Publicerad den Lämna en kommentar

Bygg om din hjärna genom tacksamhet!

Jag är utbildad mindfulness-instruktör. På mina kurser pratar vi ofta om att vara tacksamma för det vi har, och inte gå omkring och önska att vi hade något mer eller något annat. 

Forskarna säger att du kan träna dig på att vara tacksam. Du kanske tycker det låter flummigt. Det tyckte jag också när jag hörde det. Men som det mesta i livet, så går det faktiskt att träna hjärnan att tänka mer positivt. Faktum är att vi är skapta för att mestadels tänka negativt. Det var en gång en överlevnadsinstinkt. Vi behövde vara koncentrerade på faror som lurade och inse vad som kunde hända om tigern anföll. I det läget vore det inte smart att gå omkring och njuta av det fina vädret. Men i dag behöver vi inte tänka på det sättet. Även om det finns faror också i dag, så har vi inte längre behov av att fylla våra hjärnor med negativa tankar. Snarare skulle de flesta av oss må bra av att träna oss på att tänka positivt. Vi skulle må bättre och ta bättre beslut. Det skulle helt enkelt innebära att vi blev trevligare att umgås med.

”Om du ofta klagar på allt och alla – så kommer du att bli grymt bra på att klaga på allt och alla.”

Forskning visar att när vi tränar oss på att tänka positivt, omstrukturerar vi i hjärnan till nya positivare nervbanor. Är inte det häftigt? Att kunna strukturera om lite i skallen. På ett bra sätt. Den amerikanske psykologen Martin Seligman testade att låta en grupp människor skriva ner tre saker de var tacksamma för varje kväll. På bara en vecka visade hans studier att de som deltog kände en ökad tillfredsställelse med livet och lägre grad av depressionsnivåer. De blev helt enkelt gladare.

När du börjar träna på att vara tacksam, så kommer du troligen inte att märka några stora förändringar direkt. Kanske en allmän känsla av att du uppskattar stunden och småsaker mer. Vilket i sig är bra. Men när du bygger in detta i din vardag, så börjar du troligen snart att märka förändringar i dina tankar och attityder till saker och ting. Så ge inte upp för snabbt. Utan ha tålamod och träna dig. Som det mesta i livet så behöver du ge det tid och träning. Men så småningom börjar ditt sinne och dina tankar att gå mot tacksamhet som standard istället för negativa tankar. 

Jag tror helhjärtat att när du verkligen är tacksam, är det svårare att uppleva känslor som sorg, ensamhet, ilska, depression osv. 

”Vilket underbart liv jag haft. Jag önskar bara att jag insett det tidigare.” (Colette ur en bok av Olof Röhlander)

En annan sak är att vara vaksam på dina tankar och din inställning till dig själv, människor i din närhet och till allt som sker under dagarna. Du tänker uppemot 60 000 tankar per dag. Låt de flesta vara vänliga och positiva. Varför inte börja varje dag med att tänka; ”i dag ska jag vara vänlig mot mig själv och mot andra jag möter – och i stort sett till allt som sker.” Det låter väl som en bra start på dagen.

Jag tror att du med tacksamhetsträning kommer att:

  • lära känna dig själv på en djupare nivå
  • ändra dina tankebanor från negativa tankar till positiva
  • få ett bredare perspektiv på din nuvarande situation och världen runt dig
  • få kraft och mod att förändring det du eventuellt vill och behöver förändra
  • uppskatta småsaker
  • vara mer närvarande och medveten om din omgivning
  • agera mer medvetet än att bara reagera

HJÄLP, GE MIG EXEMPEL PÅ VAD JAG KAN VARA TACKSAM FÖR

Det är en sak att prata om tacksamhet och en annan att faktiskt träna på det och börja känna på riktigt. Men här kommer några idéer.

Börja enkelt. Det kan vara tacksamhet över en person som finns i din närhet, till exempel mor, far, barn, partner, vän, husdjur (ja, det är ju ingen person i och för sig) eller kanske en kollega. Sådant som finns i din omgivning som till exempel hus, bil, stad eller natur, fåglar som kvittrar, solsken, regn, vår, höst eller varför inte vinter. Det kan också vara känslomässiga saker som kärlek. Något du gjort under dagen som till exempel lyssnat på bra musik, lekt med barn eller barnbarn eller träffat en vän på lunchen. Kanske din tacksamhet har med din hälsa att göra.

Det är också spännande att gå från uppenbara saker som personer eller saker i ens närhet till lite djupare saker inne i en själv.  

”Ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden.” (Sinnesrobönen)

VÄND PÅ TANKEBANORNA

Försöka att vända det negativa till något positivt. Jag lyssnade på Kay Pollack för en massa år sedan. Av alla föreläsningar jag lyssnat på genom åren, så är det få som satt sig så som hans gjorde. Det starkaste minnet var när han berättade om hur han tänker när han exempelvis träffar väldigt jobbiga människor. Då tänker han att ”den personen är utsänd för att jag ska få träna på att ha tålamod och känna mig lugn, även i jobbiga situationer”. Jag tycker det i sin enkelhet är helt genialiskt. Här är lite exempel på sådana vändningar.

Var tacksam att du inte redan har allt du vill ha.
Om du hade det, vad skulle du då ha att se fram emot?

Var tacksam för saker du inte kan.
För det ger dig möjlighet att lära dig.

Var tacksam för de svåra stunderna.
Under dessa växer du.

Var tacksam för dina begränsningar.
Eftersom de ger dig möjlighet till förbättringar.

Var tacksam för varje ny utmaning.
Eftersom det kommer att bygga din styrka och karaktär.

Var tacksam för dina misstag.
De ger dig värdefulla lektioner.

Var tacksam när du är trött och slutkörd.
Eftersom det troligen betyder att du har gjort skillnad.

Tacksamhet kan vända negativt till positivt. Hitta ett sätt att vara tacksam för problem du ställs inför, och de kan bli dina välsignelser.

(Författare okänd)

Varför inte börja bygga om din hjärna redan i dag? Här och nu…

Tre saker jag är tacksam för i dag: 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………….


Utdrag ur min kommande bok.

3 DAGAR KVAR

Fram till den 15 juni förköper du min kommande bok ”FRISK. LUGN. UTVILAD. STARK. Hela livet.” med förköpsrabatt och bonus-PDF.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är cta.png

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.