortsätter med att i princip alla som tas in på IVA har ett underliggande metaboliskt tillstånd, men tillståndet är kanske inte diagnostiserat. De tillstånd som hon menar inte är diagnostiserade är till exempel prediabetes (9 av 10 ej diagnostiserade), sömnapné (9 av 10 ej diagnostiserade), fettlever (9 av 10 ej diagnostiserade) och insulinresistens (nästan 100% ej diagnostiserade).

Dr Cate anser att två av de värsta bovarna för metabola ohälsa, är socker och fleromättat fett (så kallat PUFA – polyunsaturated fatty acid). PUFA står alltså för fleromättade fettsyror. Fröoljor med hög PUFA finns i alla sorters skräpmat, snabbmat och bearbetade högprocessade livsmedel. Under de senaste 110 åren har vårt intag av PUFA ökat med en faktor på 20, det vill säga 2000%.

För mycket PUFA i kroppsfettet ger dig också högre risk för andningsproblem vid COVID-19, menar Dr Cate. När du får en lunginflammation sjunker din aptit och du äter väldigt lite. När du inte äter släpper din kropp fett in i blodomloppet i form av fria fettsyror, även kallade NEFA. Om du har ätit tillräckligt med fröoljor för att utveckla en av de underliggande tillstånden som nämndes ovan, så är en farligt hög andel av fettsyrorna i ditt blodomlopp PUFA. PUFA är farliga eftersom de reagerar med syre som leder till enorma mängder inflammation, säger Dr Cate. Inflammation är skillnaden mellan lunginflammation som du kan återhämta dig själv från och ARDS som oftast leder till inläggning på IVA.

En annan person som ofta pratar om just fröoljor med mycket inflammationsskapande omega 6 är författaren och debattören Lars Bern, som skrivit den omfattande boken ”Den metabola pandemin”.

Jag funderar på varför våra myndigheter aldrig nämner dessa saker. Det enda vi hör nu är att tvätta händerna och hålla avstånd. Inte ett ljud om vad vi kan göra för att stärka immunförsvaret och minska risken för metabola ohälsa. Det verkar som strategin som gäller nu är att ”hålla ut” tills det undergörande vaccinet kommer. Så vitaminer och mineraler pratar de inte om, utan det som gäller är läkemedel och vaccin. Läkemedel som dessutom är vår tredje vanligaste dödsorsak. Läkemedel som är så giftiga att de vi slänger ska behandlas som riskavfall. Så läkemedel känns ju inte direkt ofarligt. Vad myndigheter och experter däremot gärna varnar för är till exempel vitaminer som kosttillskott. Var finns rim och reson? Ibland undrar jag hur mycket prestige och ekonomiska intressen det finns bakom till synes märkliga råd och prioriteringar från våra myndigheter och beslutsfattare.

Hur agerar våra stora medier i det här? Vad jag kan se så framförs bara den officiella informationen. Det grävs sällan för att ifrågasätta råden och prioriteringarna som görs. Och de som vågar träda fram och ifrågasätta bedöms som foliehattar och motarbetas på alla sätt. Läkare riskerar till och med att bli av med sin läkarlegitimation. Och på sociala medier censureras nu i princip allt som inte WHO står bakom. Och vem står bakom WHO? Jo, stora bidragsgivare inom läkemedels- och vaccinindustrin med Bill Gates i spetsen.

Flexnerrapporten från 1910 spökar fortfarande. Den som såg till att endast läkemedel fick användas för att bota sjukdomar. Enkla och naturliga sätt bedömdes som kvacksalveri. Och gör så fortfarande. Det klart att läkemedelsbranschen vill att vi ska vara lite lagom sjuka livet ut. Så att de kan få sälja läkemedel till oss under många år. Det är ju det dessa företag lever av. Och det är ju inte mycket att säga om det.

Nämnde Lars Bern skriver på sin blogg att vi måste fråga oss varför skolmedicinen/FHM så hårt betonar enbart ålder som den främsta riskfaktorn. Berns slutsats är att man skyr de metabola diagnoserna och till exempel vitaminbristen som förklaring, därför att om man erkände detta bevisade faktum, så tvingas man svara på frågan, vad människor kan göra för att minska risken för att bli allvarligt sjuka.

Så du och jag får helt enkelt ta saken i egna händer och göra vad vi kan för att behålla vår metabola hälsa.

Lycka till med det!

Källor:
https://drcate.com/metabolic-disorders-are-overlookedand-making-coronavirus-deadly/
https://anthropocene.live/2020/05/21/den-misslyckade-coronastrategin-del-2/
https://anthropocene.live/2020/05/27/den-misslyckade-coronastrategin-del-3/
http://www.svaradoktorn.se/427029039/6915803/posting/en-medicinsk-revolution
https://youtu.be/DwEmwcMFE9Y


INSTRUKTIONSBOK FÖR BÄTTRE HÄLSA OCH ETT STARKARE IMMUNFÖRSVAR

Min bok ”FRISK. LUGN. UTVILAD. STARK. Hela livet.” med 20 enkla tips för bättre hälsa, ett friskare liv och mer energi.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Mockup-COVER-ORG-20-TIPS-1024x521.png

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

BOKA MIG!
» Boka mig som föreläsare på ditt företag
» Boka mig som mindfulnessinstruktör för mindre stressad personal
» Boka mig som din hälsocoach

Publicerad Lämna en kommentar

Så får du ett friskt åldrande med Siim Land – svensk sammanfattning

Min första intervju på engelska blev intervjun med biohackern, föreläsaren och författaren Siim Land från Estland. Ämnet var anti aging eller ett friskt åldrande. Här följer en svensk sammanfattning.

Siim börjar med att påpeka att för honom handlar det inte i första hand om att bli äldre, utan att få vara frisk och produktiv hela livet. Han menar att många idag genom sin livsstil påbörjar ett onödigt tidigt åldrande. Det gör i sin tur att risken för sjukdomar ökar och den personliga produktiviteten och aktiviteten minskar. Men det innebär också ökade kostnader för samhället och mindre produktivitet totalt.

KOSTEN

Kosten är kanske det som påverkar vårt förtida åldrande mest. Enligt Siim handlar det bland annat om att inte äta för mycket. Så de gamla råden om tre lagade mål plus tre mellanmål leder troligen till fler metabola sjukdomar. Det ger för mycket energi till kroppen och det ökar därför belastningen. Så någon form av kalorirestriktion är att föredra. Men eftersom mat är en så viktig del i vårt samhälle och något många njuter av, så är inte det lämpligaste sättet att inte äta sig mätt. Den typen av kalorirestriktion är svår att genomföra. Så ett bättre sätt är att inte äta för många mål varje dag. Siim föreslår två mål per dag. Att äta mindre kalorier leder till en mängd positiva effekter i kroppen, som till exempel autofagi, som gör att kroppen reparerar sig själv. Så kallad periodisk fasta är bra för ett friskare åldrande.

Att göra som Benny Andersson (ABBA) och jag själv periodvis, och bara äta en gång per dag (OMAD = one meal a day) är inte optimalt för alla över 50. Det beror på att vi med åldern tappar muskelmassa. Och om vi äter för lite så ökar den förlusten. Och muskler är oerhört viktigt för ett friskt åldrande. Både vad gäller minskad skaderisk men också för att muskler hjälper oss att hålla det viktiga insulinet lågt. Om du som jag upplever OMAD positivt, så kan du uppväga nackdelarna genom styrketräning och hyfsade mängder protein. Det kan hjälpa dig att behålla musklerna. Men om du till och med vill bygga muskler på äldre dar, så är två mål per dag bättre än ett mål per dag. Själv tycker jag det är svårt att få i mig all mat jag behöver på ett enda mål. Så det brukar bli lite förrätt under matlagningen. Så min fasta blir väl ca 22 timmar dessa dagar.

Vad gäller längre fastor, som jag själv brukar förespråka, så menar Siim att vi över 60 så bör inte fasta mer än max 48 timmar. Det finns helt enkelt fler nackdelar än fördelar. Muskelmassan du tappar kan vara svår att få tillbaka. Ett annat sätt är att under fastedagarna äta fasteliknande. Så du kan äta cirka 500 kalorier och ändå nå samma effekt.

Det viktigaste med kosten är att den är ren och naturlig med så få tillsatser som möjligt. Var också uppmärksam på reaktioner och allergier. Siim menar också att vi inte ska undvika saker hela tiden. Inte ens gluten. Om vi gör det så kan det få motsatt effekt och vi kan utveckla allergier som vi inte från början har. Samma med kolhydrater. Han anser att en lågkolhydratkost är att föredra, eftersom den håller ner blodsocker och insulin. Men att du då och då kan äta lite mer kolhydrater. Då bör det såklart vara bra kolhydrater.

När det gäller kosttillskott så rekommenderar Siim D-vitamin, magnesium och kreatin. Helst D-vitamin från solen, men kosttillskott kan också vara okej. Han rekommenderar doser på 2000-10000 iu per dag. Det bästa är såklart om du kan mäta dina nivåer genom en hälsoanalys. Magnesium kan vara bra eftersom vår mat och jordmån har blivit utarmad på magnesium. Kreatin är ett annat tillskott som Siim lovordar. Normalt sett används det för muskelbyggnad, men det finns forskning på att det är mycket bra för ett friskt åldrande. Det är bra för att minska muskeltappet och även för våra mentala processer. Siim tar själv inte omega 3, men försöker äta kost med omega 3 och undvika kost med mycket omega 6. Han menar att balansen är viktig för att bland annat undvika inflammation. Balansen bör vara max 4:1. Det vill säga max 4 gånger så mycket omega 6 som omega 3 i kosten och vårt blod. Han använder hellre mättat fett till matlagning än oljor. Detta för att mättat fett inte oxiderar lika lätt.

RÖRELSE

Siim är drastisk och säger att vi dör om vi inte rör på oss. För ett friskt åldrande är det viktigt med både kondition och styrka. För många blir det onödigt mycket kondition och alldeles för lite styrketräning. Promenader och cykelturer är okej för kondition. Men som sagt, många skulle må bättre av att köra mer styrketräning. Just för tappet av muskelmassa som jag varit inne på och också för att kroppen bättre ska ta hand om blodsockret. Att ha ordentligt med muskelmassa minskar såklart också risken för skador upp i åren, som till exempel fallskador mm. Styrketräning är också positivt för hjärtat. Styrketräningen bör ligga på cirka 80% belastning av max. Siim nämner BFRT (Blood Flow Restriktion Training) som en spännande variant på styrketräning. Det är ett slags band du har runt muskeln du tränar. Och detta gör att du bara behöver ta i med 20-30% av max, men kroppen upplever det som 80%. HIIT (Högintensiv Intervallträning) tycker Siim är okej även på äldre dagar. Men kör du styrketräning så behöver du inte nödvändigtvis köra HIIT också, eftersom det ger ungefär samma effekt på kroppen.

SÖMN

Sömn är också viktigt för ett friskt åldrande. Musklerna växer på natten och då förstärks också autofagin, kroppens egna reparationsssystem. Kvalitet är viktigare än kvantitet. Stress kan inverka negativt på sömnen. Likaså skärmanvändande timmarna innan sänggående. Det sänker kroppens nivåer av melatonin, kroppens sömnhormon. Sängtiderna är viktiga för kroppens inbyggda klocka. Så att försöka hålla sovtiderna hyfsat konstanta mår kroppen bra av. Likaså förstärker du sömnen genom att vara ute mycket på dagen. Siim använder, liksom jag, blue light blocking-glasögon på kvällen. Detta för att utestänga det blå ljuset som sänker melatoninet. Magnesium och glycin kan vara bra tillskott för att förbättra sömnkvaliteten. Glycin kan du ta 3-20 gram per dag. Du kan också ta glycin för avslappning och bättre blodsockerkontroll under dagen.

STRESS

Lite stress är bra för kroppen. Det fungerar som styrketräning. Det stärker helt enkelt kroppen och dess stressfunktion. Men dagens samhälle innehåller ofta alldeles för mycket små stressorer, situationer som orsakar stress. Det gör att många av oss går med konstant stress. Och det är en stor hälsofara. Det är negativt för våra hjärnceller och våra telomerer. Fasta, träning, kallbad och bastu är bra exempel på stress som kan vara positivt för kroppen. Avslappnande aktiviteter kan vara promenader, naps, bastu och på andra sätt försöka koppla bort jobbiga tankar som stressar. Siim själv kör ingen meditation, utan försöker istället vara mindful när han gör andra aktiviteter som skriver och tränar.

Värme och kyla är en perfekt kombo. Typ kallbad med bastu som är min egen favorit. Men enligt Siim fungerar de såklart var för sig också.

Siims kommande bok heter ”Stronger by Stress” och handlar om mycket om det vi pratat om i intervjun. Boken väntas komma ut i augusti 2020.

Siims viktigaste hälsotips:
1) Svettas varje dag. Genom till exempel träning eller bastu.
2) Ha fokus-tid varje dag för att vara produktiv. Stäng av alla sociala medier och annat som kan störa. Det var bland annat så jag lyckades skriva min egen bok på en månad.

Här nedan kan du lyssna till intervjun på engelska.

Länk för dig som inte ser spelaren ovan: https://www.podomatic.com/podcasts/feelgoodhavefun/episodes/2020-04-29T02_12_32-07_00

Länkar som nämns i podintervjun
Siims website: http://siimland.com/home/
Siims podcast: http://siimland.com/body-mind-empowerment-podcast-with-siim-land/
Siim on Instagram: https://www.instagram.com/siimland/
Siim on Facebook: https://www.facebook.com/thesiimland/

Ge gärna podden högsta betyg i din podapp. Så får fler möjligheten att lyssna.


INSTRUKTIONSBOK FÖR BÄTTRE HÄLSA OCH ETT STARKARE IMMUNFÖRSVAR

Min bok ”FRISK. LUGN. UTVILAD. STARK. Hela livet.” med 20 enkla tips för bättre hälsa, ett friskare liv och mer energi.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Mockup-COVER-ORG-20-TIPS-1024x521.png

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

BOKA MIG!
» Boka mig som föreläsare på ditt företag
» Boka mig som mindfulnessinstruktör för mindre stressad personal
» Boka mig som din hälsocoach

Publicerad Lämna en kommentar

Nytt podavsnitt #46 – Så får du ett friskt åldrande

Min första intervju på engelska 🙂 I detta avsnitt träffar du Siim Land. Han kommer från Estland och är författare, föreläsare, coach, influencer och en oerhört kunnig biohacker. Jag skulle kunna prata med honom kring många olika hälsofrågor eftersom han är så kunnig. Men jag valde just antiaging. Vi pratar om antiaging i förhållande till kost, sömn, rörelse och avslappning.

Här får du 45 minuters instruktion till hur du åldras, men med minskad risk för sjukdom. Är det inte det vi alla vill?

Siim driver en mycket läsvärd blogg och en fantastisk podcast.

Hoppas du hänger med i engelskan. Eventuellt gör jag en svensk sammanfattning inom kort…

Mycket nöje!

Länk för dig som inte ser spelaren ovan: https://www.podomatic.com/podcasts/feelgoodhavefun/episodes/2020-04-29T02_12_32-07_00

Länkar som nämns i podintervjun
Siims website: http://siimland.com/home/
Siims podcast: http://siimland.com/body-mind-empowerment-podcast-with-siim-land/
Siim on Instagram: https://www.instagram.com/siimland/
Siim on Facebook: https://www.facebook.com/thesiimland/

Ge gärna podden högsta betyg i din podapp. Så får fler möjligheten att lyssna.


INSTRUKTIONSBOK FÖR BÄTTRE HÄLSA OCH ETT STARKARE IMMUNFÖRSVAR

Min bok ”FRISK. LUGN. UTVILAD. STARK. Hela livet.” med 20 enkla tips för bättre hälsa, ett friskare liv och mer energi.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Mockup-COVER-ORG-20-TIPS-1024x521.png

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

BOKA MIG!
» Boka mig som föreläsare på ditt företag
» Boka mig som mindfulnessinstruktör för mindre stressad personal
» Boka mig som din hälsocoach

Publicerad Lämna en kommentar

Nytt podavsnitt #45 – Är 5G och annan strålning ofarlig?

I detta avsnitt träffar du Mona Nilsson. Hon är journalist och författare. Hon har bevakat frågan om risker med trådlös kommunikation och mobilstrålning sedan 2002 . Hon har skrivit två böcker i ämnet. År 2012 grundade hon Strålskyddsstiftelsen som hon i dag är ordförande i. Hon har varit med i debatter i radio och TV och håller även föredrag om strålningens risker. Hon fick år 2007 Owe Törnqvists miljöpris och år  2011 ProVokas pris för ”årets viktigaste provokation i syfte att förändra samhället  till det bättre”. 

I intervjun pratar vi om vad som sänder ut farlig strålning. Riskerna med WiFi, Bluetooth, 4G, 5G… Vilka gränsvärden olika länder har för tillåten strålning. Risker som vävnadsskador, hudproblem, ögonproblem, DNA-förändringar, cancer, Alzheimer, ALS, m fl…

Riskerna för barn kontra äldre med försvagat immunsystem. Är forskarna överens? Vad säger våra myndigheter? Vilka är de ekonomiska krafterna och hur jobbar de? Lyssnarfrågor som kopplingen mellan 5G och covid-19, 5G i Sverige, mm. Och vad du själv kan göra för att skydda dig och dina barn.

Mycket nöje!

Länk för dig som inte ser spelaren ovan: https://www.podomatic.com/podcasts/feelgoodhavefun/episodes/2020-04-29T02_12_32-07_00

Länkar som nämns i podintervjun
Strålskyddsstiftelsen: https://www.stralskyddsstiftelsen.se
Facebookgrupp: https://www.facebook.com/groups/252997535398070
Facebookgrupp: https://www.facebook.com/groups/408666892574591

Ge gärna podden högsta betyg i din podapp. Så får fler möjligheten att lyssna.


INSTRUKTIONSBOK FÖR BÄTTRE HÄLSA OCH ETT STARKARE IMMUNFÖRSVAR

Min bok ”FRISK. LUGN. UTVILAD. STARK. Hela livet.” med 20 enkla tips för bättre hälsa, ett friskare liv och mer energi.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Mockup-COVER-ORG-20-TIPS-1024x521.png

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

BOKA MIG!
» Boka mig som föreläsare på ditt företag
» Boka mig som mindfulnessinstruktör för mindre stressad personal
» Boka mig som din hälsocoach