Publicerad den Lämna en kommentar

Gör en hälsokontroll – så vet du…

Vill du se hur dina värden ser ut? Vill du göra ett hälsotest? Ja, jag vet ju inte hur du känner för det, men som halvprofessionell hypokondriker så vill jag veta… Och att knalla in på den lokala vårdcentralen och be att få utföra ett stort hälsotest funkar inte så bra. Hur jag vet det? Jag har testat…

För ca ett och ett halvt år sedan gjorde jag mitt första test. Och nu var det dags igen. Vill du veta, så kan nog varje år eller vartannat år vara lämpligt. Det jag själv brukar vara nyfiken på är t ex nivåerna av D-vitamin, magnesium, långtidsblodsockret, hur mitt kolesterol förändras över tid (vilket för vår hälsa är ganska ointressant), inflammationsnivå (detta blir mer och mer intressant), mm… PSA-prov ingår t ex för oss mindre modiga män (TV-serie på stenåldern…).

Med hjälp av ett enkelt blodprov kan du idag få mycket information om hur det står till i kroppen. Du beställer hälsoundersökningen online på t ex Medisera.se (i mitt fall) och kan därefter direkt efter beställning ta blodprovet drop-in på över 100 provtagningsställen i Sverige. Inom 2 till 6 dagar får du ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du kommer åt via Bank-ID. Enkelt, snabbt och patientsäkert. Fungerade toppen. Jag tog mitt prov i centrala Göteborg. Det var gjort på 5 minuter. Provsvaren fick jag efter 6 dagar via mail med länk till ”Min journal”.

Du får tydliga svar på samtliga blodmarkörer i den hälsoundersökning (det finns många att välja på) som du har valt, där svaret på varje blodmarkör på ett tydligt och professionellt sätt visas i en graf som jämför mot fastställda referensvärden. Dina provsvar finns sedan tillgängliga och jämförbara framöver med ytterligare hälsokontroller som du tar. Smidigt och bra.

Med rabattkoden feelgoodhavefun får du nu 10% på valfri produkt i kassan hos medisera.se.

Här är ett exempel på hur provsvaren kan se ut. Här gäller det inflammation. Och det är ju lite intressant eftersom mycket ny forskning tyder på att väldigt stor del av vår tids allvarligaste sjukdomar kommer ur inflammation.

Här är hjärta och kärl. Mina gener vad gäller detta är inte de bästa. Men nu vet jag ju att generna går att påverka. Det kallas epigenetik och är oerhört intressant. Kommer mycket om det framöver. Generna har av- och påknäppa som du kan styra med din livsstil. Hur coolt är inte det. Båda de röda markeringarna nedan, där jag ligger högt, är höga värden oftast positiva.

Så kommer här avdelningen om vitaminer. Jag slutade ta mina kosttillskott tre dagar innan testet. Så jag tror inte de ska ha påverkat. Så detta ska vara mina värden utan kosttillskott.

Här är några exempel på olika tester du kan göra. Det flesta markörer kan du välja att testa enskilt. Sedan finns det t ex flera sorters allergitester, kortisoltest (stresshormon), olika vitamintester, hjärta/kärltest, prestationstest, vegtest (för att se så du får i dig allt du behöver) och så förstås de mer generella stor, mellan och bas. Själv gjorde jag stor och den innehåller 34 olika markörer.

Hoppas du tycker detta låter lika intressant som jag tycker att det är. Att ha lite koll på vad som försiggår i kroppen. Och om du behöver göra några åtgärder utifrån det. Använd koden ovan. Medisera bjöd mig på denna hälsokontroll för att jag skulle testa och utvärdera. Det förändrar inget i min uppfattning om hälsotester. Förra betalade jag själv och nästa kommer jag att betala… Bara så det vet 🙂

Har du frågor, tankar och synpunkter på inlägget så är du välkommen med dom i kommentarerna eller på Instagram eller Facebook.

Instagram: @feelgoodandhavefun
Facebook: Feel Good & Have Fun
Hemsida: www.feelgoodhavefun.nu
Epost: benny@feelgoodhavefun.nu

 

/Med vänlig hälsning, Benny

 

 

BOKA MIG SOM FÖRELÄSARE

Är det möjligt att med enkla medel bli piggare, friskare, gladare, få bättre sömn och minska risken för sjukdom? En timmas föreläsningsshow med en blandning av fakta och humor. Jag presenterar på ett lättsamt sätt vad dagens forskning säger och ger dig kunskap och inspiration om hur du kan förbättra din hälsa och samtidigt njuta av livet. Du får konkreta råd om hur du ökar möjligheten till ett längre OCH friskare liv.

 

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.