Publicerad den Lämna en kommentar

Längden på de coola telomererna säger vem du är…

Telomerer är coola grejer. Det är ändarna på dina kromosomer. Typ ändarna på skosnören. De senaste åren har telomererna kommit i forskningsfokus, eftersom det visat sig att dessa kan förkortas och förlängas. Telomerlängden är en indikator på hur ung du ser ut och känner dig. Ett mått på din fysiologiska ålder. Det har visat sig att människor med korta telomerer oftare är sjuka, svaga och helt enkelt ser äldre ut. Det tros hänga ihop med låggradig inflammation. Korta telomerer har också visat sig hänga ihop med sämre funktion i mitokondrierna, cellernas kraftverk. De producerar helt enkelt mindre energi.

Vad förkortar då telomererna? Ja, inga oväntade saker kanske. Stress av alla slag och fel slags mat. Ett av de värsta är socker. Såklart… En genomsnittlig amerikan dricker nästa 200 liter (!) läsk om året. Forskarna har till och med börjat se förkortade telomerer hos barn. Enligt professor Epel är andra stressorer depression, diabetes, miljögifter, droger, storstadsliv, tidspress…

Ok, men vad förlänger då telomererna? Ja, till att börja med motion. Förvånande…? Maria Borelius skriver i sin bok BLISS att forskningen visar med all tydlighet att stillasittande i längre perioder är åldrande och inflammerande. Punkt! Forskarna har upptäckt att två former av motion är speciellt bra för telomererna. Det första är lagom intensiv konditionsträning tre gånger i veckan under minst 45 minuter. Den andra är min nya favorit, HIIT (högintensiv intervallträning). Det kan till exempel vara ett pass på 20-25 minuter, där 30 sekunders högintensiv träning varvas med en minut lågintensiv.

Det finns fler varianter. Som till exempel varva 3 minuter snabb och 3 minuter långsam jogging fyra gånger under ett pass. Detta går självklart att utföra med gång istället för jogging, för dig som inte är så van joggare. Eller av någon anledning inte kan jogga. Du får helt enkelt hitta din nivå.

Styrketräning har inte visat sig ge samma effekt, men har ändå vissa positiva effekter, bland annat att den boostar proteiner som skyddar telomererna. Och ju fler olika varianter av motion du utöver, desto längre blir telomererna.

Även återhämtande motion som yoga har bra effekt på telomererna. Studier visade att 12 minuters yoga per dag i två månader ökade kraften i de gener som reglerar ned inflammation och mängden telomeras (det enzym som läker och bygger upp telomererna) ökade med 43%. Förutom yoga, tycks också andra återhämtande aktiviteter ha samma effekt, som till exempel qigong och meditation. Då utgår jag från att det också gäller min favoritgren, mindfulness, som är en variant av meditation 🙂

Dessutom är sömnen viktig. En 60-åring som sover bra och minst 7 timmar varje natt har visat sig ha lika långa telomerer som en medelålders person. Sömnen, och också motionen, blir viktigare ju äldre vi blir. Också positivt tänkande verkar spela en viktig roll.

Visst är det spännande 🙂 Det är ju egentligen inga konstigheter, men jag tycker det är intressant att se att en hälsosam livsstil har så många positiva effekter. Och just telomererna förkortning är också en vedertagen teori bakom åldrandet. Detta skriver bland annat Olle Haglund om i boken Omega-3-revolutionen.

BOKTIPS

Maria Borelius: ”BLISS”
Elizabeth Blackburn, Elissa Epel: ”Telomereffekten : yngre längre med toppforskarnas livsstilsråd”

Affiliatelänkar. Samma pris för dig, en liten provision för mig.


INSTRUKTIONSBOK FÖR BÄTTRE HÄLSA

Nu är den här! Min bok ”FRISK. LUGN. UTVILAD. STARK. Hela livet.” Du får 20 enkla tips för bättre hälsa, ett friskare liv och mer energi. Jag tar också upp cancer och Sven Eriks historia i min bok.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Mockup-COVER-ORG-20-TIPS-1024x521.png

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.