Publicerad den 2 kommentarer

Ät – men inte hela tiden…

Du har säkert hört talas om fasta. Kanske tycker du det går emot allt sunt förnuft. Men våra förfäder hade absolut inte den tillgången på mat vi har idag. Jag tror också att vi är dåliga på att känna skillnad mellan hunger, sug och ”nu är det tid för mat”. Vad innebär då fasta? Jo, det innebär att du har ett längre uppehåll med att stoppa i dig mat. Allt från 16 timmar till en vecka(!). Kroppen vilar då och återhämtar sig, reparerar dåliga celler och kör en liten detox.

Faktum är att kroppen storstädar. När vi äter skapas en hel del ”avfall” i vår kropp och i våra celler. Det kallas ofta för oxidativ stress. Men när vi inte äter skapas magi i kroppen. Kroppen får tid att bryta ner och eliminera skadade och dåliga celler och bygga upp nya friska. Är inte det häftigt? Den amerikanske professorn Dale Bredesen har genom fasta lyckats förbättra minnet hos Alzheimer-patienter. En annan professor, Valter Longo (han med 5:2-dieten), har i studier visat att fasta gör att de negativa effekterna av till exempel cellgiftsbehandling vid cancer, blir lindrigare.

Det finns till och med starka tecken på att fem dagars fasta eller fastehärmande kan motverkar uppkomsten av cancer. Det sägs bero på att fastan försvagar cancercellerna och boostar immunförsvaret. Då får kroppens eget försvar mot cancer bättre chanser i jakten på celler som beter sig onormalt. Mycket forskning pågår inom detta spännande område.

Vem vänder sig periodisk fasta till och vem vänder den sig inte till?

Periodisk fasta är enkelt. Faktiskt enklare än att äta. Du slipper ju både handla och laga mat. Och passar de flesta. 
Du bör inte fasta om du:

  • är underviktig med ett BMI under 18
  • är gravid eller ammande
  • är under 18 år
  • har ett osunt förhållande till mat. Eller har haft…

Du kan fasta, men ska nog kolla med din läkare om du:

  • har diabetes eller om du drabbats av utmattning eller andra stressrelaterade sjukdomar, eftersom fasta i sig är stress för kroppen
  • tar receptbelagd medicin

Periodisk fasta i praktiken – så gör du

Du kan fasta längre eller kortare perioder. Långa mer sällan och kortare oftare. T o m varje dag. 

12:12 – Den enklaste formen av fasta. Men den sägs också vara positiv för din hälsa. Du äter helt enkelt inte under 12 timmar varje dygn. Det innebär att om du äter middag kl 18 så kan du äta frukost kl 6 dagen efter.

16:8 – Det här innebär daglig fasta i 16 timmar. Enklaste och troligen vanligaste varianten. Du hoppar till exempel över frukosten. Som många redan gör. Så i praktiken äter du inte mellan till exempel middagen kl 20, och lunch nästa dag kl 12. För mig blir det nog oftare 18:6, eftersom vi äter middag kl 18 och lunch nästa dag vid 12.

24-timmars fasta –Det här innebär fasta från middag till middag (eller lunch till lunch). För mig blir det från kl 18 dag 1 till kl 18 dag 2. Detta gör jag vanligtvis en gång i veckan.

40-timmars fasta – Det här innebär att man fastar en hel dag. Jag har bara testat detta några gånger. Då åt jag middag vid 18, sedan stod jag över mat nästa dag, och åt frukost dag 3 kl 9. Det tror jag blir 40 timmar.

Ännu längre fasta – Du kan fasta nästan hur länge som helst. Fastar du mer än 48 timmar kan det vara smart att ta en multivitamin för att minska riskerna för näringsbrister. Salt och ordentligt med vatten är viktigt också. Världsrekordet i fasta är 382 dagar! Så några dagar är inga problem.

Vad får jag äta och dricka under fastan?

Grundregeln är att du inte ska äta eller dricka några kalorier under fastan. Drick vatten, te eller kaffe.

Fördelar med fasta

  • förbättrad mental skärpa och koncentration
  • lägre nivåer av insulin i blodet
  • ökad energi
  • ökad fettförbränning, du kommer lättare i ketos (som innebär att kroppen drivs av fett istället för kolhydrater)
  • viktnedgång och minskning av kroppsfett
  • bromsat åldrande
  • cellrening genom autofagi (Nobelpriset i medicin 2016 gick till forskning kring detta)
  • minskad inflammation
  • ökad möjlighet att undvika sjukdom
  • ökar din medvetenhet om skillnaden mellan hunger och sug
  • chans till lägre blodtryck

Vanliga problem…

I vissa fall upplevs förstoppning, huvudvärk (ta lite extra salt), yrsel, halsbränna eller kramp. 

Mina egna erfarenheter

Jag har själv kört 16:8 i flera år och trivs utmärkt med det. Jag dricker kaffe på morgonen.

En gång i veckan kör jag dessutom 24-timmarsfasta. Då äter jag inget från torsdag middag till fredag middag. Dricker bara vatten, kaffe och te. Jag gör det för att jag tror det ökar på hälsoeffekterna ytterligare.

Jag har kört 40 timmar vid några tillfällen. Det känns lite skumt, men jag har inte haft några som helst problem med det. Det gäller att sysselsätta sig. Hungern går upp och ner, precis som under en vanlig dag. 

Det sägs att 5-7 dagar någon gång per år är det optimala. Då rensas verkligen kroppen ut från dåliga celler. Det sägs till och med få bort cancerceller i tidigt skede. Jag har provat detta en gång och det gick över förväntan. Troligen för att jag äter ganska lite kolhydrater i vanliga fall. Det är ofta bristen på kolhydrater som kan göra att du blir hungrig.

Jag har upptäckt några spännande effekter med fastan. Dels är jag väldigt fylld av energi dessa dagar och får i princip aldrig dippar. Så jag har lätt att koncentrera mig, blir fokuserad och effektiv. Dessutom har jag märkt att när jag tränar cirka 20 timmar in i en 24-timmarsfasta, så har jag mycket bättre ork. Och det har jag fått förklarat för mig beror på att syreupptagningsförmågan ökar något och känsligheten för mjölksyra minskar.

Hungern då?

Hungern kommer och går. De flesta tror att hungern stiger och stiger och till slut blir omöjlig att stå ut med. Men det är inte så det blir. Jag har fastat i flera år och ibland ända upp till fem dagar. Och jag blir aldrig ”tokig” av hunger.

De som fastar 5-7 dagar upplever att hungerkänslorna försvinner vid dag 3-4. Din kropp drivs då av fett. Kroppen äter sitt eget fett hela dagen och du upplever inte längre någon hunger. Hur coolt är inte det?

9 bra tips för periodisk fasta

  • drick vatten, gärna med lite salt
  • sysselsätt dig (välj dagar när du har mycket att göra, du spar dessutom tid på att inte äta)
  • drick kaffe och te
  • träna
  • försök dra ner på kolhydraterna 14 dagar innan, då går det lättare
  • ät gärna bra kolhydrater när du väl äter
  • frossa inte efter fastan, starta lugnt…
  • testa gärna ett helt dygn, inte så svårt som det låter
  • nyttigt fett gör att du håller dig mätt lägre

Stort lycka till!

Källor: DietDoctor, Jonas Bergqvist, femdagar.se, Dr. Rangan Chatterjee, Martina Johansson.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är tankar.jpg

BOKA MIG SOM FÖRELÄSARE

Är det möjligt att med enkla medel bli piggare, friskare, gladare, få bättre sömn och minska risken för sjukdom? En timmas föreläsningsshow med en blandning av fakta och humor. Jag presenterar på ett lättsamt sätt vad dagens forskning säger och ger dig kunskap och inspiration om hur du kan förbättra din hälsa och samtidigt njuta av livet. Du får konkreta råd om hur du ökar möjligheten till ett längre OCH friskare liv.
» TILL FÖRELÄSNINGAR

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.


2 svar på “Ät – men inte hela tiden…

  1. Tack för en suveränt bra site om hälsa framför allt om Autofhagi som jag har testat under drygt 21 timmar och som jag kommer att göra en gång i veckan då det passar mig bäst. Jag har tagit mig friheten att idag använda din site om periodisk fasta i min blogg, annikathailand.blogg.se med de urklipp som jag tycker passar in i sammanhanget och givetvis hänvisat till dig och din site feelgoodhavefun.nu då jag gärna vill göra ”reklam” för den då jag i min blogg har mycket fokus på hälsa, fysiskt träning, må bra etc. och i mitt blogginlägg om periodisk fasta idag. Hoppas det är okej för dig.

    Varma hälsningar Annika

    1. Låter kanon! Tack för marknadsföringen. Ska kika på din site.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.