Publicerad den Lämna en kommentar

Varför din andning är viktig och hur du enkelt förbättrar den

VAD HÄNDER OM DIN ANDNING ÄR DÅLIG?

Om du har en dålig andning, riskerar den att bli permanent och ge ökat stresspåslag, syrebrist och energibrist. Det kan i sin tur ge upphov till många, till synes orelaterade, negativa följder för din hälsa. Då ersätter du kvalitet med kvantitet och det kan ge syrebrist vilket minskar cellernas förmåga att producera energi. 

  • Nervsystemet hamnar i obalans. Din inandning aktiverar gasen (sympatiska nervsystemet) och utandningen aktiverar bromsen (parasympatiska nervsystemet). Om du till exempel har en kort utandning gör det att det sympatiska nervsystemet får mer utrymme, och det ger en spändare kropp, ökat stresspåslag och ett kamp/flyktbeteende. 
  • Luftvägarna blir trängre. Det gör att du får lägga mer kraft på andningen och att den blir snabbare. 
  • Hjärtat får jobba hårdare. 
  • Syret frigörs inte som det ska. När du överandas förlorar du mycket koldioxid vilket höjer pH-halten i blodet. Då stannar syret kvar i blodet och du andas ut det igen. 
  • Mindre energi produceras. Om dina celler får mindre syre försämras deras förmåga att producera energi. 
  • Gasutbytet i lungorna minskar. Om du andas högt upp i bröstet får du inte ner luften tillräckligt långt för att din kropp ska tillgodogöra sig syret på bästa sätt. 
  • Proteiner fungerar sämre. Vid obalans i kroppens pH-värde försämras proteinernas funktion, som till exempel enzymer (viktig för vårt näringsupptag) och antikroppar (som bland annat används av vårt immunförsvar).

Då vet du att andningen är viktig. Och eftersom andningen som sagt sker 20 – 25 000 gånger per dygn så kan du få stora hälsofördelar med att försök andas på ett sätt som innebär ”maximal effektivitet med minimal ansträngning”. 

I boken ”Medveten andning” pratar Anders Olsson om medveten andnings fem principer. De ska hjälpa dig öka andelen avslappnade andetag över dygnet och minska andelen stressade och spända andetag. Här är de fem principerna: 

  1. Andningen ska ske i näsan. Det ger en bättre andning, luften värms och fuktas, infektionsrisken minskar, luften når djupare ner i lungorna, andningsluften förses med kvävemonoxid (gör att luften lättare kommer ner i dina lungor), friare luftvägar och bättre och rakare tänder (!). Om du tillhör dem som har svårt att andas genom näsan för att den ofta är täppt eller att näsgångarna är trånga, kan det vara ett tecken på att du använder den för lite.
  2. Andas med diafragman – bukandning. Det hjälper bland annat hjärtat och muskelarbetet blir effektivare.
  3. Avslappnad andning. Det ökar chansen till en avslappnad kropp och ökar möjligheten till att få tankar och känslor i balans.
  4. Rytmisk andning. Nej, tanken är inte att den ska gå i 3/4-takt. Men den ska vara i en jämn och behaglig rytm. Som så mycket annat i livet. Vågor, dygnet, månen, hjärtat, mm.
  5. Tyst andning. Tänk dig det i motsats till en suck, en hostning, snarkning, snörpning och så vidare.

Övning för djupandning:

  • Sitt upprätt och placera ena handen på bröstet och den andra på magen. 
  • Andas in och ut lugnt och avslappnat. 
  • Sträva efter att fylla magen först. 
  • Behåll en avslappnad andning som är djup men inte jättestor. 
  • Vid inandningen ska handen på magen dels röra sig först och dels röra sig mer än handen på bröstet.

Kommentar

Om handen på bröstet rör sig före eller mer än handen på magen, så är det ett tecken på en försämrad andning. Ett annat sätt att träna djupandning är att ligga raklång på golvet med en bok på magen. Har du en bra djupandning så åker boken upp när du andas in och ner när du andas ut. 

Övning för att uppnå lugn – som också kan fungera vid akuta situationer:

  • Andas in genom näsan. Och ut genom näsan. 
  • Slappna av så mycket du kan. 
  • Öva på att förlänga andetagen så de blir lite djupare, utan att ta i och försök behålla samma grad av avslappning. 
  • Ta 5-20 (eller vad du känner att du behöver) djupa, långsamma andetag. 

VIKTEN AV BRA ANDNING VID VIKTIGA HÄNDELSER I LIVET

Bra andningskvalitet har visat sig positivt till exempel när vi älskar, när vi tränar och när vi sover. Sträva alltid efter att andas genom näsan. Testa att tejpa munnen när du sover. Ja, det låter galet och ser framförallt galet ut. Men ha tålamod. Det kommer att hjälpa dig. Orken vid träning ökar faktiskt om du andas genom näsan. Då tillverkar du energi effektivare och energiförbrukningen går ner. Det finns det forskning på, och jag har testat det själv. Pulsen går ner. Till och med ditt kärleksliv tycks kunna förbättras med en bra andning, gärna genom näsan. Om du vill älska med munnen tejpad är upp till dig. Men överandning och munandning sänker nivåerna av koldioxid och kvävemonoxid, och låga nivåer av dessa gaser gör att kroppens glatta muskler drar ihop sig. Och det är inte bra för oss män när vi ska älska. Då minskar blodflödet till vårt könsorgan…

4 + 1 + 8 + 2

Detta är en andningsmodell som jag ofta använder mig av. Jag tycker den är skönt avslappnande. Den har en lite längre utandning. Det är då det parasympatiska nervsystemet aktiveras. För att lättare förlänga andningen formar du munnen till en liten öppning. Ungefär som när du visslar. Det gör att luften inte åker ut så snabbt och du kan förlänga utandningen.

  • Andas in och räkna sakta till 4 
  • Ta en paus på cirka en sekund 
  • Andas ut med liten munöppning och räkna sakta till 8 
  • Ta en lite längre paus i cirka 2 sekunder 

Förlängd utandning ger ökad avslappning. Det ger färre andetag per minut vilket ökar mängden koldioxid i lungorna. Det ger vidgade blodkärl. I ovanstående övning kan du till och med öka utandningen till 12 sekunder, så den blir tre gånger så lång som inandningen. Känn dig för vad som känns bekvämt. 

Här är ett experiment jag gjorde för att se om jag blev lugnare med en medveten andning och en mycket längre utandning än inandning. Första halvan andades jag som vanligt. Efter halva tiden gjorde jag en kort ganska kraftfull inandning och sedan, med liten öppning i munnen, en 3-4 ggr så lång utandning. Och min HRV (mätning av stress) blev klart bättre.

Tror du en bättre andning och andningsövningar kan vara antiinflammatoriska? Ledande fråga. Det kan de. 

Lycka till med din andning! 

Utdrag ur min kommande bok.

10 DAGAR KVAR

Fram till den 15 juni förköper du min kommande bok FRISK. LUGN. UTVILAD. STARK. Hela livet.” med förköpsrabatt och bonus-PDF.

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.