Publicerad den Lämna en kommentar

Aronia – en av naturens starkaste antioxidanter

Idag har jag varit på besök hos en mycket engagerande kvinna, som liksom jag, brinner för hälsa. Hon heter Paula Widén och är en enorm eldsjäl och brinner bl a för naturens hälsokost. Jag fick en snabbintroduktion till bl a aroniabär och havtorn. Två mycket nyttiga bär. Idag handlar det om aronia.

Aronia kommer ursprungligen från Nordamerika, och dök upp i Europa på 1800-talet. Den odlas i större skala i Ryssland och Bulgarien och av bären görs vanligtvis juice, saft och sylt. I många länder är den mest känd som medicinalväxt.

Aronia är en av naturens starkaste antioxidanter och innehåller ovanligt mycket bioflavonoider, samt 20 gånger mera vitamin P än äpplen och apelsiner. Vitamin P kan skydda blodkärlen mot förkalkning, stärka de små kapillärkärlen och verkar antiseptiskt. Det innebär att den innehåller ämnen som förhindrar utveckling av bakterier.

Superkort om antioxidanter. Vid andning skapas en biprodukt som kallas fria radikaler. Det bildas också vid mer ohälsosam livsstil. För mycket fria radikaler i kroppen kan skada våra celler och skapa inflammation. Mycket forskning tyder nu på att inflammation ligger bakom många av våra stora folksjukdomar. Och just antioxidanterna är de som ska hjälpa våra kroppar att oskadliggöra överskottet av fria radikaler.

Detta gör att aroniabär och aroniajuice kan användas i förebyggande syfte vid exempelvis högt blodtryck samt urinvägsinfektioner. Aronia är rik på vitamin A, E, B2 och C. Och innehåller också kalcium och zink. Dessutom innehåller aronia 1,5 mg% järn och 3-5 gånger mera jod än jordgubbar, hallon och äpple.

Aronia rekommenderas även vid sköldkörtelrubbningar, luftrörsbesvär, anemi, allergier och reumatism.

Vid tillverkning behåller aroniabären sina aktiva ämnen och kan med sina välgörande egenskaper och sin rubinröda färg berika andra produkter som t ex gelé, marmelad, sylt, vin och likör.

Nordic Crowns aroniadryck är kallpressad. Det innebär att bären långsamt pressas och därmed bibehåller näringsinnehållet från många nyttiga antioxidanter och enzymer som finns i bären.

Källa och bild på bären: Widén Gården

 

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.