”Man blir lika lite fet av fet mat som man blir grön av grön mat…”

Posted 19 mars, 2018
/
Skrivet av feelgoodhavefun

På 1950-talet presenterade forskaren Ance Keys hypotesen att mättat fett orsakar hjärtsjukdomar och senare att mättat fett höjer kolesterolet. Hans forskning kan ha givit upphov till en av de värsta missförstånden inom kost, hälsa och fett i modern tid…

I hans kända studie ”The Seven Countries Study” undersökte han förhållandet mellan hur mycket mättat fett man åt i olika länder och hur mycket hjärtsjukdomar det fanns. Problemet var att det inte fanns något mönster. Då tog han bort en massa länder som inte passade in i hans hypotes, bl a Holland och Norge. Så praktiskt. Då stämde hans tes plötsligt. Det har man nu byggt kostråd på i 50 år nu… Och problemet var att när vi åt mindre fett så blev istället vår bränslekälla kolhydrater. Vilket istället har gjort att vi blivit mer överviktiga och sjukare…

Keys sa också att mättat fett höjer kolesterolet och att det i sin tur höjer risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Men det finns egentligen ingen bra forskning som stödjer detta. Istället har det visat sig att kolhydrater skapar inflammationer i våra kärl som kan försämra blodflödet. Och riskerna med kolesterol har också börjat att ifrågasättas starkt.

Istället har 18 s k RCT-studier (studier av hög kvalitet) visat att lågkolhydratkost är bättre för att gå ner och hålla vikten än lågfettkost. Summa 18-0 till lågkolhydrat.

Som professor Fredrik Nyström sa; ”Man blir lika lite fet av fet mat som man blir grön av grön mat”…

Läs mer
De 18 RCT-studierna
Allt om kolesterol

En liten kul filmsnutt om Keys forskning

Kram Benny

 

 

FEEL GOOD & HAVE FUN!
Gilla Feel Good & Have Fun på Facebook och Instagram.
Du når mig på benny@feelgoodhavefun.nu eller på tel 0708-519161 om du har tankar och synpunkter.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.