Publicerad den Lämna en kommentar

Mindfulness – en väg till lugn, kreativitet, fokus och bättre beslut

Du blir irriterad för att du som vanligt ställt dig i den kö som går långsammast i affären. Du irriterar dig över arbetskamraten som tar så god tid på sig. Du glömmer namnet på den som nyss presenterade sig för dig. Du ältar det som varit och oroar dig för det som kanske kommer att ske. Känner du igen dig? Troligen i vissa av dessa påståenden. Jag känner igen mig i alla…

PROBLEM VI IDAG STÄLLS INFÖR
Vi lever i en tid vi inte skapades för. Det skapar problem. Idag ställs vi inför en mängd utmaningar och snabba förändringar. Det är till exempel införandet av mer och mer teknik, en pressad arbetsmarknad, vår egen och omgivningens krav på att vi ska vara lyckade och den så viktiga bara vara-tiden minskar och ersätts med bara göra-tid. Vi blir stressade, ofokuserade, mindre kreativa och tar sämre beslut.

STRESS I SIFFROR
• 74 200 svenskar var sjukskrivna för stressrelaterad ohälsa 2016 varav 76 % var kvinnor
• 70 % av sjuksköterskorna och grundskollärarna upplever att de har ett psykiskt påfrestande arbete
• ca 80% av all ohälsa tror man idag grundar sig i stress

MINDFULNESS – ETT VERKTYG FÖR ATT HANTERA STRESSEN
Mindfulness är träning i att vara medvetet närvarande i ögonblicket, utan att värdera eller döma. Alltså en träning i att vara här och nu, istället för att vara i det som varit eller det som kanske kommer. Mindfulness är ingen quickfix, utan kräver träning och tålamod. Precis som vid all annan träning.

MÅLET MED MINDFULNESS
Målet med mindfulnessträning är att vi ska bli bättre på att hantera stressiga situationer och minska stress och oro, och på så sätt höja livskvaliteten och må bättre.

Vi tränar oss på att vara i nuet, som egentligen är den enda tid vi har för att leva, växa, känna, uppleva och förändras. Exempelvis när vi är med barn och barnbarn, när vi lyssnar på någon, när vi äter och när vi går i skogen…
Med regelbunden mindfulnessträning blir vi mer produktiva, fokuserade och effektiva (och inser att vi inte alltid behöver vara det…).

Vi lär oss att inte reagera på autopiloten hela tiden. Vi blir då bättre på att stanna upp och lite mer medvetet bestämma vår reaktion på sådant som händer.
Vi blir bättre på att acceptera verkligheten som den är. Att inte reta oss på eller irritera oss över sådant som vi inte kan påverka Det skapar bara onödig stress. Det kan vara sjukdom och smärta, en krånglande bil, en jobbig kollega eller bara dåligt väder…

EFFEKTER AV MINDFULNESS
• Ökad kreativitet och produktivitet
• Minskad oro och stress
• Ökad förmåga att handskas med svårigheter
• Inse att tankar bara är tankar
• Bli bättre på förlåta och acceptera
• Bättre självinsikt
• Mer här & nu
• Bättre förmåga att stänga av autopiloten

Välkommen till mina Mindfulnesskurser. Kontakta mig gärna på benny@feelgoodhavefun.nu eller 0708-519161 om du har frågor om kurserna eller om mindfulness.

Benny Ottosson, mindfulnessinsstruktör

» Prenumerera på mitt VECKOBREV med inspiration kring hälsa och livsstil och med information från den senaste forskningen.

» Läs mer om mina mindfulnesskurser

INSTRUKTIONSBOK FÖR BÄTTRE HÄLSA

Nu är den här! Min bok ”FRISK. LUGN. UTVILAD. STARK. Hela livet.” Du får 20 enkla tips för bättre hälsa, ett friskare liv och mer energi. Jag tar också upp cancer och Sven Eriks historia i min bok.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Mockup-COVER-ORG-20-TIPS-1024x521.png

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

BOKA MIG!
» Boka mig som föreläsare på ditt företag
» Boka mig som mindfulnessinstruktör för mindre stressad personal
» Boka mig som din hälsocoach

Köplänkarna ger samma pris för dig men lite provision till mig 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.